GrzegorzKozlowski napisał:
witam mam maly problem pracowalem na dzialalnosci polskiej przez 5 lat w norwegi na stoczniach i teraz mam z 2012 podatki do zaplaty 50tys kr co mam z tym zrobic prawdopodobnie to wina mojego pracodawcy siedli mi juz na konto ma ktos wiedze na ten temat
Jeśli Pańska działalność w Norwegii nie była zarejestrowana w Brønnøysundregistrene (czyli nie miał Pan numeru organizacyjnego), a także nie posiadał Pan np. ubezpieczeń oraz własnych narzędzi, czyli innymi słowy dowodów na to, że faktycznie był Pan działalnością, urząd skarbowy przekwalifikował Pańskie dochody z działalności (które Pan uzyskał wystawiając faktury na zleceniodawcę) na dochody uzyskane ze stosunku pracy.
To spowodowało, że ma Pan tak wysoką dopłatę, bo z pewnością zleceniodawca (już teraz pracodawca), nie odprowadzał za Pana żadnych zaliczek na podatek dochodowy.
Kwota 50 tys. NOK dopłaty jest stosunkowo niska, w podobnych przypadkach na ogół dopłaty sięgają setek tysięcy koron. Można dopłatę pomniejszyć, składając odwołanie i wnioskując o odpisy np. pendlera czy drugą klasę podatkową.
Na przyszłość należy wystrzegać się zatrudnienia na "polskiej działalności", jeśli nie są spełnione wszystkie procedury (tj. rejestracja firmy w Brreg, uzyskanie numeru organizacyjnego, posiadanie własnych narzędzi i ubezpieczenia firmy, posiadanie reprezentanta VAT w Norwegii itp.), jest to sposób zleceniodawców na to, by nie ponosić kosztów pracownika, jego kosztem w ostatecznym rozrachunku, jak widać choćby na tym przykładzie.