Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dziś urodziny norweskiej księżniczki - Norwegia

11 Postów
Kasia MojaNorwegia
(kasiamn)
Redaktor
44 lata temu, 22-go września 1971 roku o 18:00 w norweskich mediach podano wiadomość z ostatniej chwili: na świat przyszło pierwsze dziecko pary książęcej, Sonji i Haralda. Księżniczka Martha Louise, mimo że nie mogła dziedziczyć tronu (zgodnie z prawem obowiązującym do 1990 roku w Norwegii mogli panować wyłącznie mężczyźni), była witana z wielką radością.

- Tak się ucieszyłem tymi narodzinami, że aż się spociłem - powiedział Einar Lunde reporter, który relacjonował na żywo wydarzenia z Pałacu Królewskiego dla NRK.

Inny dziennikarz, Kjell Arne Totland, wspominał rozmowę z księżniczką Astrid, siostrą Haralda, w kilka dni po narodzinach bratanicy: "Astrid powiedziała mi, że nigdy nie widziała swojego brata tak szczęśliwego i wzruszonego. Jedliśmy razem kolację, ale Harald nie był w stanie spokojnie trzymać widelca, ciągle opowiadał o córeczce, jaka jest piękna i grzeczna."

Każdy krok księżniczki Marthy Louise śledzili fotoreporterzy, wszyscy w kraju przeżywali jej pierwsze zęby i jej pierwszy dzień w przedszkolu.

Pierwszym poważnym, publicznym wystąpieniem księżniczki były obchody Święta Konstytucji w Norwegii 17 maja. Jak wspomina sama księżniczka: "To część mojej pracy, nic nadzwyczajnego. Mam zadanie do wykonania, to dla mnie jest teraz ważne."

W 2002 roku Marta Lousie wyszła za mąż za pisarza Ari Behna. Para doczekała się trzech córek o imionach Maud Angelica, Leah Isadora oraz Emma Tallulah.

A Wy śledzicie losy książęcej pary?

Zgłoś wpis
Oceń wpis:17  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Ale co mnie to qur... obchodzi!?!

Aaaaaaa już wiem, jest okazja żeby się napić, dzięki za info.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:17  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok