Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

mozna oclic prezent??? - Norwegia

Czytali temat:
KRZYSIEK ... kamil_8611 kmg gz (2172 niezalogowanych)
51 Postów

(Renatka)
Nowicjusz
hej, mam sprawe dostalo moje dziecko paczke z islandii i na poczcie powiedzieli ze musze zaplacic clo? czy jest to zgodne z prawem, przeciez to prezent? proze o szybka iodpowiedz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Kolega zaplacil clo za dwa swetry i jedna pare spodni z paczki ktora dostal od zony! nie wiem czy to pech czy jest tak zawsze ale wiem jedno co on sie dowiedzial potem-wszystko co jest nowe,nosi znamiona producenta(karton,metki itd) jest oclone. Jest w tym jakas prawidlowosc i logika bo znajac hinczykow zalali by paczkami norwegie koszulkami i czym tylko sie da!Wiem ze to nie fer ale coz zostalo zaplacic chyba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
można jeszcze odmówić przyjęcia i paczka zostanie zwrócona nadawcy, wtedy nikt nie zapłaci cła.
Nadawca usunie ślady , które wskazują, że rzeczy są nowe i wyśle jeszcze raz. Pytanie tylko, czy to się opłaca ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Renatka napisał:
hej, mam sprawe dostalo moje dziecko paczke z islandii i na poczcie powiedzieli ze musze zaplacic clo? czy jest to zgodne z prawem, przeciez to prezent? proze o szybka iodpowiedz?Z tego co zrozumiałem to ...
PREZENT JEST DLA DZIECKA czyż nie...?
To w czym Tkwi problem...?
Dziecko odbiera paczkę i cieszy się ogromnie z podarunku...
a rodzić zaciska delikatnie lecz mocno szczękę by zębów nie połamać ... /stomatolog jest droższy od cła/...i buli cło ...
I to tak by dziecko nie widziało i nie miało żadnych ansów bo... ,
co Ono jest winne za ŚWIAT DOROSŁYCH...

Nie rozumiem Twojej postawy roszczeniowej ....i w takiej sytuacji szukania wybiegów...
Co prawda nie wiem ile twoje dziecko ma lat , niemniej już z tym prezentem przez Twoje wahanie...
NIE JEST TAK JAK POWINNO BYĆ Z PREZENTAMI
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Renata,jezeli nie ma w paczce rachunku,paczka jest wyceniana "na oko" i z tego co pamietam,to jezeli wartosc przekracza 200 nokow,trzeba zaplacic clo.
Chyba,ze rzeczy nosza slady uzywania,wtedy sa potraktowane jako"osobiste",ale z tym tez roznie bywa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
Pewnie nadawca podal wartosc paczki powyzej 200kr norweskich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok