Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ogólne pytania związane z wątpliwościami - Norwegia

Czytali temat:
(528 niezalogowanych)
4 Posty
Wiking
Witam

Mam pare pytań zwianych z Norwegią, stałym pobytem tam i praca

Jestem z wykształcenia kucharzem o 3 letniej praktyce w zawodzie co prawda nie pracowałem jeszcze za granicami naszego państwa ale jestem bardzo zainteresowany wyjazdem do pracy właśnie do Norwegii a nawet zamieszkaniem tam na stałe...

Co prawda jerzyka nie znam a jedyny jakim się posługiwałem to ENG ale z chęcią podjąłbym sie nauki tego języka

Chciałem sie spytać czy z praca dla kucharza jest tam trudno ? jaka jest płaca na tym stanowisku i czy da sie z tego żyć w miarę godnie..
Jak wyglądają sprawy papierkowe.. bo przecież przyjeżdżając tam nie będę ogarniał wszystkiego a przydało by sie wynająć mieszkanie, wiedzieć gdzie się opłaca rachunki itp.

Ogólnie mam wiele pytań, ale nie będę sie rozpisywał i wgłębiał zależy mi na odpowiedziach na tematy ogólne które pomogą w życiu codziennym tam..

I jeszcze jedno pytanie. niedługo skończę 20 lat czy jesli wziął bym sie teraz za naukę języka to miało by to jakiś sens i czy start z mojej pozycji jest dobra lokat jesli chce tam mieszkać na stałe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
norweski podstawa ,sa kursy w Krakowie i Wroclawiu poszukaj
szukaja kucharzy
www.nav.no
polecam na poczatek posrednika
adecco zalatwi masz kurs jezyka i mieszkanie i pozwolenie
zyje sie tu lepiej niz w PL
powodzenia

zacznij od czytania postow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
no jeśli chodzi o kurs języka jestem z Kalisza wiec kursy daleko od miasta mnie nie interesują ale poszukam u siebie może cos wąchacze

a możesz coś powiedzieć o tych mieszkaniach i papierkowej robocie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
gotrek napisał:
no jeśli chodzi o kurs języka jestem z Kalisza wiec kursy daleko od miasta mnie nie interesują ale poszukam u siebie może cos wąchacze

a możesz coś powiedzieć o tych mieszkaniach i papierkowej robocie ?

Dla chcacego nic trudnego, jak to mowia.
Tu masz link do mieszkan w oslo dla przykladu, mozesz tez sprawdzic w dziale ogloszenia.
www.finn.no/finn/realestate/lettings/result?areaId=20061

Co do kursow jezykowych to w kaliszu chyba jest cos takiego jak ksiegarnia, tam mozna zapytac o ksiazki i plyty CD,
ewentualnie jesli nie znajdziesz skontaktuj sie z uzytkowniczka Limetka81, ona ma kurs mp3+ teksty na jakiejs stronce.

Znajdz sobie na forum watek "praca dla kucharza"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
z mieszkaniem jest ciezko koszt 5000nok depozyt 15 000nok to minimum no i nie chca wynajmowac polakom chyba ze szef pomoze
z papierkow to bierzesz umowe o prace i na policje po rejestracje potem do skarbowego po karte podatkowa ,meldunek i numer personalny , a potem tylko wybrac lekarza i do banku po konto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
Wydaje mi się ze znalazłem sam stronkę którą mogla by mi polecić Limetka81

Co od kursów językowych Empik school oferuje sie ze może zorganizować kursy na życzenie ale nie podali jaki jest tego koszt.

Jaki pośrednik pracy jest godny polecenia w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Limetka ma jakies prywatne zbiory zgromadzone wlasnymi silami, za co kazdy jest jej wdzieczny( sam korzystam)
Chyba Adecco jest najczesciej wymienianym posrednikiem w norwegii.
A jeszcze co do nauki norweskiego. Moze lepiej zanim zapiszesz sie na kurs posluchac i poczytac troche we wlasnym zakresie? Jezyk jest ciezki i po jednym kursie raczej sie tu nie dogadasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
tego wszystkiego mogles sie dowiedziec sam
z tako inwencja to tu nikt za ciebie roboty ci nie da
moze zostan w Polsce i poczytaj google
bo kto ci bedzie szukal kursu 3 500 km od siebia ,jak tobie sie nie chce wziasc gazety do reki
i wyjsc na poczte dwie ulice dalej zamowic kurs ESKK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wiking
ka z darmowych kursów znalazłem coś takiego w sam raz na początek przynajmniej tak mi się wydaje, a myślę ze potem mogę wybrać się na jakieś lekcje norweskiego do szkoły językowej bo to na pewno przyda się bardziej jak dziobanie samemu w domu

Za odpowiedzi dziękuje bo pomogły mi bardzo co prawda nie mam zamiaru już teraz wyjeżdżać do Norwegii ale mam zamiar to uczynić w niedługim czasie na pewno..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok