Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

temat usuniety - Norwegia

Czytali temat:
(462 niezalogowanych)
13 Posty
Hannah Adams
(diorstone)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Przepraszam, że zapytam, ale kim pani jest i skąd sie wzięła?
Moze wystarczy podac nr telefonu i sie umowic na spotkanie?
Rozsądny człowiek, nawet jesli zostal potraktowany w jeden z podanych przez panią sposobów, nie bedzie obcej osobie wypisywal o swoich problemach podpisując ie przy tym i podając adres.
Wypada sie najpierw skontaktowac z poszkodowanymi, zorganizowac spotkanie a dopiero pozniej niech opisuja problemy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(juliusz)
Wiking
Temat ciekawy-Hilton ma rację
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Nie ulega watpliwosci ze jest wiele osob poszkodowanych w stosunku pracy ale jak zawsze jest ale. Wiele osob niewie co to sa agencje pracy tymczasowej,nie zna tutejszego prawa pracy itd. Wszyscy (i ja tez) sluchamy kolegow,poglosek i zaslyszanych opowiesci na poczatku naszej kariery i tu konkluzja moja taka-potrzebne sa spotkania informacyjne dla nowo przybylych i podejmujacych legalna prace aby potem nie bylo potrzeby zamieszczania takich wlasnie postow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Punkt informacyjny z obsługa w j. polskim znajduje sie w Oslo w budunku Skatte Øst, tam gdzie jest UDI, na parterze. W innych miastach nie wiem gdzie sie znajduje.
Dla tych ktorzy nie wiedza - w NAV jest dostepna obsługa po polsku, nie wiem czy we wszystkich ale w NAVie obsługującym dystrykt Gamle Oslo ( znajduje sie na Tøyen torget ) jest. Mozna przyjsc, wziac numerek i zalatwic sprawe po polsku.
Przy wejsciu nalezy kierowac sie w lewo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Justke E
(Justke)
Początkujący
w tym nav-ie co piszesz na Toyen jest Polka tylko we wtorki od rana od 8 do 10 rano,
wiec trzeba przyjsc w tym terminie.
Aczkolwiek to dla tych co sie w zadnym innym jezyku nie dogadaja,
niczego specjalnego ani nic wiecej co inni pracownicy nav-u ta pani nie powie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Ja czuję się pokrzywdzony przez norweskiego pracodawcę, musiałem dwa tygodnie temu w poniedziałek iść do pracy.
Bardzo źle się z tym czuję i zapowiedziałem że jak taka sytuacja się powtórzy to będę strajkował.

Najważniejsze to czytać kontrakty przed podpisaniem. Jeśli ktoś nie potrafi sam zrozumieć co jest napisane, to zawsze może umowę zabrać i pokazać komuś kto pomoże zrozumieć.
Jak pracodawca ma czas na sporządzenie kontraktu tak i pracownik ma czas na jego podpisanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Justke napisał:
w tym nav-ie co piszesz na Toyen jest Polka tylko we wtorki od rana od 8 do 10 rano,
wiec trzeba przyjsc w tym terminie.
Aczkolwiek to dla tych co sie w zadnym innym jezyku nie dogadaja,
niczego specjalnego ani nic wiecej co inni pracownicy nav-u ta pani nie powie..

Ona w pracy jest codziennie. Ja bylam kiedys w poniedzialek, podeszlam do "okienka" i zapytalam o swoja sprawe po norwesku, a pani popatrzyla na moje imie i nazwisko i zapytala skad jestem , ja, ze z Polski, to prosze poczekac porozmawiasz sobie swobodnie w swoim jezyku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok