Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak wyglada życie niesłyszących a praca w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Rafał Cyrulik Mats Molenssen DariaWoj (6834 niezalogowanych)
2 Posty
Kacper K
(Leriska)
Wiking
Witam serdecznie

Jestem osobą niesłyszącą. Ukończyłem studia w kierunku Informatyki i odzyskałem tytuł "Inżynier". Pracuję w firmie, ale niestety tak naprawdę to mnie wykorzystują i zarabiam bardzo marnie, co ledwo wystarcza na życie. Szukam nowej pracy w Norwegii. Podobno jest bardzo przyjaznym krajem dla osób niepełnosprawnych co jest dla mnie bardzo ważne. Tylko, że nie bardzo wiem jak wyglądają warunki, zasady dla osób niesłyszących. Szukałem w internecie i nie odzyskałem odpowiedzi to co bym chciał wiedzieć. Od razu pisze, że nie jadę tam, żebym wszystko dostawał co przeznaczają dla niepełnosprawnych. Chce po prostu do pracy co mógłbym normalnie żyć.

A więc moje pytanie jest takie:

1. Jakie zawody przeważnie wykonują osoby niesłyszące w Norwegii? (W Polsce, to przeważnie na kasjerach w dużym marketach, sprzątanie itd. co nie wystarcza w ogóle na normalne życie. A są ludzie niesłyszący z ogromny talentem, ale niestety większość firm nie chcą przyjmować, bo "głuchy". A jak już to bardzo z niskim pensją.

2. Czy miałbym szanse pracować jako Help desk / Support Technicznym? To jest moje marzenie, żeby pracować w takim zawodzie, ale niestety w Polsce nie do spełnienia Z nadzieją może w Norwegii? Jeśli nie mam takiej szansy, to mogę robić co innego np. jako magazynier lub cokolwiek innego. Jestem cały sprawny, wysportowany jedyny minus to tylko wada słuchu.

3. Zastanawiam się czy niesłyszący mogą pracować na wózku widłowym w Norwegii? Jeśli tak, to ja bym chętnie się zapisał na kurs, żebym miał uprawnienia.

i ostatnie pytanie to

4. Czy w ogóle jest szansa, że ja jako niesłyszący mógłbym znaleźć pracę w Norwegii?

Obecnie staram się uczyć sam języka norweskiego. Chciałbym się zapisać na kurs, ale niestety nie stać mnie na to. Znam dobrze języka angielskiego na poziomie B2 i również używam języka migowego:
* Polski Język Migowy - zaawansowane
* System Językowo-Migowy - zaawansowane
* International Sign Language - średnio zaawansowane

Bardzo proszę o odpowiedź, byłbym wdzięczny.
Dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie,
Leriska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Inżynier Iformatyk jak widzę chce zasilić masy roboli Polskich w Norwegii????
Człowieku masz wykształcenie ...stuknij sie w główę... daj mi chwile coś znajdę ... mam madzieję
Co do niepełnosprawności to zupełnie nie mam pojecia jak to sie ma ale mysle ze to ostatnia rzecz o która muśisz się martwić... no chyba że masz ale od początku...oferty

www.nav.no/NAV+EURES+work+and+recruit+in+Norway
tu masz link po Angielsku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
help desk/support - no to na pewno musisz znac norweski dla "mejlowych" klientow...
ale informatyka juz moze byc anglojezyczna....

wrzuc sobie do translaora to: moze cos Ci rozjasni w glowce )
www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/sandne...pa-jobb-2017463.html
www.signo.no/Arbeidstilbud/
no i to: www.deafnet.no/nor/forsiden/erf_database..._og_doevhet_generelt

zawsze mozesz tez napisac mejla do NAVu, moze oni beda mogli Ci pomoc a przyklad z praktykami czy z przyuczeniem do zawodu....
www.nav.no/805320924.cms
www.nav.no/Helse/Hjelpemidler/NAV+Hjelpe...B8vblinde.316717.cms
www.nav.no/Polski

powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
A ja jeszcze Finn.no popularna strona
oferty dla ludzi z twoim wykształceniem

www.finn.no/finn/job/fulltime/result?sor...TEGORY/CATEGORY=5424
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Kacper K
(Leriska)
Wiking
Witam,

@Sebastian: żebys wiedział, że robię wszystko co możliwie, wysylam CV, listy motywacyjne itd. To co podałes linki to już dawno widziałem, przeglądałem tutaj na forum, prawie codziennie czytam co i jak. Dostałem odpowiedź od kilku firmy w Norwegii, że nie mogą mnie przyjmować z powodu wymogi telefon, bo ja "GŁUCHY" gdybym był słyszący to jasne, byłoby łatwiej i by mnie przyjęli. Poza tym nie odpowiadałeś na mojej pytania, nie rób offtopic jak nie wiesz na temat o niepełnosprawnych to nic nie pisz, proszę Cie.

@Yatsek: dzięki za szybką odpowiedź, dzięki za linki - akurat wcześniej znalazłem www.deafnet.no przez Wujka Google Prawie nie da się czytać po polsku jeśli chodzi o translator z Norwegii na Polski, ale po angielsku to już lepiej. Co do mejla do NAV'u to pisałem do nich 3 tygodni temu, dostałem odpowiedź, żebym szukał ogłoszeń przez internet www.finn.no / tjenester.nav.no/stillinger/forside - i wtedy wysyłać CV jak by coś.. Jakoś to dziwnie.. Zastanawiam się czy oni czytają moje CV po angielsku? Może jednak wolą tylko po języku norweskim? Na start na pewno wysyłam do Agencji, zawsze jest coś.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Leriska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Leriska napisał: Co do mejla do NAV'u to pisałem do nich 3 tygodni temu, dostałem odpowiedź, żebym szukał ogłoszeń przez internet www.finn.no / tjenester.nav.no/stillinger/forside - i wtedy wysyłać CV jak by coś.. Jakoś to dziwnie..
To nie jest dziwne , to standardowa oficjalna odpowiedź dla osoby niezarejestrowanej ,
Twoje CV zostało przez pracownika przeczytane inaczej nie odpowiedział by tobie wcale .

Norweski >NAV< odpowiednik Polskiego Urzędu Pracy , prowadzi inną politykę zatrudnieniową bezrobotnych .
Tu trzeba samemu wykazać się bardzo dużą inicjatywą i determinacją w poszukiwaniu pracy .

Ponadto NAV , obsługuje głównie osoby posiadające już Norweski Numer Personalny , oraz będące na świadczeniach pomocowych / bezrobotni urlopowani itp. /

Dla innych ma jedynie zdawkową i kulturalną informację jaka właśnie otrzymałeś .

Może weź i poszukaj konkretnych Norweskich stron , związanych z Twoją Przypadłością .
Przecież tu też jest stowarzyszenie podobnie jak w Polsce .

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Leriska napisał:
[quote]Witam,

@Sebastian: żebys wiedział, że robię wszystko co możliwie, wysylam CV, listy motywacyjne itd. To co podałes linki to już dawno widziałem, przeglądałem tutaj na forum, prawie codziennie czytam co i jak. Dostałem odpowiedź od kilku firmy w Norwegii, że nie mogą mnie przyjmować z powodu wymogi telefon, bo ja "GŁUCHY" gdybym był słyszący to jasne, byłoby łatwiej i by mnie przyjęli. Poza tym nie odpowiadałeś na mojej pytania, nie rób offtopic jak nie wiesz na temat o niepełnosprawnych to nic nie pisz, proszę Cie.

@Yatsek: dzięki za szybką odpowiedź, dzięki za linki - akurat wcześniej znalazłem www.deafnet.no przez Wujka Google Prawie nie da się czytać po polsku jeśli chodzi o translator z Norwegii na Polski, ale po angielsku to już lepiej. Co do mejla do NAV'u to pisałem do nich 3 tygodni temu, dostałem odpowiedź, żebym szukał ogłoszeń przez internet www.finn.no / tjenester.nav.no/stillinger/forside - i wtedy wysyłać CV jak by coś.. Jakoś to dziwnie.. Zastanawiam się czy oni czytają moje CV po angielsku? Może jednak wolą tylko po języku norweskim? Na start na pewno wysyłam do Agencji, zawsze jest coś.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Leriska.[/quote

Mylisz sie kolego że nie wiem nic o niepełnosprawnosci wiem i to całkiem sporo mam niepełnosprawne dziecko.
Dwa jak wyślesz kilkaset CV i listów motywacyjnych i dostaniesz kilka zdawkowych odpowiedzi to...
witamy w Norweskich realiach a nie że ty&quot;GŁUCHY&quot; ty poprostu Polak jesteś a nie Norweg .
Zapamietaj jestes któryś tam w kolejce zaraz za ich najgłupszymi absolwentami.
Pomimo to powodzenia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...refleksja

taki gluchy,to

ma dobrze: cisza,spokoj

nikt mu sie nad uchem nie wydziera...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
ergfdsf dfgdfg
(denek)
Wiking
Chciałbyś nauczyć się jezyka NORWESKIEGO przy minimalnym wysiłku? Nie masz czasu ani pieniędzy na drogie kursy językowe?
Lubisz słuchać czegoś w samochodzie, domu, tramwaju, autobusie?
Przygotowujesz się DO, rozmowy o pracę, egzaminu lub po prostu chcesz się w końcu dogadać z kimś na wakacjach?
Polecam bo mi NAPRAWDE POMÓGŁ!
Wszystko znajdziesz tu:
allegro.pl/listing/user.php?us_id=16549743
POLECAM!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok