Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Utrzymac sie w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(1504 niezalogowanych)
7 Postów
Piotr Kolen
(pepa)
Wiking
Witam .Mam oferte pracy w Norwegii za 152/nok brutto przy 37,5 h tygodniowo ,czy moglby mnie ktos oswiecic jaki podatek aktualnie sie tam placi ? Jade tam sam i zastanawiam sie czy jestem cos w stanie odlozyc ,jesli bede placil za mieszkanie 5000nok na miesiac ,a zjesc tez potrafie...
A praca znajduje sie w Tromso .

z gory dziekuje za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
ola ola
(kolola)
Wiking
Podatek różnie zdaża się jak w przypadku mojego męża ,że niemal 30 % zależy chyba od pracodawcy i od zarobków. Koszty tydogniowych zakupów bez szaleństw to około 600 NOK, jesli mieszkanie jest + rachunki no to proszę sobie doliczyć prąd , internet itp. ok. 1000 NOK, + paliwo ok. 14 Nok/1l itp. Czyli zarobi Pan około 17 tys. na czysto może trochę więcej lub mniej a wyda około 10 tys Nok miesięcznie orientacyjnie, czyli jakieś 7 tys. koron powinno udać się zaoszczędzić.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Edward Polak
(Arnest)
Wiking
Miesięcznie przy 165 godz. *152 NOK daje 25080 - podatek 7186 NOK przy TABELI 7100 to daje 17894 NOK..NETTO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
pepa napisał:
Witam .Mam oferte pracy w Norwegii za 152/nok brutto przy 37,5 h tygodniowo ,czy moglby mnie ktos oswiecic jaki podatek aktualnie sie tam placi ? Jade tam sam i zastanawiam sie czy jestem cos w stanie odlozyc ,jesli bede placil za mieszkanie 5000nok na miesiac ,a zjesc tez potrafie...
A praca znajduje sie w Tromso .

z gory dziekuje za odp.
a wypić też lubi i zajarać??(tak delikatnie oczywiście przy weekendzie) jeżeli tak to dolicz kolejne 600/uke
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Podatek większość płaci z tabel podatkowych,a nie procentowo,oczywiście że można sobie przeliczać sumy zaliczek podatkowych z tabeli na procenty,nie ma problemu,można też przeliczać na całki czy podstawić do wzoru E=mc2,tylko po co??
Większość też,będąc czasem po kilka lat w NO,nadal się upiera że w tym miesiącu to mu więcej ściągnęli procent a w zeszłym to mniej procent,ma oczywiście tabele,ale że w PL takich nie ma to tutaj też nie przyjmuje do wiadomości.
Przyjmuje tylko NOK i artykuły Vinmonopolu,hehe.

Podatek z tabeli wygląda mniej więcej tak
skort.skatteetaten.no/skd/trekk/trekk
Proszę spojrzeć i zauważyć że im mniejszy zarobek tym mniejszy podatek,im większy-tym większy.
Tabel podatkowych jest jak widać też do groma.

Dziwne w tym wszystkim jest to,że wyliczony podatek z tabeli co do korony,w rozliczeniu rocznym i tak ma się średnio o 10-20 tyś NOK do zwrotu lub do dopłaty,nie licząc jeszcze ulg.

Tak że trochę śmiesznie.Sprawdzały by się te tabele gdyby jak Norweg,pracować i zarabiać dłuższy czas tyle samo.

Temat rozliczeń podatkowych nie poruszam,większość i tak się rozlicza przez znajomych z pod kościoła,albo poprzez "zasłyszane i przeczytane" ,tak że jest taka sytuacja mi jak najbardziej na rękę i kieszeń,niech więc tak zostanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
640 Postów
albert ze spychowa
(marianekk)
Wyjadacz
kolola napisał:
Podatek różnie zdaża się jak w przypadku mojego męża ,że niemal 30 % zależy chyba od pracodawcy i od zarobków. Koszty tydogniowych zakupów bez szaleństw to około 600 NOK, jesli mieszkanie jest + rachunki no to proszę sobie doliczyć prąd , internet itp. ok. 1000 NOK, + paliwo ok. 14 Nok/1l itp. Czyli zarobi Pan około 17 tys. na czysto może trochę więcej lub mniej a wyda około 10 tys Nok miesięcznie orientacyjnie, czyli jakieś 7 tys. koron powinno udać się zaoszczędzić.
Pozdrawiam

600nok/tydzien ????

To chleb chleb i woda na sniadanie/kolacja a na obiad polse na stacji.....
dojazdy, przejazdy, srazdy, przeloty, frycowe,etc....
mysle, ze z takiej pensji przez pierwsze pół roku nie odłozy nic....
choc zdarzaja sie talenty, co odkładaja 10tys nok z takich dochodów.....
Zeby jakos zacząc oszczedzac i zeby sie opłacało tu byc, to przy tych godzinach powinien miec min.200/h
W przeciwnym razie nie opłaca sie przyjezdzac i godzic na te wszytskie wyrzeczenia, nawet jesli ktos nie ma w polsce eldorado....
Natomista jesli ktos jest sprzedajny i honoru ma tyle, co brzydki penis,dj fucky i reszta polonorków to......hjertelig velkommen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Myślę że sprawa może być jeszcze ciekawsza.
Jeśli to jest rund 150/t to może to być pośrednik.
Jak to jest pośrednik-to dziś jest praca,jutro nie ma itd.
A za papu i mieszkanie trzeba płacić.
Znam przypadki gdzie ludzie przyjechali ściągnięci przez pośrednika,i przez pierwszy MIESIĄC nie mieli pracy,wielu,wielu innych nie miało po 2 tygodnie.
Jako że pośrednik musiał wypłacać jakieś plewy (venta)za ten brak pracy,to z czasem wpadli na pomysł że wystarczy żeby dać prace na choćby jeden dzień w tygodniu,żeby owej venty nie płacić,to jest dopiero numer

Smaczku dodaje jeszcze fakt,że często naganiacze z PL,nie informują że to w ogóle jest firma pośrednicząca,i zainteresowany a życiowo nie zorientowany jedzie z myślą że jedzie do normalnej pracy-a na miejscu szok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
176 Postów
Greg Greg
(Greg1979)
Stały Bywalec
Witam,

Dla singla 800 NOKow tygodniowo pojdzie jak nic. I to bez zadnych szalenstw. Delikatnie - browarek ino jeden co kilka din

POZDRO,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Pawel x
(MikeP)
Początkujący
800 Nok-ow tygodniowo ??????? WTF , hahaha
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
nie wiem jak wy żyjecie ale podam przykład zakupów które moim zdaniem muszą być w lodówce (cenowo w przybliżeniu na 1 osobe):
-ziemniaki, cebula, marchew, brokuł, ogórek,papryka, pieczarki (pomidory mają hójowe),pomarańcze, banany, cytryny,jabłka 300nok
-mleko jogurty, masło, jajka ser żółty 200nok
- 2 chleby 50nok
-4pak coca cola i 4pak wody, 2 soki, eplemost 6*0,33l 300nok
-1kg ryby 100nok (ten łosoś z remy za 40 co jasta polecał mi nie smakuje)
-coś słodkiego 50nok

już mamy 1000nok BEZ SZALEŃSTW, MIĘSA, ALKOHOLI, art chem. mąki, cukru,przypraw, itd itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok