Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Szkoła i przedszkole w Oslo - Norwegia

Czytali temat:
Marzena S. No Name Patrycja Szenbek JasJasnieweski Kowalczyk (1424 niezalogowanych)
16 Postów
Wojciech Jachna
(wovik)
Wiking
Witam.
Mam pytanie dotyczące rozpoczęcia nauki . Czy dzieci mogą rozpocząć naukę w szkole i przedszkolu w czasie trwania roku szkolnego np. w połowie roku szkolnego ? Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc . Z góry serdeczne dzięki .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Viola Bacz
(Silesia)
Stały Bywalec
W Norwegii obowiązek szkolny obejmuje dzieci od 6 roku życia do 16, czyli zaraz po przyjeździe nie zależnie czy to połowa roku, czy początek, dziecko musi zacząć uczęszczać do szkoły. Za nie zapisanie dziecka w wieku szkolnym do szkoły podobnie jak i w Polsce grożą sankcje. Z przedszkolem niestety nie wiem jak to wygląda. Obowiązku nie ma więc zapewne decyduje ilość wolnych miejsc. I w tym miejscu dodam, iż przedszkola są przepełnione więc lepiej zadbać o to jak najwcześniej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Viola Bacz
(Silesia)
Stały Bywalec
A tutaj jeszcze bardzo ciekawy artykuł odnośnie szkolnictwa;
www.mojanorwegia.pl/nauka_w_norwegii/moj...rweskiej_szkoly.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Z przedszkolami to wygląda tak, że teoretycznie miejsce możesz otrzymać kiedykolwiek, ale trzeba mieć szczęście, bo na nadmiar miejsc tu nie narzekają. W każdej gminie wyznaczają czas do kiedy trzeba się zapisywać na kolejny rok szkolny, w niektórych do końca lutego, a gdzie indziej do końca kwietnia. Zapisując dziecko wtedy masz większą gwarancję, potem to loteria, a raczej lista oczekujących. Zapisując dziecko w trakcie roku szkolnego masz też mniejszą szansę na otrzymanie miejsca w wybranym jako pierwsze przez siebie przedszkolu (zawsze wybiera się trzy, w kolejności od najważniejszego do najmniej ważnego dla ciebie). Ja akurat miałam szczęście i otrzymałam przedszkole dla syna w trakcie roku szkolnego, czekaliśmy tylko dwa tygodnie, ale to dlatego, że jedno z przedszkoli rozbudowywało się i zwiększało ilość miejsc o 10. To było ponad 3 lata temu. Inna historia już, czy było warto to miejsce brać i co mój syn wtedy przeżył, ale nie było wyboru, bo dostałam pracę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok