Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

szukam informacji - Norwegia

Czytali temat:
(1226 niezalogowanych)
1 Post

(anitka)
Wiking
witam wszystkich mam pytanko: jeśli w umowie mam okres wypowiedzenia o pracę 1 miesiąc to czy mogę to wykorzystać jako urlop? wiecie może jakie są stawki opiekunki do dziecka? będę wdzięczna za pomoc z góry dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
możesz
a stawki to by łtu kiedyś taki temat ale wachały się od 40 NOK do nawet 120 . zależy na ile się cenisz i ile są wstanie ci zapłacić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(anitka)
Wiking
dzięki za informacje, trafiłam na niezbyt uczciwych ludzi. Na początku umówiliśmy się na 6 godz dziennie za 5,500 tys nok miesięcznie, kobieta jednak w umowie napisała mi 8 godzin by podatek był wyższy i teraz nie chce mi zapłacić za nadgzodziny a pracuje ponad 8 godzin dziennie. co mam teraz zrobić? dopiero zaczęłam pracę. pomóżcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
to umawa nie była ze stawką na godzine ?
i za które nadgodziny chcesz płace ? za te ponad sześć z umowy ustnej czy te ponad 8 z pisemnej . jeżeli te powyżej 8 w góre to radze próbować odzyskać na ręke jeżeli nie chce płacić podatków .
jeżeli nie chce płacić wcale to znależć nową prace
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Urlop chyba nalezy sie po przepracowaniu jakiegos okresu czasu chyba? w pelnym wymiarze nawet chyba po przepracowaniu roku? Druga sprawa masz podpisany kontrakt ze szczgolami charakteru,wymiaru czasu pracy z tego co piszesz wiec trzymaj sie kontraktu i zawartych w nim szczegolow a potem dochodz swoich roszczen ktore naleza sie Tobie.A kto placi zaliczke na podatek ? Ty z tych 5500 czy Twoj pracodawca? Umowa ustna chyba zeszla na drugi plan po podpisaniu kontraktu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
anitka napisał:
dzięki za informacje, trafiłam na niezbyt uczciwych ludzi. Na początku umówiliśmy się na 6 godz dziennie za 5,500 tys nok miesięcznie, kobieta jednak w umowie napisała mi 8 godzin by podatek był wyższy i teraz nie chce mi zapłacić za nadgzodziny a pracuje ponad 8 godzin dziennie. co mam teraz zrobić? dopiero zaczęłam pracę. pomóżcie

W przypadku 8h(7.5 raczej w NO?) dziennie i przy stawce 5,5 tyś/m-c daje 60 tyś na rok czyli PEŁNY ETAT i przy takiej kwocie płaci się raczej mały podatek. (ktoś bardziej zorientowany ci może to objaśnić)
Tłumaczeniem się że umowa była na 6 a na papierze jest 8 to możesz sobie raczej zaszkodzić.
Ja na twoim miejscu pracowałbym na razie tyle ile jest na umowie, nikt powyżej tego nie może cie zmusić do pracy i jak najszybciej szukał czegoś innego. (jak masz możliwość to sie zwolnij od razu zaboli oszustkę bardzo jak nie będzie miała z kim dziecka zostawić a sama do pracy musi iść Proponowałbym chorobowe i "symulowanie" jakiejś bardzo zaraźliwej i niebezpiecznej dla dzieci żadna matka o zdrowych zmysłach nie bedzie cie próbowała zmusić do przyjścia do pracy )Kwestie moralne pomijam bo raczej ta pani sumienia to nie ma i oszukuje jak tylko może. Powodzenia życze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(anitka)
Wiking
Wychodzi na to że nic z tym nie zrobię. Najgorsze jest to że dopiero pracuje 3 tygodnie i nawet jeszcze wypłaty nie dostałam bo jeszcze mi numer ze skatekortu nie przyszedł a ona nie zapłaci dopóki nie będę go miała. Gdybym wiedziała że trafię na takich ludzi to bym na pewno nie zaczęła tej pracy. Radzisz symulowanie jakieś choroby a czy to obejmie moje miesięczne wypowiedzenie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
anitko nie myśl pochopnie . jeżeli nie masz skattekort to musisz cierpliwie czekać aż dostaniesz bo inaczej zaliczka na podatek wynosi 50 procent . o urlopie nie ma nawet mowy .
być może to jest uczciwy pracodawca i chce aby było OK zgodnie z logiką i prawem .
możesz poprosić o małą zaliczkę na konto , mój szef tak idzie czasem ludziom na rękę . wtedy przy przelewie na konto pracodawca nie wpisuje .....wypłata tylko zaliczka i nie musi potrącać podatków .ale może ci dać lub nie , jego wola
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(anitka)
Wiking
Boję się że nie dostanę tyle pieniędzy ile mi obiecywano. Pracodawca mi powiedział że jeżeli nie dostanę numeru skattekort do 5 kwietnia to zapłaci mi tylko 50%. Ale to nie moja wina. Nie wiedziałam że tak jest. To moja pierwsza praca. Już sama nie wiem co mam robić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
dobrze ci mówi bo takie jest prawo . jeżeli nie dostaniesz tabellnumer potrąci 50 procent .
idż do skattekontor i dowiedz się czemu jeszcze nie dostałaś bo oczekuje się około 10 dni .
a nadgodziny tak jak pisałem , jeżeli niechce płacić legalnie to dogadaj się na ręke lub pracuj tylko wg umowy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok