Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pieniądze na dziecko w norge ! - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz Pr. Katarzyna Kasicka Katarzyna Ambrozinska kokolino Pio TR (3083 niezalogowanych)
12 Posty
natalia rój
(nati_r01)
Wiking
hej mam problem.Moj maz w zeszlym roku we wrzesniu zlozyl papiery o rodzinne na nasza corcie.powiedzieli mu ze sprawa bedzie trwac do pol roku i pieniadze mialy byc wrocone (mieli wrocic odkad maz tutaj pracuje czyli od 2011 r). Mąż byl w nav przed wielkanoca czyli pod koniec marca i powiedzieli mu ze pieniadze sa do naliczenia i bede po swietac.wyczytalam na stronie nav ze kaske wyplacaja ostatniego roboczego dnia miesiaca i w piatek mialam zoonk bo na moj staly adres zameldowania przyszly papiery z lublina (w lubelskim mam medunek tymczasowy) ze oni dostali jakis formularz znorge i potrzebuja kilku dokemuntow.nie rozumiem jednej rzeczy,na moj staly adres zameldowania tj na slasku owe papiery byly wyslane w pazdzierniku i formularz ktory norwegia wyslala na slask juz zostal odawno odeslany z odpowiedzia.czemu lubelsie tak nagle sie teraz obudzilo z tym i czy jest mozliwosc ze norwegia nie bedzie czekala na odzew z lubelskiego i wyplaca nam pieniadze w tm miesiacu? zaczynam dostawac mdlosci na sama mysl o tym rodzinnym bo ciagnie sie to nie ublaganie;/ prosze o pomoc moze ktos jest zoosrientowany...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
nati_r01 napisał:
hej mam problem.Moj maz w zeszlym roku we wrzesniu zlozyl papiery o rodzinne na nasza corcie.powiedzieli mu ze sprawa bedzie trwac do pol roku i pieniadze mialy byc wrocone (mieli wrocic odkad maz tutaj pracuje czyli od 2011 r). Mąż byl w nav przed wielkanoca czyli pod koniec marca i powiedzieli mu ze pieniadze sa do naliczenia i bede po swietac.wyczytalam na stronie nav ze kaske wyplacaja ostatniego roboczego dnia miesiaca i w piatek mialam zoonk bo na moj staly adres zameldowania przyszly papiery z lublina (w lubelskim mam medunek tymczasowy) ze oni dostali jakis formularz znorge i potrzebuja kilku dokemuntow.nie rozumiem jednej rzeczy,na moj staly adres zameldowania tj na slasku owe papiery byly wyslane w pazdzierniku i formularz ktory norwegia wyslala na slask juz zostal odawno odeslany z odpowiedzia.czemu lubelsie tak nagle sie teraz obudzilo z tym i czy jest mozliwosc ze norwegia nie bedzie czekala na odzew z lubelskiego i wyplaca nam pieniadze w tm miesiacu? zaczynam dostawac mdlosci na sama mysl o tym rodzinnym bo ciagnie sie to nie ublaganie;/ prosze o pomoc moze ktos jest zoosrientowany...

Jak powiedzieli, ze wroca, to musi wroca

A teraz powaznie : byc moze sprawdzaja, czy tam gdzie jestes zameldowana czasowo, nie pobieralas (lub w jakiej wysokosci) zasilku rodzinnego na corke.

Tu na forum nikt tego problemu za Was nie rozwiaze. Jak potrzebuja jeszcze od Ciebie dodatkowych dokumentow, to je poprostu wyslij i dalej trzeba monitorowac sprawe w NAV. Do skutku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
natalia rój
(nati_r01)
Wiking
Lindemans napisał:
nati_r01 napisał:

Jak powiedzieli, ze wroca, to musi wroca

A teraz powaznie : byc moze sprawdzaja, czy tam gdzie jestes zameldowana czasowo, nie pobieralas (lub w jakiej wysokosci) zasilku rodzinnego na corke.

Tu na forum nikt tego problemu za Was nie rozwiaze. Jak potrzebuja jeszcze od Ciebie dodatkowych dokumentow, to je poprostu wyslij i dalej trzeba monitorowac sprawe w NAV. Do skutku.

ja nie chce go rozwiazywac chce tylko uzyskac info czy ktos mial cos podobnego. do lublina tam gdzie mam tymczasowy papiery dostarczylam tylko dziwi mnie fakt ze na slasku gdzie mam adres tymczasowy o takie rzeczy zapytania wyslali juz w pazdzierniku (co prawda urzad odezwal sie dopiero w grudniu ale coz taka polska) a w lublinie dopiero teraz sie odzywaja i nie wiem czy to lublin zwlekal czy nav dopiero si edo nich odezwal bo jesli to nav to chyba predko nie mam co liczyc na wyplate kasy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
No to ja Ci tego info nie udziele. Watpie rowniez, by ktos jak jasnowidz wejrzal w dokumenty i sie wypowiedzial. Pozostaje gdybanie Poza tym, sprawy o wyplate zaleglego zasilku rodzinnego ciagna sie niejednokrotnie rok, a i dluzsze czekanie sie ludziom przytrafialo
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
natalia rój
(nati_r01)
Wiking
czasami nawet gdybanie pomaga,wierz mi. a o tym ze ludzie czekaja bardzo dlugo w takich sprawach tez gdzies juz czytalam.byla para ktorej sprawa ciagnela sie ponad 2,5 roku wiec jakos przestalam wierzyc w swoje szczescie ze nam uda sie w tak krotkim czasie zalatwic ta sprawe. ale wiesz ja jestem zdania ze w ryja nikt mi nie da jak napisze i zapytam nie? czasami idzie sie czegos dowiedziec po drodze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Przede wszystkim z moich info wynika jasno że od 2009 roku rodzinne jest wypłacane raz w roku z dołu,tzn za 2012 r będzie wypłacone w styczniu-lutym 2013.
Nie ma to oczywiście żadnego znaczenia,i tak te pieniądze w końcu trafią do kieszeni,może nawet jest to na plus-wziąść na raz 24 tyś NOK na dwójkę dzieci.
Papiery,dokumenty,biurokracja itd-to są znane problemy,tak w PL jak i NO.W NO swego czasu czekałem 2 lata,wydarzyło się prawie wszystko co mogło się wydarzyć na "nie",były problemy z adresem,było gubienie dokumentów,był jeszcze jeden dokument i jeszcze jeden itd.
Chodzi o to żeby pacjent sobie w końcu odpuścił,pewnie wielu odpuszcza.

Teraz jest jeszcze ciekawiej,mianowicie jest główny system,poprzez idzie większość dokumentów.Wszystkie sprawy mają swoje druki,druki te trzeba odpowiednio wypełnić i wysłać do tej bazy,baza przyjmuje zaznacza że od tego i tego wpłynęło to i to i rusza procedura.
Wiem że to nie jasno napisałem,ale mam to w sumie gdzieś,najlepiej jak zainteresowany przejdzie procedurę.

Dodam np.,że po błędnej decyzji NAVu,miałem 3 tygodnie na odwołanie,do napisania odwołania jest jednak specjalny druk,który wysyła się właśnie do tej całej bazy i dopiero rusza dalsza procedura.
Nie pamiętam jak ta baza/centrum sę nazywa a nie chce mi się wstawać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Z doswiadczenia kolezanki wiem, ze teraz z Navu jest dodatkowy papier do wypelnienia ktory Nav wysyla wlasnie pod adres w Polsce, wlasnie jest to po to wysylane czy sie nie pobieralo rodzinnego w Polsce. I wiem, ze zmienili procedure i dziecko musi byc pol roku zarejestrowane legalnie w Nowegii aby dostac rodzinne na nie. Dlatego tak sprawa rodzinnego trwa i trwa w nieskonczonosc, bo trzeba czekac a potem jak wlasnie kolega napisal, papiery gina, wysylaja je jeszcze raz, potem czegos brakuje.

Dobra rada, naciskac na Nav az do skutku. Im czesciej tym szybsze rozwiazanie sprawy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
I wiem, ze zmienili procedure i dziecko musi byc pol roku zarejestrowane legalnie w Nowegii aby dostac rodzinne na nie.

Na pewno nie.To jest totalna bzdura,z cyklu <zasłyszane>

ze teraz z Navu jest dodatkowy papier do wypelnienia ktory Nav wysyla wlasnie pod adres w Polsce, wlasnie jest to po to wysylane czy sie nie pobieralo rodzinnego w Polsce

Od zawsze tak było,na podstawie niby czego mieliby wierzyć Norwegowie,na podstawie pięknych oczu??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Tuptusiowata napisał:
Z doswiadczenia kolezanki wiem, ze teraz z Navu jest dodatkowy papier do wypelnienia ktory Nav wysyla wlasnie pod adres w Polsce, wlasnie jest to po to wysylane czy sie nie pobieralo rodzinnego w Polsce. I wiem, ze zmienili procedure i dziecko musi byc pol roku zarejestrowane legalnie w Nowegii aby dostac rodzinne na nie. Dlatego tak sprawa rodzinnego trwa i trwa w nieskonczonosc, bo trzeba czekac a potem jak wlasnie kolega napisal, papiery gina, wysylaja je jeszcze raz, potem czegos brakuje.

Czasami az trudno uwierzyc, jakie basnie i mity kraza miedzy ludzmi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Agnieszka Fornal
(agusia90)
Wiking
Ja przywiozlam sobie papier z polski juz z Mopsu ze nie pobieram tam zadnego zasilku na dziecko i od kiedy nie pobieram. Przetłumaczone. Mam nadzieje ze bedzie szybciej... Dostaje narazie na bierzaco rodzinne, ale czekam na to 'wstecz'. Tylko dziwi mnie jedna sprawa, myslalam ze rodzinne jest wysylana raz na miesiac. Dwa tyg temu dostalam 970 nok i wczoraj znow dostalam poczta czek na 970 nok. Czyli co, co dwa tyg jest rodzinne wysylane?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok