Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Extra skatt za używanie auta sużbowego. - Norwegia

Czytali temat:
(308 niezalogowanych)
267 Postów
Stały Bywalec
Od początku tego roku wszyscy używający służbowych samochodów również w drodze dom-firma,firma-dom płaca 1365 NOK extra podatku dla króla za tą usługe.
W sumie można było się tego spodziewać,ale;
-w założeniu jest iż nie powinno się dojechać do siedziby firmy swoim transportem,następnie przesiąść w auto służbowe i kontynuować jazde do miejsca pracy.Jeśli pracuje się w delegacji-podatek nie dotyczy.
Sprawa o tyle upierdliwa że zdarzają się sytuacje kiedy długości boków trójkąta :miejsce pracy-siedziba firmy-i tzw dom, mówią nam wyraznie że czasami firma straci kiedy bok trójkąta ;siedziba firmy-miejsce pracy ,okaże się dłuższa od ; tzw dom-miejsce pracy.Wiadomo jednak że w tym podatku chodzi o dobro króla a nie firmy.
Nie o to chciałbym jednak zapytać.
-czy wasze firmy dzielą sume 1365NOK na dni nie przepracowane (urlop) i dni w delegacji? czy wystarczy jeden dzień w miesiącu przepracować i zaraz haracz trzeba płacić w całości?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
to zalezy od pracodawcy i jego przebieglosci w podatkach )

albo masz post 711 - trekkfri bilgodtgjørelse. km i masz zero wtedy... ale to sie wiaze z prowadzeniem ksiazki z km albo ksiazka elektorniczna - gps na aucie... zapomnij wtedy o prywatnej jezdzie sluzbowym autem - jesli wiesz o czym mowie )))

albo drugie albo: placisz normalnie i robisz jak dotychczas... ))

z tym pierwszym bardzoz czesto sa jakies ddatkowe klopoty pytania itd... ale free...... no i przechodzi )

mialem tak rozliczane we wczesniejszej firmie i nie placilem nic extra...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
gps-u nie ma,jeszcze tego by brakowało żeby nas metkowali jak w A-B.
Że królowi trzeba zapłacić haracz już przełknołem-boli mnie tylko ta nieścisłość;
-miesiac roboczy ma np 22 dni,z tego 7 dni byłem na urlopie i 5 dni w delegacji.
Za auto w delegacji nie biorą extra skatu,będąc na urlopie też nie używałem auta służbowego czyli zostaje 10 dni roboczych,czy w związku z tym za ten miesiąc powinienem zapłacić;

1365 / 22 = 65 i
65 x 10 = 650 NOK
czy też niestety król nie rozróżnia (z niewiadomych i wiadomych przyczyn) ile tam w danym miesiącu Pedersen czy inny Nowak przepracował i trekke mu.?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
spoznilem sie troszke sie wyjasnilo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
1365 za kazde auto? czy np za peugot-boxer wiecej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mni ekiedys cos takiego za vw transportera wychodzilo.. to chyba po prostu o auto chodzi.. ale to jest tylko moje chyba.... pozbylem sie sluzbowki i mam problem z glowy juz od jakiegos czasu... koniec z gpsami, telefonami sluzbowymi, kontrolowaniem mnie itd...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
No nic się jeszcze nie wyjaśniło;
-czy królowi płacić per dag czy per måned?
Nie ma znaczenia czy jezdzi się maluchem czy tirem,czy faktycznie się oszczędza firmie kilometry czy nadbija.Chodzi tylko o haracz.
Albo o to żeby utrzymywać jakiegoś strupa,w imie króla,i płacić na to to,i inne powiazane.Przecież nikt o zdrowych zmysłach ani by tutaj nowego auta nie kupował (na kreske) ani się osiedlał (na kreske) ani wiązał z tym Matrixem (nowa trafna nazwa Norwegii)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok