Witam.
Jestem zainteresowana studiowaniem w Norwegii. Przeczytałam na stronach uniwersytetów norweskich, że wymagane są: certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego oraz świadectwo dojrzałości. Nie mogę jednak znaleźć, czy przy rekrutacji kandydatów brane są pod uwagę wyniki matur, a jeżeli tak, czy dany kierunek wymaga zdania odpowiedniego przedmiotu na poziomie rozszerzonym (np. w PL żeby studiować fizykę trzeba mieć zdaną fizykę (poziom rozszerzony) i o tym czy ktoś się dostanie decydują punkty obliczane na podstawie wzorów rekrutacyjnych). Ponadto, podanie na dany uniwersytet należy wysyłać odpowiednio wcześniej. Jak jest jednak z wynikami matur, które otrzymuje się pod koniec czerwca? Czy jest możliwość dosłania tych dokumentów po ich otrzymaniu? Będę wdzięczna, jeżeli ktoś będzie mógł udzielić mi odpowiedzi na zadane pytania bądź też wie, gdzie mogę je otrzymać. W przypadku studiowania w Anglii czy na Ukrainie istnieją pośrednictwa, które pomagają zainteresowanym Polakom w wysyłaniu dokumentów itp., czy funkcjonują one również w przypadku studiów norweskich?

Z góry dziękuje za odpowiedzi,
pozdrawiam.