Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

umowa o prace co mogę zrobić w przypadku gdy?? - Norwegia

Czytali temat:
Michał Michał Bartek K (1843 niezalogowanych)
72 Posty

(magik473)
Początkujący
Przyjechłem do Norwegi z kolegą jakiś tydzień temu ściągnoł mnie Polak do pracy w legalnej firmie Norweskiej dostaliśmy umowy ciuchy pozwolenia na budowe złożyliśmy w skattekort o wydanie nowych kart podatkowych na 2012 rok założyliśmy konto w banku itd umowe dostaliśmy 23 kwietnia a napisane na niej że pracujemy od 1 kwietnia napsiane na niej wyrażnie jest że pracodowca musi dać miesięczne wypowiedzenie itd standardowa umowa o pracę .Przepracowlaiśmy tydzień budowie z litwinami którzy robili ten projekt na tej budowie majsterem budowy był litwin i on kazał nam nie przychodzić w środe do pracy , a dziś się dowidziałem że byliśmy tylko wynajęci przez Polaka Norweskiej firmie i moje pytanie brzmi co mogę zrobić żeby dalej kontynuowac pracę czy oni mnie mogą tak poprostu zwolnić bez wypowiedzenia do pracy nie mieli zastrzeżeń oni poprostu nas potrzebowali żeby im nadgonić pracę resztę zrobią litwini .Można coś tym zrobić doradźcie coś proszę nie wiemy co robić .Kupa kasy wydana na wyjazd człowiek się zaporzyczył rodziny w Polsce a teraz tak sprawa wygląda .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
magik473 napisał:
Przyjechłem do Norwegi z kolegą jakiś tydzień temu ściągnoł mnie Polak do pracy w legalnej firmie Norweskiej dostaliśmy umowy ciuchy pozwolenia na budowe złożyliśmy w skattekort o wydanie nowych kart podatkowych na 2012 rok założyliśmy konto w banku itd umowe dostaliśmy 23 kwietnia a napisane na niej że pracujemy od 1 kwietnia napsiane na niej wyrażnie jest że pracodowca musi dać miesięczne wypowiedzenie itd standardowa umowa o pracę .Przepracowlaiśmy tydzień budowie z litwinami którzy robili ten projekt na tej budowie majsterem budowy był litwin i on kazał nam nie przychodzić w środe do pracy , a dziś się dowidziałem że byliśmy tylko wynajęci przez Polaka Norweskiej firmie i moje pytanie brzmi co mogę zrobić żeby dalej kontynuowac pracę czy oni mnie mogą tak poprostu zwolnić bez wypowiedzenia do pracy nie mieli zastrzeżeń oni poprostu nas potrzebowali żeby im nadgonić pracę resztę zrobią litwini .Można coś tym zrobić doradźcie coś proszę nie wiemy co robić .Kupa kasy wydana na wyjazd człowiek się zaporzyczył rodziny w Polsce a teraz tak sprawa wygląda .
A co Masz Napisane W Umowie ... ?
JAKA FORMA PRACY ...
-Praca stała...
-Praca na zastępstwo tymczasowa / umowa po Polsku czy Norwesku .
-PODAJ NAZWĘ FIRMY .... Jobbteam ... Jobbzone... Proff coś tam coś ... Inne ...
Inaczej trudno jest coś sensownego Odpowiedzieć .!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a w poniedziałek byliście w pracy?
znaczy się daliście radę pracować po weekendowym piciu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
72 Posty

(magik473)
Początkujący
gabriel napisał:
magik473 napisał:
A co Masz Napisane W Umowie ... ?
JAKA FORMA PRACY ...
-Praca stała...
-Praca na zastępstwo tymczasowa / umowa po Polsku czy Norwesku .
-PODAJ NAZWĘ FIRMY .... Jobbteam ... Jobbzone... Proff coś tam coś ... Inne ...
Inaczej trudno jest coś sensownego Odpowiedzieć .!

Umowa jest Polsko Norweska forma pracy napisana po Norwesku zatrudniony jako 1015 lunde -prosjekt ansatt .

Nie ma mowy o żadnym piciu nie stać nas bo nawet zaliczki nie dostaliśmy a Polak nas nie uświadomił że nie ma zaliczek jesteśmy bez kasy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dobrze, że chociaż internet wam dał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
72 Posty

(magik473)
Początkujący
jasta102 napisał:
dobrze, że chociaż internet wam dał

Internetu nie dał pożyczyłem od takiego gościa .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
czyli w zasadzie wszystko już macie aby rozpocząć pracę w uczciwej norweskiej firmie
znaczy się udokumentowane norweskie doświadczenie i wszystkie wymagane dokumenty
ponadto lokum i internet
składajcie teraz CV do firm budowlanych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
72 Posty

(magik473)
Początkujący
jasta102 napisał:
czyli w zasadzie wszystko już macie aby rozpocząć pracę w uczciwej norweskiej firmie
znaczy się udokumentowane norweskie doświadczenie i wszystkie wymagane dokumenty
ponadto lokum i internet
składajcie teraz CV do firm budowlanych

słąbo z językiem mówię trochę po Szwedzku tylko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=92397

jak pracodawca zawalił sprawę a umowa ma faktycznie miesiąc wypowiedzenia to wam musi za ten okres zapłacić, w co wątpię.

dzwoń do nich i sie pytaj co mogą poradzić.

www.arbeidstilsynet.no/seksjon.html?tid=206797

ewentualnie osobiście do nich....

jak nic nie poradzicie to na policje dadzą wam jeść i za sponsorują powrót do PL.

Ambasada/ konsulat też wam pomoże wrócić do PL ale na kredyt.... i nie licz na pomoc z ich strony w czymkolwiek innym, to dziady żyjące sobie jak pączek w maśle za kase podatników.........

Pośrednikowi co wam te "robotę" załatwił radze wymierzyć sprawiedliwość we własnym zakresie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Joseph napisał:
www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=92397

jak pracodawca zawalił sprawę a umowa ma faktycznie miesiąc wypowiedzenia to wam musi za ten okres zapłacić, w co wątpię.

dzwoń do nich i sie pytaj co mogą poradzić.

www.arbeidstilsynet.no/seksjon.html?tid=206797

ewentualnie osobiście do nich....

jak nic nie poradzicie to na policje dadzą wam jeść i za sponsorują powrót do PL.

Ambasada/ konsulat też wam pomoże wrócić do PL ale na kredyt.... i nie licz na pomoc z ich strony w czymkolwiek innym, to dziady żyjące sobie jak pączek w maśle za kase podatników.........

Pośrednikowi co wam te "robotę" załatwił radze wymierzyć sprawiedliwość we własnym zakresie...

i o tym pisałam dziś Joseph nie radz im w ten sposób bo znowu znajdą kogoś w samochodzie ooo ja pierdzielę

wiesz co magik jakos mi się kojarzysz chyba byłeś tu wcześniej i co pojechałeś sprawdzić na własnej skórze

poza tym postrasz ich policją i w środę idzcie do pracy nie poddajcie się i reszta szukać pracy i to szybko jest sezon więc powinno być ok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok