Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pogubilam sie z ta biurokracja - Norwegia

Czytali temat:
(288 niezalogowanych)
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Hej
Sluchajcie czy ktos jest mi w stanie pomoc...bo juz niewiem o co chodzi z przedszkolami, z zasilkiem dla mojego dziecka i wogole...
jestem tutaj 4 miesiace, dostalam wszystko co potrzebne jest do zycia tutaj no i ruszylam na urzedy....odnosnie przedszkola to dostalam haslo listem z komuny i zalogowalam sie wybralam przedszkole i co dalej..dwa tygodnie minelo i nie wiem co robic..nie dostalam zadnej odpowiedzi czy moje dziecie zostalo przyjete...odnosnie zasilku dostalam list ze przyznali jakies trzy tygodnie temu i nic...jak ja mam podac konto bankowe itd.powiedzieli ze nadplaca i nie wiem tez co dalej...pieniazkow nie ma, i skonczylo sie tylko na powiadomieniach....moje dziecko musi isc do przedszkola bo szaleje z nudow, ja musze z nim byc w domu, przez co nie moge podjac pracy , dobrze ze maz pracuje...denerwuje sie juz bo jakos ta norweska biurokracja kuleje nie dosc ze dlugo czekalam na odpowiedzi to jeszcze to...
moze ktos z was mi napisze co robic...
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
Miejsca w przedszkolu nie dostaje sie natychmiast, okres oczekiwania jest dosc dlugi. Co do zasilku, to zapytaj w swoim NAVie, bo tu nikt nie zdecyduje za nich. Poza tym, nie wiem czy zauwazylas, ale wlasnie jest punkt kulminacyjny wakacji i prawie nikt nie pracuje, a jesli juz ktos pracuje, to na "pol gwizdka" Cierpliwosci zycze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Okres składania podań do przedszkola na najbliższy rok szkolny minął wiosną luty/kwiecień, w zależności od kommuny. Teraz musisz czekać. Będzie to być może długie, bo obowiązuje lista w kommunie i według niej kolejne dzieci będą dostawały miejsca. Jeśli odpowiedź będzie negatywna, to możesz wybrać się do kommuny i sprawdzić, na którym miejscu jest twoje dziecko i jakie są szanse.
Jeśli złożyłaś papiery w Nav, a odpowiedź jest pozytywna, to nie pozostaje nic więcej, jak cierpliwie czekać, ewentualnie przypominać się im czasem. Nav potrzebuje czaaaaaasu. Wiele spraw czeka miesiącami, ale liczy się data podania, wtedy wypłacają wstecz. Nie martw się i czekaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok