anitka napisał:
dzięki za informacje, trafiłam na niezbyt uczciwych ludzi. Na początku umówiliśmy się na 6 godz dziennie za 5,500 tys nok miesięcznie, kobieta jednak w umowie napisała mi 8 godzin by podatek był wyższy i teraz nie chce mi zapłacić za nadgzodziny a pracuje ponad 8 godzin dziennie. co mam teraz zrobić? dopiero zaczęłam pracę. pomóżcie
W przypadku 8h(7.5 raczej w NO?) dziennie i przy stawce 5,5 tyś/m-c daje 60 tyś na rok czyli PEŁNY ETAT i przy takiej kwocie płaci się raczej mały podatek. (ktoś bardziej zorientowany ci może to objaśnić)
Tłumaczeniem się że umowa była na 6 a na papierze jest 8 to możesz sobie raczej zaszkodzić.
Ja na twoim miejscu pracowałbym na razie tyle ile jest na umowie, nikt powyżej tego nie może cie zmusić do pracy i jak najszybciej szukał czegoś innego. (jak masz możliwość to sie zwolnij od razu zaboli oszustkę bardzo jak nie będzie miała z kim dziecka zostawić a sama do pracy musi iść

Proponowałbym chorobowe i "symulowanie" jakiejś bardzo zaraźliwej i niebezpiecznej dla dzieci żadna matka o zdrowych zmysłach nie bedzie cie próbowała zmusić do przyjścia do pracy

)Kwestie moralne pomijam bo raczej ta pani sumienia to nie ma i oszukuje jak tylko może. Powodzenia życze.