Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Proszę o radę - Norwegia

Czytali temat:
(710 niezalogowanych)
12 Posty
michael k
(michaelk)
Wiking
Witam
Wybieram się do Norwegi na 2 miesiące.
Mam takie pytanie, ponieważ nie chciałbym nosić gotówki przy sobie to pomyślałem, że mógłbym założyć konto osobiste czy oszczędnościowe, tak abym przy sobie miał niezbędną gotówkę a resztę trzymał w banku i w razie czego dobierał w kasie. W internecie znalazłem informacje, że nie będąc na stałe w Norwegi nie mogę tego wykonać, czy to prawda? Jaki bank polecacie aby mi się to opłaciło, czy są takie bezpłatne konta jak w każdym banku w Polsce?

Kolejna moja wątpliwość to to czy muszę się zgłosić na komisariat policji i czy tam dostanę jakiś numer PESEL który może być mi potrzebny?

Kolejna sprawa, o którą chciałbym zapytać to kwestia telefonu komórkowego w Norwegi. Chciałbym kupić kartę norweską ale słyszałem, że z tym też są problemy bo trzeba rejestrować numer. Jak to na prawdę wygląda? I jaka sieć byłaby dla mnie odpowiednia, tak żebym mógł posiadać numer i odbierać połączenia przez ten okres 2 miesięcy, niekoniecznie wykonywać połączenia.

Z góry dzięki za wyrozumiałość jeśli gdzieś już były poruszane te tematy a ja nie zdołałem odnaleźć.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ważne jest do informacji czy jedziesz turystycznie np w odwiedziny do kogoś czy do legalnej pracy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Michaelu, polską kartą również mozesz wypąłcic pieniądze w bankomacie w Norwegii. Z doswiadczenia moge powiedziec ze np. polska Visa electron nie dziala w banku pocztowym, ale juz w Nordea tak.
Jezeli chodzi o telefon, to kupujesz karte u autoryzowanego sprzedawcy i na miejscu rejestrujesz,podajesz adres w Polsce i numer pesel polski. A rejestrracja to nie sa problemy
Jeszcze jedno- po co tobie potrzebny norweski pesel? Mysle ze nie jest ci na 2 miesace potrzebny, bo przyjezdzasz sobie pozwiedzac, tak? A pracowac to na czarno, jesli oczywiscie zamierzasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
michael k
(michaelk)
Wiking
Jadę turystycznie ale najpierw muszę coś zarobić w Norwegi bo to za drogi kraj żeby mi starczyły moje aktualne fundusze. Jeszcze nie wiem czy to będzie praca legalna czy nieoficjalna. Rozumiem, że tylko do legalnej pracy wymagana jest rejestracja i dla samego pobytu nic takiego nie trzeba załatwiać. Mam gotówkę w euro, opłaca się ją sprzedać w kantorze, jakie są kursy w większych miastach, Oslo?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Do trzech miesięcy możesz przebywać jako turysta bez żadnych pozwoleń, na dłuższy pobyt powinieneś zarejestrować się na policji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
przecież pisałeś że nie chcesz wozić gotówki . wpłać kasę do banku w polsce weż kartę do bankomatu i 1000 albo 2000 NOK na początek . potem w norge też nie biegaj codziennie do bankomatu bo za pobieranie zagranicą jest opłata ( jaka możesz zapytać w swoim banku )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
michael k
(michaelk)
Wiking
Przewiezienie nie jest problemem ale nie chcę nosić przy sobie cały czas pieniędzy. Po prostu przy sobie mieć tylko tyle gotówki żeby mi starczyło na tydzień czy dwa. na przewalutowaniach się traci, chyba bardziej opłaca się wymienić w kantorze euro na korony niż w Polsce w kantorze euro na korony a później na konto i z tamtą na euro i na korony, pewnie na takiej transakcji z 10% straciłbym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
to poczytaj sobie ten temat i uważaj żebyś nie stracił 100%

www.mojanorwegia.pl/forum/view/porady_ps...6/trudna_sprawa.html

to nie polska , ja tu nigdy kantoru nie szukałem bo podejrzewam że ich nie ma , pewnie można wymienić euro w banku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Kantory są, jak sobie nazwę przypomnę to dopiszę.

Olśniło mnie
FOREX

Link do kalkulatora:
www.forex.no/Valuta/Valutakalkulator/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Lærer)
Wiking
Forex - wyprzedziles mnie!
Co do banku, nie ma w PL banku, ktory umozliwia ci bezplatna wyplate pieniedzy za granica?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok