Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Masa do tortu - Norwegia

Czytali temat:
4 Posty
Klaudia Przemus
(Klaaudia_0)
Wiking
Czy ktoś robił tu masę do tortu? Jeśli tak to prosiłabym o przepis oraz składniki gdzie i jak się nazywają?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Dziewczyno, okresl sie, jaka mase chcesz do tego tortu zrobic. Mas, jest cala masa
Jak juz bedziesz wiedzala, jaka mase chcesz zrobic, to wtedy ktos Ci napisze, ze maslo to "smør" i kupuje sie je w spozywczym na dziale nabialowym, a cukier to "sukker"-dostepny rowniez w sklepie spozywczym itd...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Lindemans napisał:
Dziewczyno, okresl sie, jaka mase chcesz do tego tortu zrobic. Mas, jest cala masa
Jak juz bedziesz wiedzala, jaka mase chcesz zrobic, to wtedy ktos Ci napisze, ze maslo to "smør" i kupuje sie je w spozywczym na dziale nabialowym, a cukier to "sukker"-dostepny rowniez w sklepie spozywczym itd...


Mas do tortów nigdy nie robiłem, ale ogólnie zamiast masła wolę używać smalcu, wiec można by i tutaj taki zamiennik zastosować. :-D
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Optimus
(Optimus)
Wiking
Nie da się użyć smalcu jako zamiennika. Nie chodzi o to, żeby było tłuste. Chodzi o skład masła, który jest inny niż smalcu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Joseph napisał:
Lindemans napisał:
Dziewczyno, okresl sie, jaka mase chcesz do tego tortu zrobic. Mas, jest cala masa
Jak juz bedziesz wiedzala, jaka mase chcesz zrobic, to wtedy ktos Ci napisze, ze maslo to "smør" i kupuje sie je w spozywczym na dziale nabialowym, a cukier to "sukker"-dostepny rowniez w sklepie spozywczym itd...


Mas do tortów nigdy nie robiłem, ale ogólnie zamiast masła wolę używać smalcu, wiec można by i tutaj taki zamiennik zastosować. :-D


Najlepszym zamiennikiem jest zrobienie nalesnikow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Optimus
(Optimus)
Wiking
Bzdura.



Wszyscy wiedzą, że kopytka są lepsze od naleśników.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Optimus napisał:
Nie da się użyć smalcu jako zamiennika. Nie chodzi o to, żeby było tłuste. Chodzi o skład masła, który jest inny niż smalcu.

Weź nie pieprz głupot bo smalec i masło jest pochodzenia zwierzęcego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Joseph napisał:
Optimus napisał:
Nie da się użyć smalcu jako zamiennika. Nie chodzi o to, żeby było tłuste. Chodzi o skład masła, który jest inny niż smalcu.

Weź nie pieprz głupot bo smalec i masło jest pochodzenia zwierzęcego.


Ser zolty i szynka wieprzowa tez sa pochodzenia zwierzecego. Uzyjmy ich zaiast masla do tortu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Lindemans napisał:
Joseph napisał:
Optimus napisał:
Nie da się użyć smalcu jako zamiennika. Nie chodzi o to, żeby było tłuste. Chodzi o skład masła, który jest inny niż smalcu.

Weź nie pieprz głupot bo smalec i masło jest pochodzenia zwierzęcego.


Ser zolty i szynka wieprzowa tez sa pochodzenia zwierzecego. Uzyjmy ich zaiast masla do tortu

Przecież można:

Jak zrobić mięsny tort

Składniki:
Mięso mielone wieprzowo-wołowe (chyba 3-4 kilo)
Bekon w plasterkach (kilka paczek)
Cebula czerwona (ok 1 kg)
Ser plasterkowy (kilka opakowań o smaku goudy, emmentalera lub obu)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego, cukier, kurkuma, curry
Ocet- najlepiej winny
Musztarda, keczup pikantny, majonez (najlepiej kielecki)
Ziemniaki
Mleko (mały kartonik)
Każdy tort zaczyna się od upieczenia biszkoptu. Wrzucamy mięso mielone do michy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego i kilkoma porządnymi łyżkami stołowymi musztardy. Wyrabiamy kilka-kilkanaście minut. Przyłóżmy się do tej części- dzięki temu "biszkopt" będzie zwarty i nie będzie się rozpadał mimo swojej wielkości. Przekładamy do okrągłej foremki, dobrze dociskając. Teraz do pieca na około 30 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem).
Kiedy "biszkopty" są w piekarniku, czas zająć się tym, czym je przełożymy.
Z keczupu i majonezu robimy sos- proporcje 1:1.
Bekon wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto-brązowo (czyli tak, jak powinien wyglądać pyszny bekon )
Teraz czas na konfiturę z czerwonej cebuli. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni na małym ogniu, dodajemy sól (niewiele), pieprz, cukier i ocet. Jak powinna smakować? Cebulowo, słodko, lekko kwaskowo i pieprznie. Sami będziecie wiedzieć kiedy Wam smakuje
Ok... Mamy wszystko. Prawie. Możemy zacząć składać tort!
Wystygnięte mięsne biszkopty przekrawamy wpół i przekładamy:
biszkopt
sos
bekon
biszkopt
konfitura
biszkopt
ser plasterkowy
bekon
ser plasterkowy
sos
biszkopt
sos
ser plasterkowy

Gotowe!
Teraz "krem"...
Gotujemy ziemniaki, gnieciemy, dodajemy mleko, trochę curry i kurkumy- przyprawy mają dać kolor. Mleka dajemy tyle, żeby puree było smarowalne. Czekamy chwilę, żeby wystygło i kiedy będzie letnie, nakładamy go drewnianą łopatką na tort i wygładzamy... Teraz nasze dzieło jest skończone!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Joseph....
twoja wszechstronnosc jest godna pozazdroszczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok