Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

chorobowe - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Wolski (591 niezalogowanych)
8 Postów

(DANNY306)
Wiking
witam mam pytanko wrocilem do polski 21 lipca z norwegii mialem umowe na czas trwania projektu byla to umowa o prace umowa ta wygasla w dniu przyjazdu 25 lipca poszedlem na chorobowe czy chorobowe kwalifikuje mi sie .papiery wysylam do navu od lipca moj pracodawca wysllal rowniez do nav dokument o zarobkach na ktorym bylo ze pracowalem do 21 lipca przepracowalem rowne 8 tygodni czy nalezy mi sie chorobowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
www.nav.no/195730.cms

Wedlug tego co napisales na chorobowym byles 4 dni od 21 do 25 libca ubieglego roku, kiedy jeszcze miales kontrakt. Zachorowales juz w Polsce. To powienien ci pracodawca wyplacic., nav placi dopiero po 16 dniu choroby. Teraz gdzie jestes?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(pawlo306)
Wiking
na chorobowym jestem od 25 lipca do tej pory nav jeszzce nic nie wyplacil a umowe mialen na czas trwania projektu a na pismie ktore wysylal pracodawca o zarobkach i stosunku pracy bylo ze pracowalem do 21 lipca jak dlugo po powrocie do polski mam okres ochronny aby zachorowac teraz w polsce jestem i nadal choruje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
na jakim druku masz to zwolnienie od polskiego lekarza?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(pawlo306)
Wiking
choruje od 25 lipca az do tej pory
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(pawlo306)
Wiking
tak na polskim druku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
PJO bardzo chcial zebym zobaczyl ten temat. Coprawda od dawien dawna (wrzesien 2012) niezajmuje sie takimi cudactwami jako iz obecnie pracuje u Fylkesmannen a nie w NAV Forvaltning lecz dziala to nastepujaco:

Jesli pracownik mial kontrakt do 21. Lipca a zachorowal 25. Lipca to niedostanie ani grosza Sykepenger o ile niewypracowal sobie prawa do dagpenger (ponad 1,5 G zarobione) a jesli to prawo mial to otrzymuje sykepenger w stawce dagpenger i jedyny efekt jest taki iz przedluza mu to prawo do dagpenger.

Zupelnie inaczej przedstawialaby sie hipotetyczna sytuacja w ktorej "zachorowalby" 21. Lipca a kontrakt mialby do 25. Lipca o ile wczesniej pracowalby u pracodawcy conajmniej 6 miesiecy (inaczej po koncu kontraktu oblicza sie poenggrunnlag jesli kontrakt byl krotszy niz 6 miesiecy). Wtedy arbeidsgiverperiode pracodawcy byloby do 25. Lipca a dalej NAV placilby nawet przez rok 100 % tego co zarabial (o ile niebylo to powyzej 6G rocznie bo MAX 6G placa).

I tak to wyglada.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(pawlo306)
Wiking
ile mam ochrony w polsce po zakonczeniu umowy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(pawlo306)
Wiking
wszystkie dokumenty wysylam wydaje mi sie ze chorobowe musi byc uznane na umowie mialem czas trwania projektu a na zaswiadczeniu o zarobkach do 21 lipca a na chorobowe poszedlem w polsce 25 lipca w polsce powiedziano mi ze moja umowa kwalifikuje sie do pojscia na chorobowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Ochrony na co w Polsce ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok