Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zasiłek rodzinny - Norwegia

Czytali temat:
(1588 niezalogowanych)
1 Post
Joanna Kowalska
(Asia1980)
Wiking
Mam taki problem. Mój partner dostał ofertę z adecco na pracę. Wyjazd byłby gdzieś w kwietniu. Będę wtedy w 7 miesiącu ciąży. Nie jesteśmy małżeństwem, mamy dwa osobne meldunki. Raczej nie zdążę wyjechać do niego przed porodem.
I moje wątpliwości :
- czy zeby dostać rodzinne wspólne meldunki muszą być przez okres 2 lat ?
- czy slub coś da ? tzn. dadzą rodzinne ?
- czy musi być ślub i meldunek ? Jeżeli tak czy jest wymagany okres ?

Ztego co wiem, to żeby dostać zasiłek opiekuńczy to muszę być w Norwegii.

z góry dziękuję za odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(Raduszek)
Wiking
Aby otrzymać zasiłek rodzinny na dziecko nie trzeba być w związku małżeńskim.Norwegia akceptuje w tej kwestii konkubinat,wystarczy wspólny meldunek i o ile się nie mylę nie musi on być jakiś tam 2 letni. Ważne ,że w momencie składania dokumentów do NAV posiadacie wspólny meldunek. zasiłek opiekuńczy przyznawany jest na dziecko ,które ukończyło rok i miesiąc,przez kolejne 23 miesiące i w zależności czy dziecko chodzi do przedszkola czy nie kalkulowana jest kwota(około 3303 nok za miesiąc). My otrzymaliśmy również ten zasiłek na córkę ,pomimo ,że żona jeszcze wtedy z dzieckiem przebywały w Polsce. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Odniosłam wrażenie, że tu chodzi raczej o "becikowe", na które się nie załapiesz w tej sytuacji. reszta ci przysługuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Raduszek napisał:
zasiłek opiekuńczy przyznawany jest na dziecko ,które ukończyło rok i miesiąc,przez kolejne 23 miesiące i w zależności czy dziecko chodzi do przedszkola czy nie kalkulowana jest kwota(około 3303 nok za miesiąc).

jezeli dziecko chodzi do przedszkola na 100%, to tych pieniedzy nie otrzymasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
robert chojęta
(robertmacius)
Wiking
ja dostałem zasiłek i resztę zanim się pobraliśmy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
robert chojęta
(robertmacius)
Wiking
nie twój ruszy do nav-u to ibecikowe zaliczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
robertmacius napisał:
nie twój ruszy do nav-u to ibecikowe zaliczy

Większość ludzi na tym forum słabo zna norweski, więc jak możesz to napisz to po polsku, dobrze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
robert chojęta
(robertmacius)
Wiking
do navu trzeba się udać i rodzinne i zasiłek i becikowe załatwia się przed urodzeniem ,raz tylko z korzystałem z firmy z ogłoszenia i gówno z tego ... po urodzeniu też więcej mogę pomóc ,doradzić telefonicznie na ile dam rade
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
1. Becikowe zalatwia sie przed urodzeniem dziecka, po 28tyg ciazy.-jezeli urodzi sie w PL to nie dostaniesz go...
2.Rodzinne -po narodzinach dziecka-dziecko urodzone w NO dostaje je automatycznie
3. zasilek opiekunczy-na miesiac przed ukonczeniem, przez to dziecko, roczku, jezeli nie bedzie chodzic do przedszkola, nalezy sie pelna kwota 3303nok, jezeli chodzi do przedszkola na 100%, nic sie nie nalezy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
robert chojęta
(robertmacius)
Wiking
bzdura żadne automatycznie chyba że jedno z rodziców jest norkiem i trzeba pobiegać z dokumentami wiem bo moja tu rodziła i załatwiałem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok