masster12 napisał:
Jechał tam ktoś może z Oslo??
Czy warto coś zahaczyć po drodze ??
może są chętni żeby sie przyłączyć ?
Jechalismy kilka lat temu, przez gory - dluzej, ale trasa pelna ciekawych miejsc. Przesledz sobie w internecie trase i klikaj na kolejne kommune, na ich stronach masz informacje turystyczne. Po drodze jest przepiekny, zabytkowy kosciol (dawne arcybiskupstwo, jak mnie pamiec nie myli).Bilety sa niedrogie Trasa przez gory dostarczy Ci wielu wrazen (pod warunkiem, ze rozumiesz iz na swiecie sa piekniejsze miejsca krajobrazowo niz rownina mazowecka

. My wykupilismy spora hytte niedaleko Preikestolen (jeszcze przed przeprawa promowa). Podchodzilismy 2 godziny na spokojnie (nie wiem, jak trzeba sie czolagac 4 godz.

, ale to pewnie zalezy od sprawnosci delikwentow

).
Jesli trafisz na dobra pogode - widoki powalaja z nog
Na drugi dzien zaliczylismy Kjerag - trudniejsze i nieco dluzsze podejscie, bo pogoda sie troche popsula. Tu rowniez powala na kolana. Wyjechalismy w piatek rano, wracalismy w niedziele juz E18, bo gosciom chcielismy jeszcze pokazac Verdens Ende.
Hytta byla malowniczo polozona, bardzo dobrze wyposazona i koszt bardzo przyjazny
Wystarczy Ci dostep do internety, zeby dobrze przygotowac plan

. Koniecznie tez sprawdzaj dlugoterminowa pogode na yr.no, zeby nie trafic na duze zachmurzenie/deszcz - wejscie na gore okaze sie bezcelowe
Jesli chcesz, to mam nr.telefonu do wlasciciela hytt i moge Ci podac na pw. Nie gwarantuje, ze jeszcze aktulane. My kilka lat temu,za hytte na 4 osoby, piatek-niedziela(2 sypialnie) zaplacilismy 1000kr