Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Gdzie szukać pracy w Norwegi? - Norwegia

Czytali temat:
(1648 niezalogowanych)
2 Posty
Kornelia P
(cornyy3)
Wiking
Mam pytanie, do tych co dostali się do Norwegi. Chcemy z chłopakiem tam wyjechać, ale mamy problem, żeby się tam dostać, naprawdę wyjeżdżają tylko dobrzy fachowcy, czy ludzie ze średnim wykształceniem co trochę w Polsce pracowali też mają szanse..?? Są pośrednictwa pracy w internecie, ale one szukają tylko fachowców i paro letnim doświadczeniem.

I jeszcze jedno pytanie, czy naprawdę warto tam wyjeżdżać? Jakie są znaczne różnice między życiem w Polsce a Norwegi, Wy to wiecie najlepiej, więc liczę na odpowiedzi o podpowiedzi ))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Monkola D.
(monkola)
Wiking
To prawda, że szansę mają doświadczeni fachowcy. I tak naprawdę to (przynajmniej w Vestlandet) chyba tylko inżynierowie nie muszą się martwić o pracę. I to pod warunkiem, że mają co najmniej kilka lat doświadczenia. Jeśli chodzi o takie osoby jak Ty (czy ja) takich jest cała rzesza, nie tylko z Polski. Bez dobrej znajomości norweskiego jest baaardzo trudno cokolwiek znaleźć. Może jakieś sprzątanie, ale nawet tu nie jest łatwo, bo chętnych jest sporo. Poznałam już kilka osób co to przyjechały do Norwegii ze wszystkimi oszczędnościami i po kilku miesiącach intensywnych poszukiwań musiały wracać totalnie spłukane, przykro było na to patrzeć. Ogólnie z tego co słyszę to jakieś 2 lata temu nie było większego problemu żeby coś sobie znaleźć, ale teraz jest zupełnie inaczej, masowy napływ imigrantów+ polityka państwowa nie pozostają bez wpływu.
Na start musielibyście mieć już sporą sumę na mieszkanie. Inna sprawa że nawet o wynajęcie jest ciężko- a już jak nie macie umowy o pracę to można zapomnieć.
Ja przyjechałam jako au-pair i jest całkiem spoko, jeżeli bardzo Ci zależy możesz również rozejrzeć się za taką opcją- mieszkasz z rodziną, masz zakwaterowanie i wyżywienie, kursy językowe. W zamian zajmujesz się domem i dzieciakami.
Mi się dobrze mieszka w Norwegii, ale to raczej zasługa tego, że mam taką pracę, że nie muszę się więc martwić o jedzenie ani o czynsz. Ale z drugiej strony zarabiam baaardzo mało, ale mi to nie przeszkadza, przyjechałam tu by się uczyć norweskiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
cornyy3 napisał:
Mam pytanie, do tych co dostali się do Norwegi. Chcemy z chłopakiem tam wyjechać, ale mamy problem, żeby się tam dostać, naprawdę wyjeżdżają tylko dobrzy fachowcy, czy ludzie ze średnim wykształceniem co trochę w Polsce pracowali też mają szanse..?? Są pośrednictwa pracy w internecie, ale one szukają tylko fachowców i paro letnim doświadczeniem.

I jeszcze jedno pytanie, czy naprawdę warto tam wyjeżdżać? Jakie są znaczne różnice między życiem w Polsce a Norwegi, Wy to wiecie najlepiej, więc liczę na odpowiedzi o podpowiedzi ))

Nie wiedzialem, ze do Norge trzeba sie w jakis sposob dostac( pomijajac transport)
Fachowcow jest pewnie 10-15%. W branzy wydobywczej z pewnoscia wiekszosc lub calosc, w budownictwie moze 20-25%. Reszta to dyletanci, ktorzy albo przyjechali przed laty i zdazyli juz sie nauczyc, albo "specjalisci" za posrednictwem Adecco z podrobionymi uprawnieniami.
U kobiet to pewnie wyglada jeszcze inaczej. Sadze, ze pewnie z 5% pracuje na specjalistycznych stanowiskach, 5-10% to panie, ktore sa tu lata, zdazyly sie nauczyc jezyk i w dobrym okresie znalazly prace w sklepach, kantynach i przedszkolach. Reszta to maturzustki, licencjatli i mgr. sprzatajace na czarno lub posiadajace 1 osobowe firmy sprzata.

Tak wiec smialo, przybywajcie.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Kornelia P
(cornyy3)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
cornyy3 napisał:

a stac was ? koszty na poczatek sa powalajace macie jakie 20 kpln na poczatek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(duniaszka)
Wiking
Szukać pracy to najlepiej na miejscu, jak się zna podstawy angielskiego i norweskiego się coś liznęło w Polske na korepetycjach albo kursie podstawowym. Minimum 30 tys NOK czyli 15 tys PLN trzeba mieć ze sobą, żeby wynająć pokój i jakoś przeżyć do pierwszej wypłaty a potem to już z górki, powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
duniaszka napisał:
Szukać pracy to najlepiej na miejscu, jak się zna podstawy angielskiego i norweskiego się coś liznęło w Polske na korepetycjach albo kursie podstawowym. Minimum 30 tys NOK czyli 15 tys PLN trzeba mieć ze sobą, żeby wynająć pokój i jakoś przeżyć do pierwszej wypłaty a potem to już z górki, powodzenia.

....no jak z gorki
o czym ty piszesz.
.....z podstawowym jezykiem, bez konkretnego fachu i doswiadczenia
Wszak to tylko na koszty sie naciagacie.
Niesamowicie ciężko wam będzie, jesli wogole.... takie sa reallia!

W dodatku teraz, sezon wakacyjny, gdzie kazdy patrzy na wakacje jechac.
Kto z wami o zatrudnianiu będzie rozmawiał. ?

Wlasnie z Polski trzeba szukać. Tanio i bez ryzyka. Jak po angielsku rozmawiacie to problemu z telefonem chyba nie ma
....a moze połączenia za drogie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok