Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pracownik sezonowy a dodatkowe ubezpieczenie?? - Norwegia

Czytali temat:
Ewapolka (1417 niezalogowanych)
2 Posty
Sebastian Cichy
(sebasebcio)
Wiking
Witam wszystkich serdecznie.
Zacznę od tego iż to mój pierwszy temat na jak bardzo zacnym forum

I od razu z problemem.

Zostałem zatrudniony w tzw wypożyczalni ludzi jako pracownik sezonowy. (bez szczegółów)
Wszystko ładnie tyle że wmawia się nam że musimy płacić co miesiąc dodatkowe ubezpieczenie na ewentualność wypadku co wiąże się z kwotą 2000 koron.
I tu pytanie: płacąc podatki opiekę zdrowotną (podstawową) mam zapewnioną, czy muszę dodatkowo ubezpieczać się i płacić 2000koron co miesiąc??
Czy w takim wypadku nie muszę podpisać umowy ubezpieczeniowej i kogoś uposażyć??
Napomknę że w poprzednim miesiącu zapłaciłem do dzisiaj nie mając w/w dokumentów.
Proszę o pomoc gdyż w mojej sytuacji 2000koron piechotą nie chodzi
ps: uprzedzając wypowiedzi typu warto się ubezpieczyć, czy chcesz oszczędzać na bezpieczeństwie?? odpowiem: tak muszę oszczędzać na wszystkim i jeśli nie muszę nie chce płacić.
Pz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, jak można płacić za coś, a niem mieć umowy na to?

w dodatku 2 tyś. ??? ktoś tu jest bardzo pazerny?

Jak legalna praca, to pracodawca powinien składki na ubezpieczenie odprowadzać i nic więcej nie powinieneś płacić, można sie ubezpieczyć dodatkowo od wypadków , ale to dobrowolnie.

tu masz info z oficjalnej strony na tam pracy:

www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immi...mit/Seasonal-worker/

Moim zdaniem to sprawa sie kwalifikuje żeby sie się zgłosić tu o poradę:

www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=92397
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
sebasebcio napisał:
ubezpieczenie na ewentualność wypadku co wiąże się z kwotą 2000 koron.
I tu pytanie: płacąc podatki opiekę zdrowotną (podstawową) mam zapewnioną, czy muszę dodatkowo ubezpieczać się i płacić 2000koron co miesiąc??.

Jeżeli pracujesz legalnie , i nie podpisywałeś dodatkowej deklaracji na ubezpieczenie , to tak jak napisał poprzednik . Teoretycznie jest to oszustwo szyte grubymi nićmi .
Jednak pamiętaj , że trzeba przekalkulować co jest bardziej opłacalne .Mieć dalej pracę - czy jednorazowy zwrot 2000Nok bez dalszej pracy w tej firmie .!
Ponieważ o ile ten HARACZ płacą wszyscy z którymi pracujesz , to możesz stracić pracę , bez możliwości odwołania , ponieważ to praca sezonowa .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Sebastian Cichy
(sebasebcio)
Wiking
Dziękuję za odpowiedź.

ZUZU dzwoniłem lecz dziś jest nie ma dyżuru polskiego, rozmawiałem po angielsku a mój angielski pozostawia trochę do życzenia i z tego co zrozumiałem to konsultant nie słyszał o dodatkowym przymusowym ubezpieczeniu - albo ja nakręciłem Ale będę dzwonił jeszcze raz i dowiem sie dokładnie.

broom feie masz rację ale w mojej sytuacji 2000koron to być albo nie być, szczególnie że wydatki tu w Norwegii wraz z tym pseudo ubezpieczeniem przekracza ponad połowę moich dochodów.
Niewiele mniej zarabiałem w Polsce, a tu przyjechałem zwabiony obietnicą większych zarobków.
Gdyby mi starczało nie ruszał bym tego tematu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok