Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wjazd do Norwegii polskim samochodem - Norwegia

Czytali temat:
iwona jagiełło Marcin Wróblewski Anita Drewniak pawel piotr Marcin W (1910 niezalogowanych)
18 Postów
leszek gggg
(leszek111)
Wiking
Witam! Dwa tygodnie temu ukradli mi samochód w Polsce a już zdążyłem kupić bilety na prom i mogę pożyczyć samochód od kolegi ale mam obawy czy tak będę mógł wjechać do Norwegii.Czy może mi ktoś poradzić co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Nie, chyba, ze kolega bedzie jechac kolo Ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
@Karol.Ky: Jesli zalozyciel tematu mieszka w Norwegii na stale to wtedy jest jak piszesz ze kolega musi byc z nim w samochodzie.

ALE jesli np. jedzie zwiedzac albo do pracy albo z jakiegos innego powodu a nie mieszka w Norwegii na stale to moze pojechac nieswoim samochodem na Polskich tablicach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
leszek gggg
(leszek111)
Wiking
Pracuję w Norwegii ale w wakacje chcę przyjechać z żoną i samochód pożyczyłaby żona a nawet chcieliśmy spisać umowę że go kupiła tylko nie wiem czy to wystarczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
samochód przerejestruj na żonę
a bilety na prom przebukuj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
leszek111 napisał:
Pracuję w Norwegii ale w wakacje chcę przyjechać z żoną i samochód pożyczyłaby żona a nawet chcieliśmy spisać umowę że go kupiła tylko nie wiem czy to wystarczy

wszystko jest po polsku:
toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=14...pslanguage=en#polish

Główna zasada jest taka, że samochód lub inny pojazd zarejestrowany w innym kraju niż Norwegia, może być używany wyłącznie przez osoby, które mają tymczasowe prawo pobytu w Norwegii na czas określony lub które na stałe mieszkają za granicą.
wystarczy zadzwonic, albo wyslac mejla... i tyle... potem jak celnicy drapna Ci auto to nie bedzie tlumaczenia: a bo na forum to mi powiedzieli ze mozna jezdzic...
zawsze sprawdzaj wszystko u zrodla!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ale on sobie wykombinował, że to żona będzie jeździć , a nie on
i tak Królestwo zrobią w bambuko
coś trzeba kombinować, jak się ciepłą wódkę pije, albo łyski z mlekiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
ale on sobie wykombinował, że to żona będzie jeździć , a nie on
i tak Królestwo zrobią w bambuko
coś trzeba kombinować, jak się ciepłą wódkę pije, albo łyski z mlekiem
Ludzie sa gotowi zrobic wszystko,co by pare nokow zaoszczedzic...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
leszek gggg
(leszek111)
Wiking
Jestem w Norwegii do 16 czerwca a 3lipca muszę wrócić z żoną i córką więc nie będzie czasu na przerejestrowanie jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobić umowę na żonę i ona będzie kierowcą bo ona przyjeżdża tylko na wakację
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
kup bilet lotniczy i nie zawracaj tylka. Pracujesz w No to chyba jakis kapital zbiles.Jest zona,jest dziecko -nie oszczedzaj na nich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok