Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

doradzcie - Norwegia

Czytali temat:
tomek putin (503 niezalogowanych)
9 Postów
tomek putin
(putin79)
Wiking
Witam wszystkich.A wiec tak co mam zrobic .W norwegii jestem przeszlo 4 lata ciagle sam ,reszta rodzinki w polsce niestety.Chce ja tu sciagnac ,ale nie moge bo nie mam stalej pracy,moje kontrakty sa tylko na projekt i to na tyle czasmi to jest na 4 miesiace czasami na rok .Ale ogolnie caly czas robie bez zadnych przerw oprocz swiat wakacji itp.Szef zatrudnic mnie na stale niechce .Zaczolem szukac innej pracy niestety zero odpowiedzi.Do polski niestety niechce wracac bo niewiem czy sie tam spowrotem odnajde ,gdzie pujde do pracy i wogole .I najgorsze w tym wszystkim jest to ze zwiazek zaczyna na tym szwankowac robi sie coraz gorzej.Jest jakies prawo abym w koncu dostal stala prace.Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Najważniejsze to nauczyć się języka, po czterech latach to powinieneś już sie dogadywać, bez większych przeszkód. jeśli masz w planach zostać tu na dłużej i ściągnąć tu chcesz rodzinę, to powinieneś śmigać biegle po norwesku w mowie/piśmie. ot cały problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
putin79 napisał:
... najgorsze w tym wszystkim jest to ze zwiazek zaczyna na tym szwankowac robi sie coraz gorzej.Jest jakies prawo abym w koncu dostal stala prace.Pozdrawiam wszystkich
Prawo jest jedno...!!!
....każdy wybiera to , CO DLA NIEGO JEST NAJWAŻNIEJSZE...
Dla jednych rodzina kosztem mniejszej kasy...
Dla innych KASA , kosztem rodziny...
Wybór , zawsze należy tylko i wyłącznie , od konkretnej JEDNOSTKI Osobowej .
------
Nie ma takiego prawa nigdzie , nawet w Polszy...
Nigdzie na Świecie żaden pracodawca nie ma obowiązku zatrudniać kogokolwiek na stałe...
Nawet w Naszej Komunie ,takiego prawa nie było... pomimo iż był nakaz i obowiązek pracy , jakiejkolwiek...

Niestety to Twój Indywidualny wybór , przy podpisywaniu następnej czasowej umowy...
Albo podpisujesz , albo się buntujesz i idziesz ...KARMIĆ Z RĘKI FIORDY... .
Ba wbrew pozorom ... umowa czasowa jest bezpieczniejsza dla pracobiorcy niż na czas nieokreślony zwany czasami stałym.. z prostej przyczyny..
Na okresie określonym ,pracodawca mało kiedy , Sam zwalnia pracownika , bo Musi wypłacić stosowne odszkodowanie...
Natomiast na okresie nieokreślonym , może wypowiedzieć zawsze...!!! z ustawowym okresem wypowiedzenia bez ponoszenia dodatkowych finansowych konsekwencji...
To tak w uproszczonym acz zrozumiałym języku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok