Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praktyki Erasmus - szukam pracodawcy - Norwegia

Czytali temat:
Jakk Niema Jernej Dżi szaman_szyman (2127 niezalogowanych)
5 Postów
Marta Martusia
(blankariot)
Wiking
Witam wszystkich,

niedawno zdecydowałam się na uczestnictwo w praktykach programu Erasmus. Minusem jest to, że muszę sama szukać sobie pracodawcy, który przyjmie mnie na (prawdopodobnie) bezpłatne praktyki 2 lub 3- miesięczne.
Czy bylibyście w stanie mi wskazać zaufane instytucje w Norwegii, do których mogłabym się zwrócić z prośbą o przyjęcie? Dodam, że muszą być one powiązane z kierunkiem studiów, czyli dziennikarstwo/public relations. Nie muszą być to firmy bezpośrednio w tej branży, mogą posiadać swoje biura zajmujące się np. komunikacją w internecie itd.

A może odbywał ktoś z Was tego typu praktyki i może polecić mi jakiegoś pracodawcę ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Marta
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Klaudia Lepiarz
(thatgirlasha)
Wiking
Witam,

Również jestem zainteresowana znalezieniem praktyk w Norwegii (przez Erasmus lub inny program), stąd też moje pytanie - czy myślicie, że znalezienie takich praktyk w dziedzinie zarządzania/marketingu itp jest w ogóle możliwe? Pomijając kosmiczne koszty życia w Norwegii, czy jakakolwiek firma chciałaby zatrudnić takiego praktykanta z Polski, czy raczej nie będą tym zainteresowani? Dodam, że niestety nie znam norweskiego, ale jeśli istnieje szansa na pracę tam, chętnie się nauczę. Dodam jeszcze, że znam język chiński (oprócz zarządzania studiuję sinologię).

No i, czy znacie może jakieś konkretne firmy, do jakich mogłabym się udać?

Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Michał Witka
(wites)
Wiking
Jest szansa. W poprzednim roku chodzilem na kurs norweskiego z mlodzieza ktora byla tez na projektach i kazdy zajmowal sie czyms innym. Ale to tylko potwierdza ze da sie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Duzo chodzenia i piasania, z tym,ze firmy biora ludzi na praktyki z reguly na wakacje. Ohloszeni sa tak gdzies od okoliach lutego/marca. Mozecie sie postarac o zewnetrzen finansowanie: Norwegian Grants itp. Roznie to dziala. Czasem przez nav, a casem z uczelni, a w wiekszosci finansowane jest przez firmy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Klaudia Lepiarz
(thatgirlasha)
Wiking
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Rozumiem, że nie znacie namiarów na żadne konkretne firmy, a ogłoszenia, które będą się pojawiały, będą głównie po norwesku?

Ja jestem zainteresowana praktykami głównie całorocznymi albo przynajmniej kilkumiesięcznymi, ale jeśli nie wyjdzie, wakacyjnymi też nie pogardzę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marta Martusia
(blankariot)
Wiking
thatgirlasha, proponuję nie szukać przez oferty tylko pisać bezpośrednio do firm lub instytucji, które poniekąd wiążą się z Twoim kierunkiem studiów - ja tak właśnie robię. Trochę tych maili nawysyłasz, ale w końcu się uda. Praktyk jednak nie zrobisz calorocznych ( te erasmusowskie zazwyczaj trwają 2-3 miesiące) Ja również planuję wyjazd na wakacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
JEzeli chodzi i PR, socjologia itp. napiszcie so www.sik.no. Oni sie zajmuja takimi sprawami, kolega tam robil praktyki w czasie studiow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Marta Martusia
(blankariot)
Wiking
dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok