Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pepkowe - Norwegia

Czytali temat:
Maksiu1985 (1284 niezalogowanych)
7 Postów
PIOTR Ch
(chlebek83)
Wiking
hei.moze ktos wie jak jest pepkowe po norwesku bo niewiem,a mam dylemat!bo za pare dni bede mial kolejne dziecko w domu (bedzie sie dzialo)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A co to jest pepkowe po pl. ? - jakas uroczystosc ?

pepek to navle - tyle ci moge powiedziec

Ale jezeli to jakas uroczystosc z powodu urodzin dziecka to tu mozna po prostu oblac urodziny , ale nie ma to nic wspolnego z pepowina
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
PIOTR Ch
(chlebek83)
Wiking
to oczywiscie jst uroczystosc!!!mam nadzieje ze nie zapomniana!!!do konca zycia!a norki to niewidza jak im tlumacze wiec szukam odpowiedniego slowa!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja niestety tez tego nie wiedzialam - za dlugo tu jestem i bylam za mloda przed wyjazdem z Pl.

Powiedz im po prostu, ze chcesz kolegow zaprosic na opijanie noworodka .

Ale znalazlam cos na necie - chociaz u nas sie nie uzywa tego wyrazenia, ale mozesz sprubowac : krympelag albo krympe ungen ( to wogole znaczy krympe = zbiegac sie, kurczyc , lag = zespol, druzyna )

Zapros ich na krympelag - moze zrozumieja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
pępkowe - dla większości ojców jest to okazja do picia(chlania) z okazji narodzin dziecka Barbaro mówiąc zrozumiałym językiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
dokladnie retier, bez pepkowego u nas ni rusz ja sama dwa tygodnie temu wydzwanialam po rodzinie ze moga juz opijac narodziny malej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja sie tam nie znam, ale wiem, ze moje dzieci nie byly opijane - moze musimy to nadrobic
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Basiu, ja to sie jeszcze domagalam aby nie zapomnieli o mnie i za moje zdrowko i szybki powrot do formy wypili

lepiej pozno niz wcale
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
magdalena_d84 napisał:
Basiu, ja to sie jeszcze domagalam aby nie zapomnieli o mnie i za moje zdrowko i szybki powrot do formy wypili

lepiej pozno niz wcale

Chyba ja wole pozno bo wtedy tez moge w tym uczestniczyc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...ech wspomnien czar!

po narodzinach mojej 2giej cory,tak szczerze i radosnie swietowalem,ze obudzilem sie w krzakach nad rzeka,bez portfela,telefonu,troche porysowany na ciele i duszy,a do domu wrocilem - bez butow!

ale...oplacalo sie!

dziewczyna m.in: rosnie jak na drozdzach,zdrowa,kolezenska,sprytna (to po mamusi) i przystojna (po tatusiu)

natomiast pierwsze pepkowe obchodzilem wrecz niezauwazalnie (1/2 litra z wujkiem)

i co...dziecko slabego zdrowia,nerwowe,obrazalskie i bardzo kochane,oczywiscie!

tak wiec pamietaj mlody tato - tradycja rzecz swieta -

pzdr.
tradycyjnie ladnypan
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok