Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praca - Norwegia

Czytali temat:
(744 niezalogowanych)
5 Postów
adrian bralich
(adike)
Wiking
witam.
szukam pracy w norwegi ale jakos kiepsko mi to wychodzi,aktualnie jestem w polsce a prace szukam w charakterze ciesla szalunkowy(duze dosw.).
Z gory dzieki za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
adike napisał:
witam.
szukam pracy w norwegi ale jakos kiepsko mi to wychodzi,aktualnie jestem w polsce a prace szukam w charakterze ciesla szalunkowy(duze dosw.).
Z gory dzieki za pomoc.

Faktycznie źle szukasz , ewentualnie jesteś mało przekonywujący w swoim CV
tu jest taki dział..ogłoszenia i tam jest zakładka dam pracę właśnie widziałem iż potrzebują właśnie cieśli .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
67 Postów

(przytulanka1990)
Początkujący
Na początek zgłoś się do ADECO, praktycznie kazdy ciesla zaczyna od tej firmy. Mają swoją siedzibe w Polsce i tam tez wysylaja Cie na kurs jezykowy. Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
adrian bralich
(adike)
Wiking
dziekuje bardzo za informacje,a jeszcze chcialem zapytac jesli mozna ile taki ciesla moze zarobic np przy 200 godzinach i jeszcze jakie sa koszty pobytu osoby nie pijacej i nie palacej na miesiac,z gory dzieki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
adike napisał:
dziekuje bardzo za informacje,a jeszcze chcialem zapytac jesli mozna ile taki ciesla moze zarobic np przy 200 godzinach i jeszcze jakie sa koszty pobytu osoby nie pijacej i nie palacej na miesiac,z gory dzieki.
Trudne pytanie , naprawdę ...
Co by nie napisać , to będzie prawda lub fałsz .

Nie Można zakładać z góry iż będziesz pracował miesięcznie 200 godzin , ba żadna firma dzisiaj nie gwarantuje pełnego etatu , przez cały bity rok w budownictwie , dla nowo przyjętego pracownika .
W zależności z kim pracujesz tyle mniej więcej wydajesz na utrzymanie co i inni .
Jeżeli będziesz za bardzo odstawał od grupy/brygady , to długo nie popracujesz .
I to odnosi się do wszystkich bez wyjątku .
Jeżeli trafisz na brygadę gdzie się pije w miarę normalnie a Ty powiesz nie ...!!! to możesz nie doczekać do końca miesiąca i pod byle pretekstem wylądujesz na bruku .
---
Również jest też i drugi biegun . Brygada która tyra jak niewolnicy po 14 godzin na dobę , 8 dni w tygodniu , żrą tylko chińskie zupki i nawet piwa nie tykają a ty będziesz robił po 10 i napijesz się piwa w niedzielę też możesz z brygady wylecieć z hukiem ...!
Nie wiem jaka jest w tym roku minimalna stawka dla budownictwa w tamtym było 149Nok/Brutto , dla nowo przyjętych bez języka i papierów norweskich .
Podstawowy etat to 37,5t/u=tydzień x 4,25 =Miesiąc ~ 160t ~24000Nok/B - (36%~8640) =~ 15360Nok Netto Konto ...minus Hotel/łóżko /3500/minus... żarcie /3500/ minus inne /~1360/
Zostaje 6000Nok na koncie ...
To taki pesymistyczny i raczej realny rachunek .
Bywają tacy którym zostaje na koncie i nieraz 20 tys Nok z budowy /miesiąc jednak jest to sporadyczne i bardzo męczące .Zależy gdzie się trafi i jacy są ludzie .

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
a skąd ty to wiesz?
Kiedy przez 9 miesiecy w roku przebywasz na permitering-u?
Czyzbys na boku dorabiał, czyt.na czarno?
Nie zabieraj wiec głosu kamieniu jedenasty/boom feie/gabrielu,itd.....

PS: poucz sie lepiej przepisów drogowych, czasu jazdy/pracy/pauzy,etc....
Bo SV nie spi i jak cie wyhaczą na kontrollplas to zawyjesz jak kojot, tez północny kojot!
Mam tez nadzieje,ze zakladanie łancuchów masz juz opanowane, bo na tych twoich landach do od pazdz do maja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
adrian bralich
(adike)
Wiking
dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
adrian bralich
(adike)
Wiking
chcesz mi powiedziec ze 6000 tys zostaje na koncie a to daje jak dobrze patrze na kurs waluty lekko ponad 3 tys.pln?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
adike napisał:chcesz mi powiedziec ze 6000 tys zostaje na koncie a to daje jak dobrze patrze na kurs waluty lekko ponad 3 tys.pln?.gabriel napisał:
...Zostaje 6000Nok na koncie ...
To taki pesymistyczny i raczej realny rachunek .

---
MŁODY Człowieku... jeżeli na koncie zostanie co miesiąc mniej to też nie jest źle , wszak to i tak więcej na czysto , niż w Polsce zarabiasz brutto .
---
Tak jak pisałem tobie na >priva<
Każdy inaczej się stołuje , i inne ma potrzeby ...a w NORGE tak jak dużo się zarabia /w przeliczeniu na polskie/ ...tak samo i się wydaje na życie .
---
Owszem ,
-Możesz spać w własnym samochodzie jak takim tu przyjedziesz... na parkingach - widziałem takich gierojów .
-Możesz łowić ryby w Fiordzie i tylko na sól wydasz .
-Wszystko można ... znam ludzi którzy na żywność ...wydają tylko 700Nok /miesiąc i mają się dobrze .
Ja wydaję średnio 3500Nok.

Coś jeszcze ... tylko sensownie i bez zbędnych uniesień .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(hunter2525)
Początkujący
Zadzwoń tutaj kiedyś szukali cieśli

www.exeprof.pl/index.php?option=com_cont...;id=43&Itemid=41

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok