Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wynajem domu a powrót do Polski - Norwegia

Czytali temat:
ARTUR Zet (397 niezalogowanych)
10 Postów
NELA MADEJCZYK
(nela78)
Wiking
Witam,
mam pytanie odnośnie wynajęcia domu. Co dzieje się w sytuacji, gdy po zakupie domu w Norwegii( w kredycie) powraca się na stałe do Polski? W sytuacji wynajęcia całego domu i nie uzyskiwania przychodów w Norwegii, płaci się podatek 28% i traktowane jest to jako działalnośc gospodarcza?Jak wygląda rozliczanie tego w rocznym zeznaniu podatkowym? Ktoś sie orientuje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
NELA MADEJCZYK
(nela78)
Wiking
Hallo? Może ktoś zna odp na to pytanie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
to jest Twoj normalny przychod...

zglaszasz w skacie: www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/Arsoppgj...-mv-av-fast-eiendom/

albo co rok wklepujesz pod rubryka andre inntekt: utleieinntekt ))) i dajesz kwote... zapewne bedzie tez jakas kwota wolna od podatku... najlepiej jednak jak odwiedzisz swoj lokalny urzad podatkowy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
NELA MADEJCZYK
(nela78)
Wiking
Nie orientuję sie może ktoś jak wygląda obliczanie tego podatku od wynajmu 28%?Zakładając, że wraca się do Polski i wynajmuje cały dom w Norwegii, te 28% liczy się od kwoty za wynajem, czy można odliczyć koszty kredytu+wodę+śmieci itp i dopiero od tego co zostanie płaci się te 28%?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów

(Muszkieterka)
Nowicjusz
z tego co wiem,to niestety placi sie cale 28procent. nie jest kolorowo. tez wynajmuje mieszkanie komus juz 3 rok i za duzo kokosow nie mam.po prostu na tzw przetrzymanie.

wpisujesz normalnie w zeznaniu podatkowym i juz.Sa tam rubryki i wpisujesz wsyzstkie potzrebne kwoty...kommunale avgifter itd
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok