Witajcie! Zamierzam wyjechać na stałe do Norwegii. Jeszcze się zastanawiam, kiedy dokładnie – obstawiałbym za 1-2 lata.
Mam 20 lat.
Znajomość języków:
Angielski – A2-B1 i nadal się uczę. Chcę osiągnąć poziom B2 albo C1.
Norweski – również się uczę.
Niemiecki – mam w planach naukę w przyszłości. Czytałem, że w miarę dużo Niemców przyjeżdża i język ten jest czasem cenion
Chciałbym zapytać Was o kilka przyziemnych rzeczy.
Jak wygląda sytuacja z pracą i wynajmem mieszkania? Celuję w zdobycie pracy w hotelu, kurorcie czy jakiejś restauracji. Czy praca w tym sektorze jest stabilna i czy trudno jest ją zdobyć? Chciałbym mieszkać w pozamiejskich rejonach i uprzedzam, że rejony Oslo raczej odpadają. Chyba że uzyskanie mieszkania poza miastem jest trudne – niemalże niemożliwe. Zastanawiałem się nad rejonami Bergen, Trondheim czy Narvik. I tutaj chciałbym zapytać – o ile się orientujecie – jak wygląda sytuacja mieszkaniowa w tych rejonach. Jakie jest nastawienie Norwegów wobec Polaków mieszkających tam kilka lat?
Kilka słów na zakończenie.
Może to trochę głupio pytać o takie rzeczy, skoro wyjazd planuję dopiero za około 2 lata, ale chciałbym poznać realia życia w Norwegii już teraz, aby nie jechać na ślepo. I zdobyć informacje z pierwszej ręki - od ludzi, którzy tam mieszkają.
To chyba tyle, co chciałbym wiedzieć.
Z góry dzięki za odpowiedzi!