Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kurs z NAV-u - Norwegia

8 Postów

(coco_chocolate18)
Wiking
Witam !

Moja mama była wczoraj na rozmowie z NAV-em ponieważ pobiera już rok dagpenger . Nie może znaleźc pracy więc facet powiedział jej że jeśli nie znajdzie pracy to styczeń-luty będą przysyłali jej ofertę pójścia na kurs , teraz moje pytanie : jak wygląda taki kurs ? na czym polega? co robi się na takim kursie? bo słyszałam że pomagają znaleźc pracę , ile razy w tygodniu odbywa się kurs i ile trwa godzin ? w jakim języku jest prowadzony ?i co jeśli na kurs się nie pójdzie? zabierają zasiłek?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
M N
(MareckiMarecki)
Stały Bywalec
Wszystko zależy od komuny . Taki kurs wygląda jak byś chodziła do szkoły zawodowej . Uczycie się języka i pracujecie . Taki kurs może trwać pół roku , 5 dni w tygodniu po 7 godz. dziennie . Nauka jest prowadzona po polsku . Jeśli zrezygnujesz z kursu zabierają zasiłek . Tak to wygląda , ale jak Ci wcześniej napisałem , pewnie wszystko zależy od komuny . Ja byłem na takim spotkaniu w Skien i takie były zasady choć na kurs nie poszedłem , bo znam angielski i mam dobry zawód , a na pierwszy ogień szli ci którzy mają najmniejsze szanse na znalezienie pracy , a liczba miejsc jest ograniczona . Pozdrawiam .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
aleksander p
(olo1)
Wiking
Witaj. Nie jest tak zle chodzę na taki kurs obecnie, u mnie trwa ten kurs 10 tygodni. Uczą nas jak poszukiwać pracę jak odnalezć się na rynku pracy i takich tam różnych rzeczy. Poza tym uczą języka norweskiego i to na pewno się przyda. Faktycznie można stracić zasiłek jeżeli nie podejmiesz tego kursu, trzeba chodzić cały czas,a nieobecność tylko zwolnienie lekarskie. Pracę pomagają znalezć nawet przynoszą oferty pracy.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(coco_chocolate18)
Wiking
No wiem , tylko że moja mama nie umie porozumieć się po norwesku , zna tylko pojedyncze słowa , i boi sie że na takim kursie sobie nie poradzi , Mówią tam po polsku czy po norwesku ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Nic się nie martw jak dla polaków to dają kogoś co mówi po polsku bo inaczej to co z tego kursu by zrozumiała. Osobno kursy są prowadzone dla norwegów.Ogólnie to spoko jest na tych kursach, tym bardziej jak nie jest obeznana na rynku norweskim to powinna skorzystać z tego kursu.Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć,jaki socjal się należy jej i tak ogólnie też o warunkach i sytuacji w norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Andrzej L
(andi1973)
Wiking
A co Twoja mama robila wczesniej? Ile czasu przepracowala? Na ilu procentach etatu?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Marzena Maciaszek
(baldeczek)
Wiking
ale nie wszystie kursy tak wgladaja jak piszecie! ja byłam tez na takim kurskie i on nie był tylko dla Polaków wiec moze byc roznie bo albo tworza specjalna grupe albo mam dołaczy do norwegow i nie tylko jak teraz moj tesciu, ktory tez nie umie nic po norwesku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Ania czarna
(małaczarna)
Wiking
aaaa j atez mam pytanie co do kursu norweskiego. czy mozna isc się zarejestrowac jako bezrobotna i zeby skierowali mnie na taki kurs bez wczesniejszejlegalbej pracy w norwegi>??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zawsz mozesz zarejstrowac sie jako bezrobotna. Czy kurs dostaniesz to watpie, moze jak beda mieli wolne miejsca.
W pierszej kolejnosci kurs dostaja osoby, ktore pobieraja dagpenger lub jest realna szansa, ze dostana po tym kursie prace, np. jezeli przyszly pracodawca powie "zatrudnie ja, jak bedzie miala ten kurs". Pracodawca musi zobowiazac sie pisemnie.
No i nie jest to kurs norweskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(coco_chocolate18)
Wiking
Ok , dziękuję wszystkim za odpowiedzi , pozdrawiam ;**
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok