Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

opłaty celne - Norwegia

Czytali temat:
Marek Ka..... (406 niezalogowanych)
5 Postów
Sławek d
(slawekd)
Wiking
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak jest z opłatami celnymi,
przyjeżdzam teraz do mojej siostry na wakacje chce zabrać całe zawieszenie do samochodu dla niej
koszt około 1400zł, będe musiał zapłacić jakieś opłaty celne za przeiwzienie tego??
Pierwszy raz będe jechał samochodem do norwegii, co mogę zabrać? np. TV, ile jedzenia czy jakieś mięso, norwescy celnicy są bardzo dociekliwi??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
slawekd napisał:
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak jest z opłatami celnymi,
przyjeżdzam teraz do mojej siostry na wakacje chce zabrać całe zawieszenie do samochodu dla niej
koszt około 1400zł, będe musiał zapłacić jakieś opłaty celne za przeiwzienie tego??
Pierwszy raz będe jechał samochodem do norwegii, co mogę zabrać? np. TV, ile jedzenia czy jakieś mięso, norwescy celnicy są bardzo dociekliwi??

www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?i...4&epslanguage=en

Limit wartościowy
Jeśli przekroczysz limit wartościowy wynoszący 6000/3000 koron norweskich, sam możesz zdecydować, za które towary chcesz zapłacić cło i podatek akcyzowy. Jeżeli wartość danego towaru przekracza wyżej wymieniony limit, cło i podatek akcyzowy zostaną naliczone od całej wartości towaru. Towary stanowiące całość nie mogą być dzielone na części i wwożone przy kilkakrotnym przekraczaniu granicy, ani też przez większą liczbę osób. Obowiązuje to również wówczas, kiedy wartość poszczególnych części jest niższa niż 6000/3000 koron norweskich.

Jeżeli nie jesteś w stanie udokumentować wartości towaru, na przykład poprzez okazanie rachunku, Służba Celna (Tollvesenet) ustala jego szacunkową wartość.

Naprawa towarów za granicą, włącznie z naprawą pojazdów samochodowych, objęta jest limitem wartościowym wynoszącym 6000/3000 koron norweskich.

Jeżeli wartość naprawy przekracza ten limit, masz obowiązek uiścić ewentualne cło i akcyzę od łącznego kosztu naprawy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok