Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pytanie - Norwegia

Czytali temat:
(609 niezalogowanych)
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Czy to prawda , że w listopadzie nie zabierają podatku od zarobionych dochodów ? Słyszałam taką informację i ciekawa jestem czy to prawda czy kolejna ciekawa historyjka , wyssana z palca .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
alma78 napisał:
Czy to prawda , że w listopadzie nie zabierają podatku od zarobionych dochodów ? Słyszałam taką informację i ciekawa jestem czy to prawda czy kolejna ciekawa historyjka , wyssana z palca .Jest coś takiego tylko ,,że 50% podatku i to w zależności od czasu wypłaty ....jedni mają to w listopadzie inni w grudniu...
Ogólnie chodzi o to by na zakupy świąteczne było ździebłko więcej pieniędzy ,bo jednym wychodzi mało a innym więcej tego podatku ..
W mniejszych zakładach pracodawca się pyta ,czy cały ,czy też pół podatku ,tak jest u mnie...
Jednak trzeba pamiętać iż jest to takie sobie tylko kosmetyczne posunięcie finansowe , ponieważ i tak rozliczenie jest w skali roku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
Jest to prawda. W pracy u mojego męża podatku nie zabierają za ostatnie 2tygodnie listopada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
nie podatku,a zaliczki na podatek dochodowy,a to jest wielka roznica
w skali calego roku podatkowego dla ogolnego rozliczenia nie ma znaczenia czy ktos w styczniu czy maju badz w listopadzie odprowadzi zaliczke w wyskosci jednej korony czy dziesieciu tysiecy koron
czyli krotko mowiac kwota od ktorej nie zostala pobrana zaliczka na podatek w listopadzie czy tam w grudniu zostanie tak czy siak opodatkowana w rozliczeniu rocznym tak jak zostalo to wyjasnione wyzej
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Brawo kolejne mity padaja!!!!!
Po polskich samochodach,feriepenge czas przyszedl na darowizne od krola,hihihihihhihii
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
a czy ja wiem
te mity to nas na duchu podtrzymuja i w ogole fajnie tak myslec,ze cos nam z nieba spada...tak jakos na duszy lepiej
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jakie mity? ja w listopadzie place pol zaliczki na podatek... ale moj znajomy ma inna tabele i miesiac w miesiac placi mniejszy podatek ale za to bez zadnych extra prezentow w listopadzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
7100 to klassa 1, ubezpieczenie w Norwegii, zaliczka na podatek 10,5 miesiaca
7200 to samo ale klasa 2

7150 to klasa 1, ubezpieczenie w Norwegii, zaliczka na podatek 12 miesiecy
7250 to samo ale klasa 2

7300 to klasa 1, 10% standartfradrag, ubezpieczenie w Norwegii, zaliczka na podatek 10,5 miesiaca
7400 to samo ale klasa 2

7350 to klasa 1, 10% standartfradrag, ubezpieczenie w Norwegii, zaliczka na podatek 12 miesiecy
7450 to samo ale klasa 2

7170 to klasa 1, ubezpieczenie w Polsce, zaliczka na podatek 10,5 miesiaca
7270 to samo ale klasa 2

7160 to klasa 1, ubezpieczenie w Polsce, zaliczka na podatek 12 miesiecy
7260 to samo ale klasa 2

7550 to klasa 1, 10% standartfradrag, ubezpieczenie w Polsce, zaliczka na podatek 10,5 miesiaca
7650 to samo ale klasa 2

7500 to klasa 1, 10% standartfradrag, ubezpieczenie w Polsce, zaliczka na podatek 12 miesiecy
7600 to samo ale klasa 2

Zaliczka na podatek 10,5 miesiaca: dla tych, ktorzy sa zatrudnieni caly rok.
Zaliczka 12 miesiecy: dla zatrudnionych czasowo.

SUMA podatku jest taka sama, obojetnie czy jest placony co miesiac przez 12 miesiecy czy co miesiac przez 10,5 miesiaca.

zrodlo: www.forumnorwegia.net/viewtopic.php?t=1303

edit: klasa 1- kawaler - klasa 2 - osoba majaca partnera/partnerke - nie wiem czy konkubinaty wchodza w gre ale malzenstwa na pewno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
w przypadku tego tematu nieporozumienia biora sie stad,ze ludzie nie odrozniaja zaliczki na podatek od samego podatku...
a przeciez zaliczki na podatek mozemy odprowadzic zalozmy 50 tys,ale podatku zaplacic zero
i jezeli ktos powie"placisz pol podatku",to prawidlowo myslacy czlowiek powiaze to z jakas kwota wolna w ogole od podatku

JLK przedstawil teraz sprawe szczegolowo,super

nie wiem tylko jak wyglada zaliczkowanie podatku dla tych,ktorzy maja ustalona zaliczke na podatek stala procentowa,ale wydaje mi sie,ze to bedzie 10,5 miesiaca

konkubinaty niestety nie moga starac sie o 2 klase
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
ja tez nie wiem... trzeba by bylo najstarszych gorali moze troche podpytac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj