Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

leki dla niemowląt - Norwegia

Czytali temat:
Paweł Suchorski Karol Furga Dominika Cieślakowska Katarzyna Ambrozinska Adam Szymański Kasiaa1 szalkos@wp.pl Iwona Kurach Oliwia Postuch (3072 niezalogowanych)
32 Posty
kamila gabriel
(niki88)
Nowicjusz
hej mam roczna corkeczke od dwuch tygodni chora ma zapchany nos ciezko oddycha kaszle i dusi sie flegma charczy na oskrzelach...bylam parokrotnie u lekarzy ale niechca dac mi zadnych lekow nawet jak miala 39goraczki odeslali do domu jestem zalamana jest tu jakis dobry syrop na oskrzela i cos na katar..sol fizjologiczna nie pomaga prosze o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
Robili badanie co by sprawdzić czy to wirus czy bakteria?
Co do zatkanego nosa: kup krople do nosa Rhinox 0,1mg/ml (albo powiedz, że dla rocznego dziecka). Jakby co, to lekarz albo helsesøster zaleciła Ci to kupić (ale recepty nie trzeba, więc nie powinni się pytać). Ja używam te dla dorosłych, baaaardzo pomagają, można normalnie oddychać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
paniola napisał:
Ja używam te dla dorosłych,[/quote]

dla dziecka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
pol pot
(polpot)
Początkujący
Generalizujac.
Norweska medycyna,opiera sie na starym,ludowym powiedzeniu:
Jak nie umarl - to zdrow !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
retier1 napisał:
paniola napisał:
Ja używam te dla dorosłych,

dla dziecka?[/quote]

Trochę się rzeczywiście niedokładnie wyraziłam. Te dla dorosłych używam na mnie samej. Chociaż na dziecku pośrednio też, za 1,5 miesiąca ma się narodzić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
polpot napisał:
Generalizujac.
Norweska medycyna,opiera sie na starym,ludowym powiedzeniu:
Jak nie umarl - to zdrow !

Wedle mnie nie jest aż tak "naturalnie". Po prostu nie dają antybiotyków na wszystko (jak w Pl), bo jak jest wirusowe nieskomplikowane zapalenie to po co? Minusem jest, że nie ma aż tak dużego wyboru leków bez recepty jak w Pl. No ale u nas na taką samą powierzchnię jest jakieś 7-8 razy więcej ludu. Po 3 apteki na każdej ulicy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
paniola odpowiedzi juz sa udzielone tutaj

www.mojanorwegia.pl/forum/view/227/mamy_.../chore_niemowle.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
84 Posty
pol pot
(polpot)
Początkujący
paniola
Wedlug mnie,jest jeszcze bardziej naturalnie.Chociaz moje dzieci sa w Polsce (na szczescie!) to mowie to na moim przykladzie

Pan Lege:
wszystko ø.k
Ja:
jesli ø.k. to dlaczego boli
Pan Lege
samo przejdzie

Jesli lekarz mowi do pacjenta,ze samo przejdzie,to nie jest ø.k!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
Nie no, lege ma rację, bo jak pacjent zemrze to go już boleć nie będzie...

A tak serio, to czasem przejdzie bez leczenia, czasem nie, nie wiem jak było w Twoim przypadku, czy bolała Cię ręka tylko tego dnia, czy od trzech dni brzuch. Nie wiem czy lekarz wiedział co Ci dolega i tak powiedział, czy nie wiedział i miał tylko nadzieję, że przejdzie (nie, że Cię przepytuję o historię choroby na tym forum publicznym). Generalnie znachorzy są i w Norge, i w Pl, to wiemy. Różnica jest taka, że tu nie zawsze przepiszą leki (a czasem jednak trzeba), a w Pl ZAWSZE coś przepiszą (a nie zawsze trzeba).
To przepisywanie na wszelki wypadek nie jest też zbyt dobre. Antybiotyki muszą być coraz mocniejsze, bo zwykłe już nie działają, bo są przepisywane nawet na grypę oraz zapalenia wywołane alergiami (zamiast sprawdzić czy 10 z rzędu zapalenie oskrzeli nie jest wywołane alergią to sru, kolejny antybiot!). Panie babcie przejdą pięciu lekarzy od każdego zbierając receptę na lek z tą samą substancją czynną, ale o innej nazwie, a potem biorą całą kolekcję (tutaj każdy oddział helse ma program, gdzie można sprawdzić leczenie, w Pl to powoli też wchodzi na szczęście).
Jeśli chodzi o mnie, to czy jestem w Pl czy w No, staram się zawsze stosować zasadę ograniczonego zaufania. Wierzę lekarzowi, ale nie zdziwię się jak będzie inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok