Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

x - Norwegia

Czytali temat:
(997 niezalogowanych)
12 Posty
Konrad=+ Juraczyk
(kundzik78)
Wiking
Moze , moglibyscie mi podpowiedziec jaka kwota powinienem dysponowac przyjezdzajac do pracy w norwegi, zakladakac, ze juz prace bede mial tam znaleziona?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
zakładając ze nie masz gdzie mieszkac - ok. 25 tys. koron na wynajecie mieszkanka małego i ok. 5 tys. koron na zycie na pierwszy miesiac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
DOROTA K.
(DORA348)
Nowicjusz
5tyś.koron to ja trace na 4osobową rodzine.Ajezeli jestes sam to pol ztego i na kawalerke lub pokój okolo 4tyś.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
kasia xxxxx
(google)
Nowicjusz
jak widzę kazdy ma inne koszty życia ja wydaje na 4-osobowa rodzine ok 6500 miesiecznie ale jak wynajmiesz mieszkanie musisz doliczyc depozyt tj. 2-3 miesieczny czynsz plus pierwszy czynsz koszty na zycie są oczywiscie mniejsze jak przywieziesz z soba jedzenie z polski tak robi wiekszość
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
DORA348 napisał:
5tyś.koron to ja trace na 4osobową rodzine.Ajezeli jestes sam to pol ztego i na kawalerke lub pokój okolo 4tyś.
Napisałas ze interesujesz sie miedzy innymi gotowaniem, wiec powinnas wiedziec, ze jak gotuje sie dla 4 osob, to wychodzi taniej niz dla jednej. Koszty zycia w pojedynke sa wyzsze niz w rodzine. Za mieszkanie, male czy duze trzeba zapłacić depozyt. Poza tym, lepiej miec wiecej pieniedzy niz mniej. Wazne jest rowniez i to, czy chodzimy do sklepu z kartką i kupujemy "first price", czy robimy zakupy normalnie oraz to, co jemy, bo nie kazdy lubi somerkotleter, sa i tacy, co jedzxa wołowine. Sa tez tacy, co kupuja wino, lub pija drinki, sa i tacy, co wychodza do knajpy.
Byc moze w Bergen jest taniej niz w Oslo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
ile trzeba kasy na pierwszy miesiac gdy juz bedziesz mial prace? tyle ile zdolasz pozyczyc,uzbierac,zaoszczedzic czy co tam!!!!!!!! kto kaze tobie wynajmowac mieszkanie tu tez sa setki a moze tysiace bezdomnych,jesc mozesz dzemik i chleb po 6 koron,mleko jedno na dwa dni. rzucisz palenie!!!!!!!samo zdrowie!!!!!!!!!!! itd itd. W sumie napewno ogladales podroz za jeden usmiech,probuj!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zima idzie , na busterminalu jest ciepło. No i główna zaleta- blisko centrum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kundzik78 napisał:
Moze ,moglibyscie mi podpowiedziec jaka kwota powinienem dysponowac przyjezdzajac do pracy w norwegi, zakladakac, ze juz prace bede mial tam znaleziona? NO I WIDZISZ JAKIE SĄ EFEKTY TEGO... JAK ZAPYTANIE O TO CZY TEŻ TAMTO NIE JEST KONKRETNIE SPRECYZOWANE
Napisałeś pytanie bez zastanowienia i takie też są powyższe odpowiedzi....
A wiąże się to z tym ,że Norge to nie nasz zwarty terytorialnie kraj .
Tu warunki egzystencjonalne mogą być różne w zależności od wykonywanej pracy , środka transportu jakim się przyjeżdża , miejsca pobytu-duże-małe miasto ,wieś .
Ogólnie można na początek do pierwszej wypłaty wydać 500 NOK. a można i wydać 10000NOK.
Osobiście jak przyjechałem do Oslo w 2006roku to przez pierwszy miesiąc praktycznie i faktycznie wydałem tylko 300NOK. na bramki w tym 200Nok. na zakup elektronicznego czytnika do bramek , pozostałe elementy miałem ze sobą , oraz za nocleg i paliwo nic nie płaciłem ,a przyjechałem samochodem , za dojazd do Oslo zwrócono mi kasę ...
Jedzenia miałem pełen samochód na bite dwa miesiące .
Jednak miałem przy sobie 6000NOK. mimo ,że jechałem do konkretnej pracy " z polskiej firmy budowlanej".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Konrad=+ Juraczyk
(kundzik78)
Wiking
Nie pale , nie pije, moge zabrac kolo 12000 zl, zamierzam wyjechac do pracy przez agencje., czy to wystarczy? napoczatek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Wystarczy. Zycze powodzenia i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok