Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Mandat dla Polaka w Norweskim aucie!!! - Norwegia

Czytali temat:
Żenia @ Rafal Wozniak Milena Mis Agnieszka Focht (1475 niezalogowanych)
2 Posty
arek Adasik
(saperus)
Wiking
Na początku maja byliśmy z wizytą u przyjaciółł w Norwegii podczas jazdy samochodem cykneli mi zdjęcie fotoradarem ja byłem kierowcą i oczywiście jest moja całkowita wina 14 km/h przekroczyłem predkosc przyszedł mandat do właścicielki auta 4000 koron!!!!Co mam zrobić bo oczywiscie się przyznaje a nie mam zamiaru narażać jej na koszty Poradzcie proszę jakie sa procedury .To koszmarna suma dla Polaka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jak się poczuwasz do winy to raczej wypada zapłacić, wiem że to spora suma dla polaka ale inaczej nie da rady, można to rozłożyć na raty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
ona jest włascicielem auta,ona musi to zapłacic,ty mozesz to olac,ale stracisz przyjaciol.wybor nalezy do ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
saperus napisał:
nie mam zamiaru narażać jej na koszty To koszmarna suma dla Polaka.
może zgodzi się odebrać to w naturze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Właściciel auta nie musi płacić mandatu, wystarczy ze poda kto był kierowcą, a fotka portretowa to potwierdzi, chyba że ktoś jechał w kasku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
zrób jej przelew i po sprawie . ja płaciłem , koledzy płacili ( ostatnio kumpel za 102 km/godz na 80tce zapłacił 5600 nok ) . dobrze że nie pojechałeś tak z grubej rury bo dostałbyś 10 000 nok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
saperus napisał:
Na początku maja byliśmy z wizytą u przyjaciółł w Norwegii podczas jazdy samochodem cykneli mi zdjęcie fotoradarem ja byłem kierowcą i oczywiście jest moja całkowita wina 14 km/h przekroczyłem predkosc przyszedł mandat do właścicielki auta 4000 koron!!!!Co mam zrobić bo oczywiscie się przyznaje a nie mam zamiaru narażać jej na koszty Poradzcie proszę jakie sa procedury .To koszmarna suma dla Polaka.

cos grubo co przysłali, bo za 14 km na 60km/h to 2900nok,
a na 70 to 2600nok.....
Doliczyli ci jakies extra koszty, czy sam mandat?
Bo jesli to sam mandat, to wykręcili ci norki : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Andre ved mark napisał:
ja płaciłem , koledzy płacili
ja też płaciłem i stwierdzam
że to dobrze działa na wzrok i pamięć
teraz lepiej i wyraźniej widzę znaki
i lepiej pamiętam co na nich było namalowane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
niech maryjanek nie rozwodzi się czy na 60 tce czy 100 tce bo może radar stał na ograniczeniu do 30 km/godz ....wtedy 14 to dużo

ale tak poważnie to ja na ograniczeniu 70km/godz przekroczyłem o 18 i zabatelowałem 3600 nok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
mozna nie placic bo na mandacie jest zawsze informacja , ze mozna to zamienic na areszt i podaja ile dni
www.lovdata.no/for/sf/sd/td-19900629-0492-0.html

czyli 5 dnie w super hotelu

Ile kosztuje ciężka noga...
(stan na listopad 2010), 1 kr w przybliżeniu 0,5 zł
W miejscu, gdzie dozwolona prędkość wynosi 60 km/h lub mniej, zapłacimy za przekroczenie prędkości
a) do 5 km/h - 600 kr
b) od 6 do 10 km/h - 1.600 kr
c) od 11 do 15 km/h - 2.900 kr
d) od 16 do 20 km/h - 4.200 kr
e) od 21 do 25 km/h - 6.500 kr
f) powyżej 25 km/h - UTRATA PRAWA JAZDY

W miejscu, gdzie dozwolona prędkość wynosi 70 km/h lub więcej, zapłacimy za przekroczenie prędkości
a) do 5 km/h - 600 kr
b) od 6 do 10 km/h - 1.600 kr
c) od 11 do 15 km/h - 2.600 kr
d) od 16 do 20 km/h - 3.600 kr
e) od 21 do 25 km/h - 4.900 kr
f) od 26 do 30 km/h - 6.500 kr
g) od 31 do 35 km/h - 7.800 kr
h) powyżej 35 km/h - UTRATA PRAWA JAZDY

Na autostradach i drogach o dozwolonej szybkości ponad 90 km/h i więcej
Obowiązują stawki takie jak na drogach o dozwolonej prędkości 70 km/h i więcej, z tym że za przekroczenie prędkości od 36 do 40 km/h zapłacimy 9.000 koron, a prawo jazdy stracimy przekraczając dozwoloną prędkość o ponad 40.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok