Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Witajcie, mam pytanie, proszę o pomoc - Norwegia

Czytali temat:
Marek Marek Ewciaק Łazarczyk (Maciąg) ann shy (1906 niezalogowanych)
6 Postów
maciek buka
(buka1)
Wiking
Hej. Nie będę owijał w bawełnę. Mam takie pytanie:

Wybieram się do Norwegii mam załatwioną pracę. Czytałem że w Norwegii ilość przepracowanych godzin nie może przekroczyć 40 godzin tygodniowo, oraz 150 czy tam 200 godzin nadgodzin rocznie. Mam rodzinę na utrzymaniu i chciałem jak najwięcej pracować aby jak najwięcej odłożyć. Czy ktoś z Was może wie czy da się jakoś to obejść i np jeśli ktoś chce pracować po 9-10 godzin dziennie, przez 6-7 dni w tygodniu to jak to zrobić od strony prawnej? ( i czy w ogóle się da?)

Może jest jakaś możliwość pracy w ramach godzin dodatkowych, lub praca w soboty i niedziele na osobną umowę np umowę o dzieło czy zlecenie czy coś takiego?????

Bardzo proszę pomóżcie. Mam rodzinę na utrzymaniu, jestem bardzo biedny i chciałem się jakoś odbić od dna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Jak ci pracodawca pozwoli to mozesz tluc ile wlezie, znam takich. Inni z kolei maja umowe na normalny na czas pracy,a nadgodziny maja placone do lapy itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Karol.Ky napisał:
Jak ci pracodawca pozwoli to mozesz tluc ile wlezie
a kuku
trzeba pisać podania do fylkesmana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
maciek buka
(buka1)
Wiking
Dziękuje za odpowiedź. A możesz mi jeszcze powiedzieć co wtedy jeśli pracodawca pozwoli? Czy takiemu pracodawcy nic wtedy nie zrobi żaden głupi urząd pracy czy coś? Bo prawo zezwala 40 godzin tygodniowo tylko i 150 godzin nadgodzin rocznie. Czy jeśli pracodawca i ja zdecydujemy że moge pracować ile wlezie to czy musimy to gdzieś zgłosić czy coś ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
maciek buka
(buka1)
Wiking
o co chodzi z tym pisaniem podania do fylkesmana? Kto to jest ten fylkesman? To jakis organ który zajmuje się właśnie takimi kwestiami jak chęć pracy w większej liczbie godzin niż dozwolona? Czy często ten fylskeman nie zgadza się żeby ktoś pracowął więcej czy raczej nie ma z tym problemu aby dostać zgodę?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
jasta102 napisał:
Karol.Ky napisał:
Jak ci pracodawca pozwoli to mozesz tluc ile wlezie
a kuku
trzeba pisać podania do fylkesmana

Ja tam nie wiem jak to wyglada, bo nadgodzin tluc nie musze.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Dariusz S
(dreamstars)
Początkujący
czytając twoje posty człowieku to ja się boję , czy ty w ogóle coś zarobisz w tym kraju. Jeżeli jedziesz do pracy w norwegii na normalnych warunkach to nie potrzebujesz żadnych dodatkowych godzin aby zapewnić byt swojej rodzinie. Nie ma czegoś takiego jak fylkesman a jeżeli jest to tylko u Pana jasty w królestwie szyderców. Na temat nadgodzin porozmawiaj ze swoim szefem a może lepiej od razu dowiedz się jakie są stawki w norwegii (w budownictwie od maja tego roku 171 NOK/h)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów

(radierer)
Wiking
Następny polus co bedzie tłuk nadgodziny aż padnie masakra ,współczuje rodzinie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Michał Miętki
(Michal_24)
Wiking
Stawki minimalne w poszczególnych branżach norweskiej gospodarki
SEKTOR BUDOWLANY
- pracownik wykwalifikowany: 174,10 NOK
- pracownik niewykwalifikowany bez doświadczenia w zawodzie: 156,60 NOK
- pracownik niewykwalifikowany z co najmniej rocznym doświadczeniem w zawodzie: 163,20 NOK
- Pracownik poniżej 18 roku życia: 105,10 NOK
PRZEMYSŁ STOCZNIOWY
- pracownik wykwalifikowany: 148,29 NOK
- pracownik wyspecjalizowany: 141,53 NOK
- pomocnik: 134,85 NOK

Zlecenia wymagające noclegu poza domem wynagradzane są dodatkiem do godzinnej stawki zasadniczej w wysokości:
- pracownik wykwalifikowany: 29,66 NOK
- pracownik wyspecjalizowany: 28,31 NOK
- pomocnik: 26,85 NOK

Czytaj więcej na praca.interia.pl/praca-za-granica/news-n...;utm_campaign=chrome
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Michal_24 napisał:
Stawki minimalne w poszczególnych branżach norweskiej gospodarki
SEKTOR BUDOWLANY
- pracownik wykwalifikowany: 174,10 NOK
- pracownik niewykwalifikowany bez doświadczenia w zawodzie: 156,60 NOK
- pracownik niewykwalifikowany z co najmniej rocznym doświadczeniem w zawodzie: 163,20 NOK
- Pracownik poniżej 18 roku życia: 105,10 NOK
PRZEMYSŁ STOCZNIOWY
- pracownik wykwalifikowany: 148,29 NOK
- pracownik wyspecjalizowany: 141,53 NOK
- pomocnik: 134,85 NOK

Zlecenia wymagające noclegu poza domem wynagradzane są dodatkiem do godzinnej stawki zasadniczej w wysokości:
- pracownik wykwalifikowany: 29,66 NOK
- pracownik wyspecjalizowany: 28,31 NOK
- pomocnik: 26,85 NOK

Czytaj więcej na praca.interia.pl/praca-za-granica/news-n...;utm_campaign=chrome

Interia jeszcze zapomniala dodac, ze kazde Polaka wita orkiestra na lotnisku, dostaje przydzial do rodziny norweskiej, ktora uczy go miejscowych zwyczajow itp. Zapomnieli podac jakie sa podatki i inne oplaty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok