Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak dlugo moge jezdzic na polskich blachach - Norwegia

Czytali temat:
halina manka Pawel Stateczny ( ) Magda850419 (2766 niezalogowanych)
5 Postów
Grzegorz Dubak
(GrzegorzDubak1)
Wiking
Witam mam umowe o prace na czas okreslony pobyt staly jestem tu z zona.Jezdze autem na polskich blachach dawniej mozna bylo jezdzic rok teraz podobno przepisy sie zmienily czy wie ktos cos na ten temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Krzysiek Nowaczek
(krzynow)
Nowicjusz
Tak, przepisy się zmieniły. Teraz jest to tylko pół roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Z Varig oppholdsrett jeździ na polskich blachach To już nawet nie jest śmieszne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
GrzegorzDubak1 napisał:
Witam mam umowe o prace na czas okreslony pobyt staly jestem tu z zona.Jezdze autem na polskich blachach dawniej mozna bylo jezdzic rok teraz podobno przepisy sie zmienily czy wie ktos cos na ten temat.

teraz jak i wcześniej wyszukiwarka na forum działa, net chyba też masz, a odpowiedzi są na stronie toll ewentualnie można dzwonić..

www.toll.no/en/international/polski/poja...estrowany-za-granic/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
Jeżeli masz już przyznany stały numer personalny, to forma umowy o pracę nie ma żadnego znaczenia.

Oficjalnie nie możesz jeździć na polskich blachach od tego dnia, który widnieje na decyzji urzędowej o przyznaniu numeru.
Na dodatek twoja żona też jest w Norwegi, tym samym nie masz podstawy do bycia -pendler-.
Co w specjalnych warunkach, umożliwia korzystanie z polskich tablic.
Znajomemu właśnie, drogówka przy zwykłej kontroli i to bez policji, zatrzymała auto do oclenia też ma stały numer i polskie tablice, a jeździł ponad trzy lata jak panisko, nowym Touranem i był najmądrzejszym ze wszystkich w Mojej Wsi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Grzegorz Dubak
(GrzegorzDubak1)
Wiking
Dzieki wielkie za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Grzegorz Dubak
(GrzegorzDubak1)
Wiking
w takiej sprawie lepiej sie upewnic ojciec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
GrzegorzDubak1 napisał:
w takiej sprawie lepiej sie upewnic ojciec
BZDURA.
Gdybyś tak naprawdę chciał się upewnić co do tej konkretnej sprawy, to nie szukał byś informacji na żadnym forum, tylko zajrzał do odpowiednich prawnych przepisów Norweskich, regulujących ten "problem".

Tu to można jedynie naczytać się w większości "Mądrości" Mietków po szklaneczce ciepłej perlistej zagryzanej sfermentowanymi ogórami, jak pisywał onegdaj >jasta<.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów

(anna61)
Nowicjusz
gagatek napisał:
Jeżeli masz już przyznany stały numer personalny, to forma umowy o pracę nie ma żadnego znaczenia.

Oficjalnie nie możesz jeździć na polskich blachach od tego dnia, który widnieje na decyzji urzędowej o przyznaniu numeru.
Na dodatek twoja żona też jest w Norwegi, tym samym nie masz podstawy do bycia -pendler-.
Co w specjalnych warunkach, umożliwia korzystanie z polskich tablic.
Znajomemu właśnie, drogówka przy zwykłej kontroli i to bez policji, zatrzymała auto do oclenia też ma stały numer i polskie tablice, a jeździł ponad trzy lata jak panisko, nowym Touranem i był najmądrzejszym ze wszystkich w Mojej Wsi.
znam rowniez osobe ktora przebywa w No juz chyba 7 lat ,zalozyl sobie firme i jezdzi na polskich numerach,Rowniez jest najmondrzejszy na swojej wsi.Nie bardzo rozumie bo on mowi ze jest pendler i jezdzi te 3 razy w roku do Polski.On mowi ze ma do tego prawo aby jezdzic na polskich numerach choc przepisy mowia cos innego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Ile razy mam powtarzać, że status "Pendler" w NAV to nie jest status "Pendler" w TOLL! Czy to takie trudne . Chyba, że większość z wiosek przyjechała, na co wskazują polskie blaszki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok