Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

ribbe - Norwegia

96 Postów

(petro6)
Początkujący
Tak jak w temacie znacie moze dobry przepis na zrobienie tego boczku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Ten boczek to sa zeberka
Udusic je w sosie wlasnym i pycha obiad
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Tu masz latwy przepis na juleribbe :

www.matprat.no/oppskrift.aspx?artid=7736

Apropos ribbe - slyszalam w radiu, ze jest taka tania - ok. 20 kr za kilo, ze ludzie wykupuja ja jako jedzenie dla psow

Ja tam jestem za pinnekjøtt

www.matprat.no/oppskrift.aspx?artid=7776

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Ja akurat kupilam familieribbe, w Rema1000, 14,50kr za kilogram Oddzielilam schab(schabowe na 2 obiady), oddzielilam zeberka do bigosu (kapustke juz wczesniej zakisilam, jak co roku zreszta ), a pozostaly, doscc tlusty, kawal boczku zostal na skwareczki do kopytek

Nie trudne, nie drogie, a jakie ekonomiczne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
290 Postów

(agnieszkaj81)
Stały Bywalec
Ja robie tak. Kroje na kawalki,takie dosyc spore. Obsypuje grillkrydder(jest taki dobry w czerwonym opakowaniu), pieprzem i sola. Wstawiam do lodowki na 2 dni. Pozniej pieke w piekarniku. Na koniec mozna przewrocic skora do gory i wlaczyc na chwile dmuchawe,to sie tak fajnie przypiecze i bedzie chrupiaca.
Norwedzy pieka w calym kawalku, ale to wychodzi gumowe i bez smaku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja niestety nie znam sie na pl. kuchni - nigdy nie robilam bigosu, pierogow, kopytek bo pl. kuchnia kojazy mi sie z uzywaniem ogromnej ilosci czasu - za pracochlonna w porownaniu z efektem

Ja najbardziej lubie rzeczy ktore sie "same robia" - jak pieczenie itp. - nigdy nie mialam okazji nauczyc sie gotowac po pl. i choc interesuje sie gotowaniem i przepisami z calego swiata i lubie eksperymentowac to jakos nie zafascynowala mnie kuchnia pl. ( moze tez dlatego, ze duzo dan jest tlustych i ciezkostrawnych )

Jakie to nie patriotyczne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
No tak Basiu, tylko jakiez to potrawy niskokaloryczne mozna przygotowac z familieribbe/ribbe, a przeciez o to jest tematem watku
Poza tym kuchnia polska, to nie tylko kuchnia ciezkostrawna, tlusta...Jest mnostwo potraw wspanialych, delikatnych i lekkostrawnych. "Dla chcacego-nic trudnego". Wiekszosc z nas nie opiera sie dzis na jakiejs jednej, typowej kuchni. Poznajemy nowe kuchnie, nowe smaki i jesli ktos chce, to potrafi i bez przepisu wyczarowac cos smakowitego

Co do bigosu, kopytek, schabowych, no coz, raz na jakis czas moja rodzinka lubi sobie dogodzic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja tez czasami mam ochote na n.p pierogi ruskie albo bigos ale nie ma mi kto tego przygotowac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
barbara67 napisał:
Ja tez czasami mam ochote na n.p pierogi ruskie albo bigos ale nie ma mi kto tego przygotowac

Wystracza checi Basiu i wszystkiego mozna sie nauczyc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ale zawsze lepiej smakuje jedzenie przyrzadzone przez kogos innego - zwlaszcza takie "egzotyczne" jak n.p bigos
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok