Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

nadgodziny - czy obowiazkowe ? - Norwegia

Czytali temat:
Marek Marek Kamil Es. (864 niezalogowanych)
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Mam do was pytanie : czy pracodawca moze mi kazac pracowac w nadgodzinach , czyli powyzej 37,5 godz tyg tak jak w kontrakcie
Pytam bo chcemy zeby kogos dodatkow zatrudnili bo pracowac po 10 godz codziennie razem z sobota to lekka przesada, nie mowiac juz ze mam duzo woiecej noz 200 gozdini w tym roku , na co nie zezwala kodeks pracy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
mariuszmariusz napisał:
Mam do was pytanie : czy pracodawca moze mi kazac pracowac w nadgodzinach , czyli powyzej 37,5 godz tyg tak jak w kontrakcie
Pytam bo chcemy zeby kogos dodatkow zatrudnili bo pracowac po 10 godz codziennie razem z sobota to lekka przesada, nie mowiac juz ze mam duzo woiecej noz 200 gozdini w tym roku , na co nie zezwala kodeks pracy .

Zalezy jaka masz umowe. ale zmusic nie moze

Det som er tricky her er at bestemmelsene ovenfor, om 40 timers arbeidsuke, kan gjennomsnittberegnes over 52 uker. Det betyr at alminnelig arbeidstid i enkeltuker kan beregnes til 48 t i løpet av 7 dager (skal isåfall skriftlig avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker) iht AML §10-5 (1), eller 54 t i løpet av 7 dager (skal isåfall avklares med tillitsvalgte, i tillegg til at slike lange arbeidsuker kan vare maks 6 uker i strekk om gangen) (AML §10-5(2))

Så dersom du rent hypotetisk jobber 45 timer i to uker, og 35 timer de to neste, har du per definisjon ikke rett på overtidsbetaling dersom en slik arbeidstidsordning er skriftlig avtalt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...zamiast

narzekac,podziekuj

norweskiemu panu,ze

dal ci wolna niedziele..!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
ja kolego nikomu nie mam zamiaru dziekowac za wolny dzien, bo nie jestem tych co beda pracowac po 25 godzin na dobe aby uciulac jak najwiecej koronek i pocwaniakowac w PL

norweskiemu panu - zabawne !
a optimusowi dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mariuszmariusz napisał:

download na dysk i wkute na pamiec: www.arbeidstilsynet.no/binfil/download2.php?tid=92461
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
mariuszmariusz napisał:
...nie mowiac juz ze mam duzo woiecej noz 200 gozdini w tym roku , na co nie zezwala kodeks pracy .
A w którym to miejscu , ten twój Kodeks Pracy , nie zezwala na pracę w Nadgodzinach , powyżej 200godzin na dany rok kalendarzowy !? .
---
Jeżeli Firma uzyskała zgodę na pracę w nadgodzinach , ze względu na specyfikę danego projektu , to konkretni Fachowcy , mogą i wypracować >500-Nadgodzin w roku .
---
Ważne jest to , by otrzymywali zgodne z Prawem Pracy wynagrodzenie za te nadgodziny , oraz inne dodatki ustawowe ... jak zwiększone wolne , po skończonym projekcie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Dzieki, zobaczymy jak sie to potoczy
na razie na ryj nie padam , ale niech nie przeginaja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj