Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

LEczenie bez ubezpieczenia. - Norwegia

Czytali temat:
Amanda Bakowicz Klaudia Przemus Nikolai Stefani Bezradności.. Jurii Sznitko (1669 niezalogowanych)
9 Postów
Amanda Bakowicz
(amandzia111)
Wiking
Witam.
Mam ogromny problem wiec zaczne od poczatku.
Przyjechala do mnie mama na swieta no i niestety stal sie wypadek,miala zator krwi.Poszlysmy z tym na pogotowie tam powiedzieli ,ze mama musi zostac w szpitalu zrobili jej pelno badan no i zdecydowali ,ze musi byc operowana w celu usuniecia zatoru,ja na operacje sie nie zgodzilam ze wzgledu na brak ubezpieczenia mamy oraz wysokie koszta.Wiec lekarz powiedzial mi ,ze rozmawiam z dyrektorem szpitala i caly pobyt w szpitalu jak i badania i operacja beda za darmo poniewaz jest to sytuacja w ktorej musza ratowac zycie ,powtorzyly mi to rowniez pielegniarki ,bo nie dowierzalam,powiedzieli ,ze podpisza z polskim rzadem dokumenty i my mamy sie o nic nie martwic bo ,zaden rachunek do domu nie przyjdzie.Wczoraj mama wyszla ze szpitala no i zaczely sie schody...Mialam rozmowe z odzialowa ktora powiedziala mi,ze mamy zadzwonic do Polskiej ambasady i tam dowiedziec sie w jaki sposob Norwegia moze otrzymac zwrot pieniedzy za leczenie,ambasada odpowiedziala mi ,ze takimi sprawami sie nie zajmuja,wiec kazali mi wyrobic Europejska Karte Zdrowia,skad moje pytanie czy uwazacie ,ze NFZ moze pokryc koszta leczenia gdy jest juz po fakcie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
137 Postów
Damian C
(dpcphoto)
Stały Bywalec
Dlaczego Twoja mama przyjechała tutaj bez EKZ ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
uwierzyc norwegom na slowo

to juz lepiej z Cyganami sie zadawac

trzebabylo sie pytac jak byla w szpitalu a nie jak ja wypisali
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
amandzia111 napisał:
Witam.
Przyjechala do mnie mama na swieta no i niestety stal sie wypadek,miala zator krwi.Poszlysmy z tym na pogotowie tam powiedzieli ,ze mama musi zostac w szpitalu zrobili jej pelno badan no i zdecydowali ,ze musi byc operowana w celu usuniecia zatoru,ja na operacje sie nie zgodzilam ze wzgledu na brak ubezpieczenia mamy oraz wysokie koszta.Wiec lekarz powiedzial mi ,ze rozmawiam z dyrektorem szpitala i caly pobyt w szpitalu jak i badania i operacja beda za darmo poniewaz jest to sytuacja w ktorej musza ratowac zycie ,powtorzyly mi to rowniez pielegniarki ,bo nie dowierzalam,powiedzieli ,ze podpisza z polskim rzadem dokumenty i my mamy sie o nic nie martwic bo ,zaden rachunek do domu nie przyjdzie.Wczoraj mama wyszla ze szpitala no i zaczely sie schody...Mialam rozmowe z odzialowa ktora powiedziala mi,ze mamy zadzwonic do Polskiej ambasady i tam dowiedziec sie w jaki sposob Norwegia moze otrzymac zwrot pieniedzy za leczenie,ambasada odpowiedziala mi ,ze takimi sprawami sie nie zajmuja,wiec kazali mi wyrobic Europejska Karte Zdrowia,skad moje pytanie czy uwazacie ,ze NFZ moze pokryc koszta leczenia gdy jest juz po fakcie??

Radze zadzwonic do odpowiedniego odzialu NFZ i dowiedziec sie co z tym fantem dalej. Jesli twoja matka jest ubezpieczona w Polsce, to mozna sprobowac zalatwic jeszcze teraz przeslanie rachunku do NFZ. Jesli nie zdazycie, to trzeba bedzie zaplacic, a pozniej wystapic o zwrot kosztow.

Brak EKUZ może oznaczać konieczność zapłacenia za świadczenie z własnej kieszeni; oryginały rachunków lub faktur są podstawą wystąpienia o refundację do ubezpieczyciela w kraju pobytu lub do NFZ po powrocie do Polski; wniosek o zwrot kosztów leczenia należy złożyć do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania oddziału NFZ; refundacji nie podlegają koszty, które są udziałem własnym pacjenta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
amandzia111 napisał:
Witam.

a jak do PL latasz czasami to tam jak idziesz do lekarza to prywatnie czy na ostry dyzur albo do przychodni z helsetrygdkort, nieprawdaz? w druga strone dziala to tak samo....

placz i plac.... do obcego kraju bez ubezpieczenia nawet turystycznego??

www.nfz.gov.pl/new/?katnr=6&dzialnr=145&artnr=5507
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok