WikingNorweski napisał:
Mam Pytanie.
Czy dostane z nav jakas zapomoge pieniezna ja urodzilam dziecko 6 miesiency temu mam jeszcze trojke dzieci na wychowaniu i ja nie mam dohodu, maz tyko pracuje . jaki mam ewentualnie formularz wypelnic, prosze o pomoc
Najpierw musisz wystapic o dofinansowanie do czynszu "søknad om statlig bostøtte" w Husbanken, jak juz dostaniesz decyzje, to powinnas sie zglosic do swojego NAV i poprosic o pomoc socialna. Aby takowa otrzymac, musicie tu byc zameldowani minimum 3 lata. Nav oferuje rowniez pomoc w postaci rozmowy z rådgiver'em, ktory przetrzasa twoje sprawy finansowe i radzi ci jak sie obchodzic z pieniedzmi, co i jak zalatwic w skatt itp.
Nie wykluczone, ze jak najmlodsze dziecko ukonczy 9 miesiac zycia beda cie chcieli wyslac na kurs, jezeli do tej pory nie pracowalas.
Nav ma swoje tabele, wedlug ktorych oblicza sie ile pieniedzy na zycie potrzebne jest rodzinie z dana liczba dzieci, tzw. livsopphold. Robi sie to w ten sposob, ze sumuje sie wszystkie dochody procz barnetrygd, odejmuje kwote czynszu i to co zostanie porownuje sie z tzw "norma", jesli masz mniej to ci doplaca. Nie pamietam ile jest przeznaczone na 6cio osobowa rodzine, na 3 osobowa po oplaceniu czynszu musi zostac minimum 10 000 i to ma wystarczyc na jedzenie, ubrania, rachunki za telefon, internet, lekarstwa, lekarza.