Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Podatek - Norwegia

Czytali temat:
(402 niezalogowanych)
2 Posty
Karol Korku
(PoProstuJa)
Wiking
Witam,Moj maz zaczol pracowac od paru dni w Norwegi. I moje pytanie dotyczy podatku czy to prawda ze pracowawca bedzie odtracac 50% podatku dopuki maz nie zalatwi karty podatkowej w Norwegii?
Kurcze troche mnie przeraza fakt pracowania za polowe stawki :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dzwąń nieh natyhmiast wraca do polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Karol Korku
(PoProstuJa)
Wiking
Kurcze ale ja poważnie ! Czy ktoś konkretny może odpowiedzieć na pytanie ?
I dlaczego mam dzwonić po męża żeby wracał do domu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Aga Cz.
(Aga1974)
Nowicjusz
To prawda, ale nie jest powodem do rozpaczy. Jak dostarczy kartę podatkową to będzie problem z głowy, a na kartę się czeka ok. 10 dni, choć niektórzy w tym np. ja, dostali ją od ręki w Skatt. Poza tym jest jeszcze jedna możliwość, może powiedzieć pracodawcy, że się nie chce dostac wyplaty do czasu podania karty. To jest często praktykowane. A jeżeli Skatt jednak potrąci te 50%, to i tak zostanie to wyrównane w rozliczeniu rocznym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
PoProstuJa napisał:Kurcze troche mnie przeraza fakt pracowania za polowe stawki :/
CÓŻ NIEWIEDZA ..."KOSZTUJE"...
---
Tak Jego jak i Twoja ... a razem ...WASZA permanentna NIEWIEDZA PODATKOWA ...
A i pewnie nie tylko podatkowa .
---
Mąż nie pracuje za połowę stawki ... pracuje za całą stawkę BRUTTO z której to , pobierana jest jedynie ZALICZKA NA POCZET PODATKU ...!.
---
A zaliczka ma to do siebie , że na końcu roku jest korygowana ... i tyle .
Będzie nadpłata to zwrócą ...a jak będzie niedopłata to niestety trzeba będzie samemu dopłacić w urzędzie ...
dokładnie tak samo jak w Polsce . Tyle że kwoty są nieraz "Kosmiczne"
ECH
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok