Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jakie pierwsze kroki w norwegi??? - Norwegia

Czytali temat:
Katarzyna G. Łukasz Kuczyński Mm M ppastuszka Pastuszka pawel8286@wp.pl Jakubszostak Grzegorz Oryl Mateusz Belowski (3197 niezalogowanych)
8 Postów

(miki71)
Wiking
Witam wszystkich.

Od kilku lat mieszkam w Szwecji,jednak zdecydowalem sie na przeprowadzke do Norwegi.Czy moglby ktos pokierowac mnie wstepnie np;gdzie nalezy zglosic swoj przyjazd,person nummer,konto w banku,mieszkanie.Domyslam sie ze majac zarejstrowana Szwedzka firme budowlana nie musze zalatwiac zgody na prace???
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z gory dziekuje za cenne porady.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Lektura na bezsenną noc:

nyinorge.no/pl/Nowicjusz-w-Norwegii/

Nie ma już w NO pozwoleń na pracę i pobyt, jest rejestracja pobytu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tek)
Wiking
To,że masz zarejestrowaną firmę w Szwecji nie ma znaczenia na terenie Norwegii.Chyba,że masz obywatelstwo Szwedzkie.
UDI.no Tam poczytasz o nowych przepisach obowiązujących w NO dla utlandzke.Pozwolenia na pobyt w NO.
Lyke til.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Moim pierwszym krokiem w Norwegii byl krok z pokladu samolotu na rampe Pamietam jak dzis
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tek)
Wiking
Sethur,to wygląda tak ,jakbyś pijany wsiadł w polsce do pierwszego lepszego samolotu i trzymając w ręce kamyk zielony....poleciał w nie znane.I wylądował gdzieś w kongerike.
Dobre.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
tek napisał:
Sethur,to wygląda tak ,jakbyś pijany wsiadł w polsce do pierwszego lepszego samolotu i trzymając w ręce kamyk zielony....poleciał w nie znane.I wylądował gdzieś w kongerike.
Dobre.

Trafiles z czescia o kamyku zielonym i stanie skupienia, bo w sumie tak bylo... po pewnej impreze...w ciagu 12stu godzin rzucilem prace, wykonalem jeden telefon na dowidzenia, spakowalem sie w 25-cio litrowy plecak... i zasiadlem w stalowym ptaku... cel jednak przyswiecal konkretny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tek)
Wiking
Nie,że trafiłem.Ja to wiem.Bo poznałem cię.
To nie prawdopodobne historie prawda?
Ja miałem podobnie.Nigdy wcześniej nie pomyślałbym,że wyląduję właśnie w NO .Było to w 2004r.
3 dni to trwało.Rozliczenie się z szefostwem,nowy paszport i cześć.Acha Ja jechałem samochodem.
Dla miki-ego
Jest taka firma "Ganlids"szwedzka (ścianki wewnętrzne)
Mieszkania szukaj na forum MN lub na fin.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
..a po czym mnie poznales tek?

Norwegia nie byla przypadkiem... przypadkiem to byla tamta impreza... a moze jednak tez nie..(?)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tek)
Wiking
No tak to to tak ,przypadki po ludziach chodzą.
Oj to temat jak życie.
Ważne aby mieć nad samym sobą kontrolę ,Stale.I aby nie żałować.
Imprezy to już chyba nie dla nas.
Nowe miejsce?.To trzeba się przystosować i znależć w tym miejscu nowe dla siebie przyjemności.Bo stres jest bardzo szkodliwy dla zdrowia,gorszy od alkoholu i tytoniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok