Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

porzadek celny.... - Norwegia

Czytali temat:
Sebastian Goluch (646 niezalogowanych)
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
Wczorajszego wieczoru miałem okazje napic sie piany i pogadac z norweskim celnikiem.
Podczas rozmowy poruszalimy sprawe przemytu,nie płacenia Vat-u,kombinacji z samochodami,etc....
Wykorzystując słabą głowe do picia mojego rozmówcy, nie mogłem nie spytac o temat jakze wazny dla polaków i nie tylko,czyli poruszanie samochodami na obcych rej.dłuzej niz rok....
Tak dłuzej niz rok, poniewaz zeby móc poruszac sie ten rok dłuzej, czyt.dwa lata, trzeba dostac pozwolenie od toll, po które nalezy sie zgłoscic konkretnie argumentując!
Widząc, ze pan oficer ma chec pogadac, zaproponowałem mu "męskie piwo"(ubot), czyli duze piwo z 50gr wódeczki w srodku : )).
Po 10 min.typ był juz moim "przyjacielem" wiec zaczelismy bajere.....

I tu uwaga > Od stycznia 2014 ww sluzby "biorą sie" za uzytkowników poruszających sie nielegalnie po Norwegii autami zarejestrowanymi poza No!
I nie bedą to kontrole tylko na granicy, ale równiez na miescie: Nieoznakowane samochody,wizyty w domach, sparwdzanie aut stojących na parkingach,itp....

US (Skatt) równiez zamierza lepiej sie przyjrzec małym firmom, najczesciej jednoosobowym, poniewaz do prowadzenia działalnosci, firemki te wykorzyustują m.in samochody nie uprawnione do poruszania sie po Norwegii!
A wszystko to tylko (albo az), bo na procederze tym rząd traci ca.150-200mln/rok!
Kto ma,ten wie, ile kosztuje utrzymanie auta w No! Inne słuzby z kolei maja olbrzymi kłopot z m.in polakami w sciąganiu opłat za bramki,mandaty (zdjecia) itd....
Na co rząd, zwłaszcza ten nowy nie zamierza przymykac oka!
Poza tym słuzby Toll otrzymują tysiące e-maili od włascicieli salonów,samochodowych, które pekają w szwach,czesto nie przyjmują juz aut uzywanych w rozliczeniu, poniewaz nie ma komu ich sprzedac (rynek wtórny).....
To samo dzieje sie z komisami! Te tez narzekają na brak klientów, spadek cen,oraz finansowych problemach....
Salony robia co mogą, zeby sprzedac wymaganą ilosc aut, oferując baaaardzo atrakcyjne warunki,sprzedając czesto samochód w minimalną marżą!
Kto ogrania ten rynek, ten wie ze wczesniej robiły to w podobny sposób, ale zarabiały na sprzedazy auta pozostawionego w rozliczeniu : )
Na ta chwile nie chcą przyjmowac aut, bo nie ma nimi zainteresowania....

Takze panie i panowie > bedzie sie działo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
marianekk napisał:
Wczorajszego wieczoru miałem okazje napic sie piany i pogadac z norweskim celnikiem.
Podczas rozmowy poruszalimy sprawe przemytu,nie płacenia Vat-u,kombinacji z samochodami,etc....
Wykorzystując słabą głowe do picia mojego rozmówcy, nie mogłem nie spytac o temat jakze wazny dla polaków i nie tylko,czyli poruszanie samochodami na obcych rej.dłuzej niz rok....
Tak dłuzej niz rok, poniewaz zeby móc poruszac sie ten rok dłuzej, czyt.dwa lata, trzeba dostac pozwolenie od toll, po które nalezy sie zgłoscic konkretnie argumentując!
Widząc, ze pan oficer ma chec pogadac, zaproponowałem mu "męskie piwo"(ubot), czyli duze piwo z 50gr wódeczki w srodku : )).
Po 10 min.typ był juz moim "przyjacielem" wiec zaczelismy bajere.....

I tu uwaga > Od stycznia 2014 ww sluzby "biorą sie" za uzytkowników poruszających sie nielegalnie po Norwegii autami zarejestrowanymi poza No!
I nie bedą to kontrole tylko na granicy, ale równiez na miescie: Nieoznakowane samochody,wizyty w domach, sparwdzanie aut stojących na parkingach,itp....

US (Skatt) równiez zamierza lepiej sie przyjrzec małym firmom, najczesciej jednoosobowym, poniewaz do prowadzenia działalnosci, firemki te wykorzyustują m.in samochody nie uprawnione do poruszania sie po Norwegii!
A wszystko to tylko (albo az), bo na procederze tym rząd traci ca.150-200mln/rok!
Kto ma,ten wie, ile kosztuje utrzymanie auta w No! Inne słuzby z kolei maja olbrzymi kłopot z m.in polakami w sciąganiu opłat za bramki,mandaty (zdjecia) itd....
Na co rząd, zwłaszcza ten nowy nie zamierza przymykac oka!
Poza tym słuzby Toll otrzymują tysiące e-maili od włascicieli salonów,samochodowych, które pekają w szwach,czesto nie przyjmują juz aut uzywanych w rozliczeniu, poniewaz nie ma komu ich sprzedac (rynek wtórny).....
To samo dzieje sie z komisami! Te tez narzekają na brak klientów, spadek cen,oraz finansowych problemach....
Salony robia co mogą, zeby sprzedac wymaganą ilosc aut, oferując baaaardzo atrakcyjne warunki,sprzedając czesto samochód w minimalną marżą!
Kto ogrania ten rynek, ten wie ze wczesniej robiły to w podobny sposób, ale zarabiały na sprzedazy auta pozostawionego w rozliczeniu : )
Na ta chwile nie chcą przyjmowac aut, bo nie ma nimi zainteresowania....

Takze panie i panowie > bedzie sie działo

nie pij wiecej z celnikiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
2013 napisał:
nie pij wiecej z celnikiem[/quote]

hhehhehe spoko gosc, tyle ze.... celnik

Namawiałem go do przenosin do Polszy, tam byłby bogaty........
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
On z celnikami jadł, On nie znał, kto to wróg, Pochylał się nad tymi, którzy płaczą.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
marianekk napisał:
2013 napisał:

Namawiałem go do przenosin do Polszy, tam byłby bogaty........[/quote]
musisz sie bac o siebie bo niedawno chwaliles sie na tym forum ze smigasz do Polski autem za 100 klockow a innym sie zolc wylewa z zazdrosci,czy ostrzegasz sam siebie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
2013 napisał:
marianekk napisał:
2013 napisał:

musisz sie bac o siebie bo niedawno chwaliles sie na tym forum ze smigasz do Polski autem za 100 klockow a innym sie zolc wylewa z zazdrosci,czy ostrzegasz sam siebie...[/quote]

masz nieswieze newsy...

od dwóch lat latam autem na norweskich numerach!
Czasem tez latam. bo w polszy mam drugie auto i moge pozwolic sobie na pozostawienie norka tutaj : )
Takze ja spie spokojnie, dlatego tez mogłem napic sie z typem i spokojnie pogadac!
Niech sie boja papierowi milionerzy, którzy tu szkłem dupe wycierają, a w polszy lansują sie na bogatych boyków
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
marianekk napisał:
2013 napisał:
marianekk napisał:
2013 napisał:

musisz sie bac o siebie bo niedawno chwaliles sie na tym forum ze smigasz do Polski autem za 100 klockow a innym sie zolc wylewa z zazdrosci,czy ostrzegasz sam siebie...

masz nieswieze newsy...

od dwóch lat latam autem na norweskich numerach!
Czasem tez latam. bo w polszy mam drugie auto i moge pozwolic sobie na pozostawienie norka tutaj : )
Takze ja spie spokojnie, dlatego tez mogłem napic sie z typem i spokojnie pogadac!
Niech sie boja papierowi milionerzy, którzy tu szkłem dupe wycierają, a w polszy lansują sie na bogatych boyków[/quote]
chyba nalezysz do tej grupy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
ok powiem ci > nawet nie przyznaje sie, ze pracuje w norge!
Nie uwazam tego na zaszczyt, ani wyróznienie, wiec nie napinam sie !

Poza tym taka deklaracja spowodowała by, ze nie mógłbym sie napic piwa w knajpie spokojnie!

"załatw,pomóz, ogarnij jakąs robote, jakis kontakt",etc....
A ja nie chce juz tracic kolegów, znajomych, odmawiając w trosce o ich dobro.....
kumasz ?

aaaaaaaaaaaa kto ci powiedział, ze jestem bogaty ?
Boyek ze mnie moze i fajny, ale niebogaty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
marianekk napisał:
ok powiem ci > nawet nie przyznaje sie, ze pracuje w norge!
Nie uwazam tego na zaszczyt, ani wyróznienie, wiec nie napinam sie !

Poza tym taka deklaracja spowodowała by, ze nie mógłbym sie napic piwa w knajpie spokojnie!

"załatw,pomóz, ogarnij jakąs robote, jakis kontakt",etc....
A ja nie chce juz tracic kolegów, znajomych, odmawiając w trosce o ich dobro.....
kumasz ?

aaaaaaaaaaaa kto ci powiedział, ze jestem bogaty ?
Boyek ze mnie moze i fajny, ale niebogaty

a to juz sam napisales na tym forum o swoim bogactwie...poza tym ladnie prowokujesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
155 Postów

(Motyl)
Stały Bywalec
No to kolego powiedz mi jak to jest. Załóżmy że Pan Kowalski jest tu juz trzy lata. W 11 roku pracował krótki okres legalnie Przyjmijmy że 3 mc W tym roku zaczął legalną prace Pozwolenie z Policji dostał np w sierpniu I jak to jest? Na stronie toll można znaleźć informacje że można poruszać się autem na polskich tablicach rok ble ble eble Ale od którego momentu? Postaw mu jeszcze pifffko i zapytaj a my sie dogadamy Kogo bym nie zapytał to albo odsyła mnie do stron gdzie nie ma konkretnego info albo każdy twierdzi inaczej Jest tu ktoś kto ma pewne info?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok