Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polska wywolala II WS - Norwegia

Czytali temat:
(443 niezalogowanych)
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
no i mamy
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/brytyj...adolfa-hitlera/vz1j4

Hugh Williams zasugerował w książce "Wszystko, co powinniście wiedzieć o historii", m.in., że to polityka II Rzeczpospolitej przyczyniła się do wybuchu II wojny światowej. Polityk twierdzi, że doprowadziło do tego "prowokowanie" Adolfa Hitlera przez Polaków, który, w rezultacie podjął decyzję o rozpoczęciu działań zbrojnych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
patim napisał:
no i mamy
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/brytyj...adolfa-hitlera/vz1j4

Hugh Williams zasugerował w książce "Wszystko, co powinniście wiedzieć o historii", m.in., że to polityka II Rzeczpospolitej przyczyniła się do wybuchu II wojny światowej. Polityk twierdzi, że doprowadziło do tego "prowokowanie" Adolfa Hitlera przez Polaków, który, w rezultacie podjął decyzję o rozpoczęciu działań zbrojnych.

no przeciez to oczywiste, Polacy wyjezdzali do Niemiec za praca, za najnizsza krajowa, odbierali prace germancom, Adolf sie wkurzyl i zaatakowal Polske, zeby odzyskac to co niemieckie ....

czyli niedlugo zaatakuja nas...Niemcy,Francja, Anglia, Norwegia, Szwecja, Irlandia, Usa? tez?.......i pewnie ktos jeszcze sie znajdzie.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
raczej propaganda nusraela
www.wykop.pl/ramka/1624487/antypolski-hollywood/
Urząd Informacji Wojennej wymagał by filmy kreowały pozytywny wizerunek ZSRR, Polska była nieobecna w filmach lub by przedstawiano ją w złym świetle (bo istnienie Polski podważało wiarygodność ZSRR). Podczas wojny administracja wymagała od filmowców zachowania politycznej poprawności wobec wszystkich nacji – prócz Polaków których filmowcy mogli bezkarnie szkalować.

W wyniku kinowej propagandy Amerykanie ogromnym szacunkiem darzyli ZSRR, a Polska napełniała ich odrazą. Powszechnie uważano że Polacy chcą zniszczyć aliantów. Sympatie dla sowietów były tak silne że Amerykanie przesyłali dary sowietom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a czy za początek II wojny światów to uważa się agresję Polski, Niemiec i Węgier na Czechosłowację?
w 1938 mam na myśli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
a czy za początek II wojny światów to uważa się agresję Polski, Niemiec i Węgier na Czechosłowację?
w 1938 mam na myśli

Zaolzie nazywasz Czechoslowacja ?
Czy to przypadkiem nie te same Zaolzie ,ktore zabrali Polsce w 1919r.
A co robili bracia Czesi latem 1920, gdy bolszewicka zaraza podchodzila pod Warszawe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ja o datę się jeno pytam
kiedy to i jakie światy się po raz drugi zaczęły bić?
bo o ile mi wiadomo durnie wszelkiej maści
to wojna światów się zaczęła
7 grudnia 1941
atakiem Japonii na USA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
A co robili bracia Czesi latem 1920, gdy bolszewicka zaraza podchodzila pod Warszawe?
jak to co blokowali transporty broni i amunicji z Wegier

7 grudnia 1941
atakiem Japonii na USA

typowy amerykanin nie wie z jakimi krajami graniczy USA
mysli ze filety sa z fabryki
i wdrapuje sie na dywan po gazecie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
www.historia.uwazamrze.pl/artykul/961107.html

Jak Czesi zrabowali Zaolzie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a mógłbyś mi coś poszukać
kto to zaczął wojenkę co to się zakończyła zwycięstwem Rozwadowskiego pod Warszawą w 1920 r
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
ja o datę się jeno pytam
kiedy to i jakie światy się po raz drugi zaczęły bić?
7 grudnia 1941
atakiem Japonii na USA

"...World War II (WWII or WW2), also known as the Second World War, was a global war. It is generally considered to have lasted from 1939 to 1945, although some conflicts in Asia that are commonly viewed as becoming part of the world war had begun earlier than 1939..."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok