Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Znowu platformy. - Norwegia

Czytali temat:
Adrian Kul (965 niezalogowanych)
4 Posty
Wiking
Witam,
Które miasto jest norweską "stolicą" oil&gas"? Bergen czy Stavanger?
W okolicach czerwca mam w planach przyjechać i poskładać CVki w agencjach tylko już się całkiem zakręciłem w którym z tych miast lepiej to zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
peterk napisał:
Witam,
W okolicach czerwca mam w planach przyjechać i poskładać CVki w agencjach tylko już się całkiem zakręciłem w którym z tych miast lepiej to zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek

on czy offshore??
hmmmmm bergen, stavanger.... hmmm... moze sandefiord???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
Offshore Onshore pracuję teraz w Polsce. Nawet szczerze mówiąc nie myślałem żeby zastartować w NO najpierw onshore. Ale może będzie łatwiej bo doświadczenie w wierceniach lądowych mam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
A co to internetu nie masz? rejestrujesz sie na stronie firmy i czekasz. tutaj ważniejsze są uprawnienia i referencje(znajomości ) niż chodzenie od drzwi do drzwi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
Internet mam. Uprawnienia też mam grubiański koleżko. I wiem też jak to działa. Jak chcesz się zatrudnić do załogi szybowej to musisz CV w agencji złożyć najlepiej osobiście. Taki personel firmy zatrudniają "lokalnie" więc jak wyślę sobie CVka z Polski na mail firmy to moje szanse na zatrudnienie maleją drastycznie. A ty kolego jak nie masz w temacie nic sensownego do powiedzenia to się lepiej nie odzywaj.

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." — Mark Twain
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
peterk napisał:
Internet mam. Uprawnienia też mam grubiański koleżko. I wiem też jak to działa. Jak chcesz się zatrudnić do załogi szybowej to musisz CV w agencji złożyć najlepiej osobiście. Taki personel firmy zatrudniają "lokalnie" więc jak wyślę sobie CVka z Polski na mail firmy to moje szanse na zatrudnienie maleją drastycznie. A ty kolego jak nie masz w temacie nic sensownego do powiedzenia to się lepiej nie odzywaj.

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." — Mark Twain

Od dupy strony moim zdaniem to chcesz robić.
Masz konkretny fach to szukasz ofert i zgłaszasz swoją kandydaturę....
Niewiele zyskasz wręczając swoje CV osobiście (pewnie nie wszędzie nawet wezmą tylko powiedzą "proszę zarejestrować się w naszej bazie swoje CV",albo wezmą powiedzą że ok i CV do kosza)
łatwiej byłby o prace gdybyś mieszkał w NO(choć to robota rotacyjna więc dla pracodawcy to niewiele znaczy gdzie mieszkasz o ile masz dobry niszowy fach), a najlepiej gadał po norwesku (był Norwegiem). Na platformie i tak językiem urzędowym jest angielski, ale bez norweskiego to ciężko się dostać.... w ogóle się ciężko dostać..

tu pierwsza lepsza oferta z brzegu:

www.statoil.com/en/Careers/JobOpportunit...2&key=&c1=47

i tak będziesz musiał przez to przebrnąć:

www.webcruiter.no/WcMain2/CvJobRespond1....rce_id=1102&use_

Jak już chcesz tu koniecznie przyjechać to znajdź ogłoszenie pasujące pod twoją profesję, znajdź siedzibę firmy i wal z CV w zębach, a nóż sie uda....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
peterk napisał:
Witam,
Dziękuję i pozdrawiam
Piotrek

Odpowiedz jest tylko jedna : STAVANGER
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Joseph napisał:
peterk napisał:

Od dupy strony moim zdaniem to chcesz robić.
Masz konkretny fach to szukasz ofert i zgłaszasz swoją kandydaturę....
Niewiele zyskasz wręczając swoje CV osobiście (pewnie nie wszędzie nawet wezmą tylko powiedzą "proszę zarejestrować się w naszej bazie swoje CV",albo wezmą powiedzą że ok i CV do kosza)
łatwiej byłby o prace gdybyś mieszkał w NO(choć to robota rotacyjna więc dla pracodawcy to niewiele znaczy gdzie mieszkasz o ile masz dobry niszowy fach), a najlepiej gadał po norwesku (był Norwegiem). Na platformie i tak językiem urzędowym jest angielski, ale bez norweskiego to ciężko się dostać.... w ogóle się ciężko dostać..

tu pierwsza lepsza oferta z brzegu:

www.statoil.com/en/Careers/JobOpportunit...2&key=&c1=47

i tak będziesz musiał przez to przebrnąć:

www.webcruiter.no/WcMain2/CvJobRespond1....rce_id=1102&use_

Jak już chcesz tu koniecznie przyjechać to znajdź ogłoszenie pasujące pod twoją profesję, znajdź siedzibę firmy i wal z CV w zębach, a nóż sie uda....

zawsze tez mozna sprobowac przez "Adecco Marine" - mniej kasy na poczatek ale jest sie juz na miejscu .... a dunskie platformy?? shell?? chiny?? kazachstan?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
Dzięki wszystkim.
Kazachstan, Chiny? W całej branży załogi szybowe (rostabout, roughneck, a często i derrickman) zatrudniane są lokalnie. Najczęściej. Czyli platforma czy urządzenie lądowe wierci w danym kraju, strefie ekonomicznej i załogi są z tamtąd właśnie. Dlatego agencje i dlatego osobiście muszę pojechać. Wpisać w CVku adres ze Stavanger i czekać. A Norwegia bo płacą lepiej od Brytoli i rotacja lepsza, a tak samo blisko do domu na offrota jechać.
Tak to w każdym razie wygląda w UK. Pracowałem już na Morzu Północnym ale dla firmy serwisowej, a chcę pracować w załodze szybowej. Jak się nie uda w NO to wracam do UK bo tam mam szlaki przetarte ale najpierw chcę spróbować w NO.

@Joseph
W linkach od Ciebie nie ma "stanowisk" na które bym aplikował bo są one właśnie obsadzane przez agencje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
www.finn.no/finn/job/fulltime/object?finnkode=31658915

wiem ze to nie to... ale zadzwon do goscia z ogloszenia i zapytaj o papiery w skandynawii na offshora i warunki i co i jak - i bedziesz wiedzial jakie masz szanse bezposrednio wtedy....

ps. stavanger.. hmmmm drozej to chyba juz nie ma?? i jakby to mialo znaczenie jakies na platformie... mozesz mieszkac nawet w Mo i Rana - podatek i tak zaplacisz w norwegii hehehe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok