Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Oszusci ? ( depozyt ) - Norwegia

Czytali temat:
krzysztof Piatek iksiński igrek (582 niezalogowanych)
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Mam pytanko co mozna zrobic zeby odzyskac depozyt. Sytuacja : wynajolem kawalerke w Haugesund w firmie Kheop As. mieszkanie nie bylo wykonczone, ale byla sytuacja dla mnie dosc pilna wiec sie wprowadzilem i umowilismy sie ze wykoncza go w ciagu paru dni ( trwalo 2 tygodnie 2 m2 plytek w kuchni i tyle zrobili) mial lampe wymienic kupil ale juz nie wymienil i drobne poprawki w lazience. Moj blad ze wprowadzilem sie tam od razu. W cene wynajmu mieszkania prad wliczony i internet internet po 6 tygodniach podlaczyl a wczesniej podal nam kod do internetu z hotelu obok, okazalo sie ze nielegalnie jak internet przestal chodzic to poszedlem za sygnalem do hotelu i zapytalem co jest grane odpwiedzili mi ze oni nie maja nic wspolnego z ta firma. Wiec wyjasnilem jaka sytuacja jest przeprosilem i wyszlem JA tez nie wiedzailem ze krade iternet
Dzwonilem do Firmy w ktorej wynajmoje mieszkanie powiedzial mi ze za jakis czas podlacza hmmm to malo byc juz, i bylo tylko ze nielegalne i to przez krutki czas. Podpisalem umowe z nim oczywiscie mam ja depozyt byl wplacony na to samo konto co czynsz, wiec ze to na czas prubny to ok ale czas wypowiedzenia 2 tygodnie. tylko zebym mu dal znac dla mnie to ok. pisalem mu juz 2 misace wczesniej ze jest (ikke ikke godkjent ) na przelewie bankowym ma to napisane. Miedzy czasie sasiad mnie zalal, w lazience mu rura pekla czy jakos tak dzwonilem do tej firmy ale ode mnie juz nie odbieral telefonow. Cicalem mu powiedziec ze sie wyprowadzam i jakies 1 miesiac wczesniej udalo mi sie z nim skataktowac porozmaialismy i powiedzial ok , zapytalem czy dalo by rade depozyt odrazu odebrac, nie ma problemu ok. Chcialem z nim porozmawiac i powiedziec co jest nie tak z mieszkaniem, to on nie moze tylko wyslal mi swojego pracownika Andreasa z Romuni widzialem ze tram pracowal juz wczesniej pozatym plytki kladl w kuchni. troche siue zdziwilem no ale on gwarantowal ustnie
troche sie wscieklem no ale ok, przyjechal jego pracownik odebral klucze sprawdzil i tyle on wyslal mi wiadomosc ze pieniadze beda po godz 15 na koncie ja wyjechalem z Haugesund okazalo sie zee nie wyslal kasy , poszelem na policje, wyslali mnie ze to sprawa cywilna tez tam , dalej w banku mi powiedzieli ze to nie legalne bo musi bc na osobnym koncie itp pozatym te konto bylo w innym banku wiec znowu na policje i ze to jest nie legalne ale nic z tym nie moga zrobic ale spruboj w www.forbrukerradet.no/
pisalem i otrzymalem""Please note that our reply will be in Norwegian.

Jeg er ikke helt sikker på hva du egentlig spør om, men jeg antar at henvendelsen din gjelder husleieforhold, at det er mangler ved leiligheten du leier.

Innledningsvis gjør vi deg oppmerksom på at du nå får generelle råd og veiledning basert på din fremstilling av saken. Svaret må derfor ikke anses som en konklusjon. Alle henvendelser blir besvart med enkle råd, og/eller tips til andre steder hvor du vil kunne få hjelp. Innenfor våre lovområder, som forbrukerkjøp, håndverkertjenester og angrerett, vil vi forsøke å gi deg noe mer utfyllende svar.

Forbrukerrådet arbeider aktivt for å ivareta forbrukernes interesser i husleieforhold. Dette gjør vi ved å arbeide forbrukerpolitisk med rammebetingelsene (for eksempel påvirkningsarbeid), og ved å utarbeide enkel og generell informasjon som kan hjelpe deg som forbruker å ivareta rettighetene dine.

Forbrukerrådet behandler imidlertid ikke klagesaker som gjelder husleieforhold og kan heller ikke gå langt i å gi individuelle råd og veiledning på dette området. Vi håper likevel følgende orientering kan være til hjelp:

Husleieloven gir leietaker visse rettigheter dersom boligen har mangler. En mangel vil kunne foreligge dersom boligen ikke er i avtalt stand, eller hvis utleieren har gitt feil opplysninger eller holdt tilbake viktige opplysninger om boligen i forbindelse med avtaleinngåelsen. Det vil også kunne foreligge en mangel dersom utleieren ikke oppfyller de pliktene han har med hensyn til ro og orden, vedlikehold med mer.

Vær oppmerksom på at dere fritt kan avtale hvilken stand boligen skal være i ved overtakelsen. Det betyr at forhold du kjente til da du inngikk avtalen, vanskelig kan gjøres gjeldende som mangel. Dette gjelder også forhold som kan være i strid med offentligrettslig regulering så lenge ikke dette hindrer leietaker i å bruke boligen."
W tym mieszkaniu jeszcze zniknelo mi 4 tys koron pytalem na policji jaki efekt bedzie odpowiedz : zaden, pozaytm wiec zrezygnowalem juz akurat to jest ciezko udowodnic. Zamki w dzwiach systemowe czyli jednym kluczem mozna otworzyc wszystkie mieszkania, czy to normalne jest ?
dostalem zwrot depozytu tylko za 1 miesiac depozytu i to po 7 czy 8 tygodniach
Pytanie co mozna zrobic? posaidam cala korespondencje mniedzy mna a ta firma wyslalem zdjecia im tez co mieli naprawic a tego nie zrobili to wysylalem jeszcze w tracie mieszkania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Prosze sie nie przejmowac bledami w pisowni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok