Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak to jest od 1-go maja z tymi pozwoleniami? - Norwegia

Czytali temat:
(314 niezalogowanych)
1 Post

(ANNE)
Wiking
Witam. Jak to jest od 1-go maja tego roku z tymi pozwoleniami? I czy to prawda,ze od tego maja wystarczy miec tu dowod osobisty do zalatwiania roznych spraw urzedowych.....?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ANNE napisał:
Witam. Jak to jest od 1-go maja tego roku z tymi pozwoleniami? I czy to prawda,ze od tego maja wystarczy miec tu dowod osobisty do zalatwiania roznych spraw urzedowych.....?.
Mamy takie same prawa jak pozostali mieszkańcy starej Unii ....
A tym samym i większe OBOWIĄZKI niż dotychczas !!!...o czym mało kto chce pisać a już wiedzieć w szczególności nikt nie chce ....
TYLKO PRAWA....do...śmo...duperelo...

Od 1 Maja 2009r. możemy na terenie Norge najpierw się zatrudnić a dopiero potem występować o resztę dokumentów i na to mamy TRZY miesiące .... jednak trzeba działać dla własnego dobra jak najszybciej...niemniej bezstresowo....
Tak wystarczy dowód osobisty i to od dnia w którym Polska weszła faktycznie do strefy Schengen ....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ANNE)
Wiking
Co masz na mysli piszac o tych OBOWIAZKACH?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Nowicjusz
Od pierwszego maja zmieniło się podobno to, iż można dostać pozwolenie na pracę od razu na pięć lat. Tak przynajmiej ja dostałam, chociaż to było pierwsze pozwolenie, czym byłam bardzo zdziwiona. Przy składaniu wniosku o pozwolenie dla córki ( w tym tygodniu) tak wytłumaczył mi to policjant,że po 1 maja dostaje się na pięć lat. Mój mąż składał wniosek o przedłużenie tydzień po mnie ( pierwsze pozwolenie miał na rok) jednak dostał drugie też na rok. Więc nie do końca wiem od czego to zależy, tym bardziej że mąż ma kontrakt na czas nieokreślony i zaznaczył we wniosku 5 lat.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
dyzia napisał:
...., tym bardziej że mąż ma kontrakt na czas nieokreślony i zaznaczył we wniosku 5 lat.Może jesteś bardziej zaradniejsza ode swego menżaa i policmajstry doszli do skądinąd słusznego wnioseku ,że jak go zabraknie tukej to TOBIE I CERŻE i tak źle nie bydzie i beze niego daxie sobie wyśmienicie rade......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok