Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

auto na polskich blachach a kontrakt na stałe - Norwegia

Czytali temat:
(440 niezalogowanych)
31 Postów

(Stah)
Nowicjusz
Witam, czytałem wypowiedzi na temat czy można użytkować auto na Pl blachach w Norwegii i muszę się przyznać, że kompletnie nie wiem co robić.

Jestem w Norwegii wraz z żoną od 3 maja. 19 maja złożyłem podanie o D-numer. W urzędzie zapytałem jak długo mogę jeździć tu swoim samochodem i kobieta odpowiedziała mi, że pół roku, ale wysłała do toll żebym się upewnił. Urzędniczka w toll powiedziała, że skoro mam kontrakt na stałe to nie mogę użytkować samochodu ani dnia dłużej.

Jestem w Norwegii za krótko, żeby było mnie stać na kupno samochodu tutaj.

Właścicielem auta jest moja żona, nie jest ona tu nigdzie zarejestrowana, nie ma nr personalnego. Ja jestem wbity na dowodzie jako współwłaściciel. Czy jeśli ona by mnie woziła to używanie samochodu jest legalne?

Czy ktoś z Was miał niedawno podobny problem?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
mysle ze tak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

(Stah)
Nowicjusz
myślałem, żeby w razie kontroli powiedzieć, że jest tylko w odwiedzinach u mnie

wtedy te pół roku by się zgadzało nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
Stah napisał:
myślałem, żeby w razie kontroli powiedzieć, że jest tylko w odwiedzinach u mnie

wtedy te pół roku by się zgadzało nie?

zawsze mozna cos wymyslec...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

(Stah)
Nowicjusz
ogólnie w celach turystycznych można tu przebywać pół roku słyszałem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

(Stah)
Nowicjusz
to że ja jestem współwłaścicielem to chyba nie ma wpływu na to czy ona może jeździć tym autem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
TAk, dokladnie 183 dni. Jednak majac prace na stale nie mzoesz sie nim poruszac, wyjotkowo chyba do dwoch tygodni, jako wycieczka, ale musisz to w Toll zglosic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

(Stah)
Nowicjusz
Karol.Ky napisał:
TAk, dokladnie 183 dni. Jednak majac prace na stale nie mzoesz sie nim poruszac, wyjotkowo chyba do dwoch tygodni, jako wycieczka, ale musisz to w Toll zglosic.

ok rozumiem, czyli ja nie mogę a żona?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Stah napisał:
Karol.Ky napisał:

dopóki żona nie będzie zameldowana w NO i nie bedzie posiadać numeru personalnego to może jeździć bez końca, mówi zawsze że przyjechała dopiero do ciebie w odwiedziny...

ty możesz jeździć jeśli spełniasz poniższe warunki

www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=...1&epslanguage=en

Rodzina za granicą
Osoba traktowana jest jako posiadająca stałe miejsce pobytu w innym kraju niż Norwegia, jeżeli mieszka w tym kraju razem ze współmałżonkiem lub dzieckiem poniżej 18 roku życia i odwiedza je regularnie, normalnie co najmniej raz w miesiącu. Jeżeli ten warunek zostanie spełniony, można korzystać w Norwegii z pojazdu zarejestrowanego za granicą.

Dokumentacja potwierdzająca miejsce stałego pobytu w innym kraju
Przykładowe dokumenty, które mogą być istotne to

dokumentacja potwierdzająca powiązania rodzinne
umowa o pracę
powiązania mieszkaniowe (np. umowa najmu) lub rejestracja w ewidencji ludności
dokumentacja potwierdzająca dojeżdżanie pomiędzy Norwegią a innym krajem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów

(Stah)
Nowicjusz
Joseph napisał:
Stah napisał:
Karol.Ky napisał:

dopóki żona nie będzie zameldowana w NO i nie bedzie posiadać numeru personalnego to może jeździć bez końca, mówi zawsze że przyjechała dopiero do ciebie w odwiedziny...

ty możesz jeździć jeśli spełniasz poniższe warunki

www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=...1&epslanguage=en

Rodzina za granicą
Osoba traktowana jest jako posiadająca stałe miejsce pobytu w innym kraju niż Norwegia, jeżeli mieszka w tym kraju razem ze współmałżonkiem lub dzieckiem poniżej 18 roku życia i odwiedza je regularnie, normalnie co najmniej raz w miesiącu. Jeżeli ten warunek zostanie spełniony, można korzystać w Norwegii z pojazdu zarejestrowanego za granicą.

Dokumentacja potwierdzająca miejsce stałego pobytu w innym kraju
Przykładowe dokumenty, które mogą być istotne to

dokumentacja potwierdzająca powiązania rodzinne
umowa o pracę
powiązania mieszkaniowe (np. umowa najmu) lub rejestracja w ewidencji ludności
dokumentacja potwierdzająca dojeżdżanie pomiędzy Norwegią a innym krajem.

Dzięki bardzo!
Mieliśmy się iść zameldować ale w takim wypadku zamelduje się tylko ja a żona za jakiś czas jak już kupimy coś na miejscu.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok