Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zasłyszane - Norwegia

Czytali temat:
(809 niezalogowanych)
2 Posty
Dominika mika
(mika)
Wiking
Witam ,mam pytanie odnośnie ostatnio przezemnie zasłyszanej nowinki .Usłyszalam iż w norwegi można sprawdzi przez internet jeżeli ktoś legalnie pracuje i jest zameldowany ile zarabia i wszystkie jego dane personalne ???? czy jest to możliwe .że każdy może sobie wejś na taką stronkę i dwiedzie się wszystkiego ....Dla mnie jest to nie do pomyślenia czy oni nie mają chronionych danych osobowych ???
z góry dzięki za odpowiedz MIKA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(zybi)
Wiking
tak to prawda co roku tj po zakonczeniu roku sa w kazdy skat wystawiane powiem , ksiegi z danymi i tym kto ile zarobil a takze to zrobisz na necie niestety
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bazanrm)
Wiking
Witam!
Dane o zarobkach są dostępne po zakończeniu roku podatkowego i podliczeniu i jest to zazwyczaj jesienią.
W pranie podawane są wtedy listy najlepiej zarabiających w gminach,województwach i kraju z wyszczególnieniem zarobionych pieniędzy i zapłaconym podatku.
Wg mnie nie widzę w tym nic złego a polska ustawa o ochronie danych osobowych to wielki przekręt ukrywający przestępców!
Przez tą ustawę nie można znaleźć nr telefonu jeżeli w miejscowości,czy na tej samej ulicy powtarzają się nazwiska !
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
www.vg.no to jest ta strona na której można sprawdzić. po prawej stronie wpisuje się imię i nazwisko i już
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Strona, o której mowa, nazywa się www.skattelister.no

Co do samego pomysłu oraz postulatów, by to samo zaprowadzić w Polsce: Nie, nie i jeszcze raz nie.

Zarobki i majątek to sprawa prywatna. Upublicznianie takich danych traktuję jako zamach na moją wolność osobistą.

W ogóle Państwo (szeroko pojęte - urzędy rozmaite itp.) wie stanowczo za wiele o obywatelu. To samo tyczy się zresztą niektórych firm prywatnych, np. Google.

Kiedyś ludzie nie byli tak wszędzie ewidencjonowani i kontrolowani i jakoś żyli.

Np. dokumenty tożsamości wprowadziła carska Rosja (cóż za bastion wolności!), kontrolę graniczną (zahamowanie swobodnego przepływu ludzi, towarów i usług - który kiedyś był NORMĄ - więc UE i inne biurokratyczne potwory niech nie prezentują tego jako swojego osiągnięcia, bo to śmiechu warte) - bodajże Otto von Bismarck (znany zamordysta).

Do niedawna tajemnica bankowa była świętością.
Obecnie Komisja Europejska żąda jej zniesienia nawet od krajów niebędących członkami UE. Bezczelność czystej wody.

Świat schodzi na psy, a Norwegia w niektórych dziedzinach idzie w czołówce tego "postępu", niestety.
Lepiej takich wzorców nie naśladować.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adam Tomkiewicz
(JEZUS)
Wiking
Cześć powiem Ci że ja też coś takiego słyszałem ale na ile wartościowe są te informsacje to nie mam pojęcia. Przypuszczam ża mają ochrone danych osobowaych jak w każdym kraju a to co wygadują to tylko jakieś wielkie nieporozumienie więc myśle że nie mamy się czym martwić. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adam Tomkiewicz
(JEZUS)
Wiking
To się wygłupiłm hehe. Dopiero przeczytałem reszte ok nie było tematu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok