Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy jako lakiernik mam szansę... Proszę o pomoc... - Norwegia

Czytali temat:
(1221 niezalogowanych)
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów!!

Troszkę o sobie.
Mam 26 lat, pracowałem jako blacharz-lakiernik w firmie mojego ojca. Obecnie prowadzę działalność gospodarczą z tego zakresu, no i dołożyłem jeszcze wymianę szyb smocodowych. Jest to nie tylko moją pracą, ale również pewnego rodzaju hobby. Zajmuję sie tym od dziecka Przychód w mojej firmie nie jest jakąś rewelacją (mimo stałych kontrahentów), nie mowiąc o dochodzie. ZUS i US potrafią zdoić człowieka Na życie wystarcza, ale o oszczędnościach mogę zapomnieć.

Od jakiegoś czasu interesuję się pracą w Norwegii. Poprostu chciałbym przestać martwić się podatkami, opłatami, inspekcjami itd., robić to co lubię i potrafię najlepiej oraz godnie żyć. Wyjazd miałby nastąpić co najmniej za dwa lata. Planuję zabrać ze sobą dziewczynę i ułożyć sobie życie.

Moje ref to m.in:
-udokumentowane doświadczenie na stanowisku blacharz-lakiernik około 5 lat (nieudokumentowane jakieś 15 się nazbiera )
-własna działalność 1,5 roku na dzień dzisiejszy
-szkolenie w Car_Sysytem Voss z zakresu lakierowania lakierami wodnymi
-doświadczenie w wymianie szyb samochodowych
-umiejetność spawania "migomatem"
-j.angielski- bez problemu, j.norweski- nic (ale planuję kurs)
-no i wykształcenie- niestety wyższe ekonomiczne (w związku z planami własnej działalności), nie mam wykształcenia zawodowego, motoryzacyjnego

Znalazlem ofertę pracy przez agencję na w.w stanowisku. Zarobki około 160nok/h BRUTTO, 37,5 godz./tygodniowo, możliwość nadgodzin.

I teraz pytania do Was, doświadczonych życiem w Norwegii:
1. Czy mam szansę na pracę?
2. Czy kobieta z j.angielskim znajdzie coś na początek?
3. Czy zarobki, które proponuje agencja, wystarczą na czas trwania umowy z nią?(1 rok)
4. Ile wynoszą koszty utrzymania na tydzień(wiem, że mieszkanie to około 7 000nok/miesiąc)?
5. Ile można otrzymać wynagrodzenia po wygaśnięciu umowy z agencją?

Piszcie co tylko wiecie, bedę wdzięczny za wszelki opinie, pozytywne i negatywne. Jak podzielicie się swoimi doświadczeniami wszyscy zyskamy coś nowego.

Z góry dziekuje za pomoc w podjęciu decyzji i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
VendetaJ85 napisał:... chciałbym przestać martwić się podatkami, opłatami, inspekcjami itd., robić to co lubię i potrafię najlepiej oraz godnie żyć.
...Znalazlem ofertę pracy przez agencję na w.w stanowisku. Zarobki około 160nok/h BRUTTO, 37,5 godz./tygodniowo, możliwość nadgodzin.

To źle wybierasz ... W Norge ...ZWYKŁY ROBOTNIK płaci od 28% podatku rocznie w górę , faktem jest iż w tej kwocie jest również i ubezpieczenie ...niemniej to 28% z brutto.
Właściciel Normalnej firmy płaci dużo więcej a niektórzy nawet ponad 50% podatku ...
---
160 Nok Brutto to dla początkującego , dobra stawka . Nieraz i bez pośrednika ...firma też daje tyle samo ...
---
Jeżeli będziesz niezastąpiony w danym warsztacie to stawka może sięgnąć wyżyn , jednak wszystko zależy ... gdzie i na Kogo trafisz... i jakie ma warsztat wzięcie w okolicy .
---
Ile wydasz tyle wydasz ...Tu również nie ma ustalonej reguły ... ,
jedni żyją normalnie i wydają na Osobę dorosłą - od 3tys do 5tys na same jedzenie ...
---
A inni potrafią i za 700Nok wegetować na miesiąc ...łowiąc co dziennie po 5kg. ryb i nawet oleju nie kupują , bo mówią , że ryba i tak jest tłusta... .
---
Ja jestem sam i na życie globalnie wydaję prawie 7 - 8 tys.Nok. miesięcznie .
Znaczy ...żywność , używki , auto , mieszkanio-pokój , bilety autobusowe ...
Jednak jeszcze trzy lata temu wydawałem maksymalnie tylko 4tys.Nok.
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
gabriel napisał:
[b]Ja jestem sam i na życie globalnie wydaję prawie 7 - 8 tys.Nok. miesięcznie .
Znaczy ...żywność , używki , auto , mieszkanio-pokój , bilety autobusowe ...
Jednak jeszcze trzy lata temu wydawałem maksymalnie tylko 4tys.Nok.
---[/color]

Czyli twoje warunki się poprawiły, bo ceny 100% raczej nie wzrosły
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
gabriel napisał:
[quoteTo źle wybierasz ... W Norge ...ZWYKŁY ROBOTNIK płaci od 28% podatku rocznie w górę [/b] , faktem jest iż w tej kwocie jest również i ubezpieczenie ...niemniej to 28% z brutto.
Właściciel Normalnej firmy płaci dużo więcej a niektórzy nawet ponad 50% podatku ...

Prowadząc działalność w Polsce, płacąc ZUS, podatek dochodowy w wysokości 19% (co jest chore, 1/5 twoich zarobków na czysto i tak zabierze państwo), i często mając problem z Vat-em może na waciki zostanie

Dzięki za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jeśli planujesz wyjechać za 2 lata to proponuje naukę języka norweskiego na pewno będzie Ci prościej znaleźć pracę bez pośrednika.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
Anna82 napisał:
Jeśli planujesz wyjechać za 2 lata to proponuje naukę języka norweskiego na pewno będzie Ci prościej znaleźć pracę bez pośrednika.

Mam w planach zapisać się na kurs, choć norweski wydaje się być niełatwym językiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Ja też tak myślałam ale nie jest taki zły
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
VendetaJ85 napisał:...Czyli twoje warunki się poprawiły, bo ceny 100% raczej nie wzrosły
Oczywiście ... że się poprawiły... zwłaszcza warunki Osobistego... psycho-umysłu .
Przedtem jak niemądry , oszczędzałem na różne wydumane cele ...
---
Teraz żyję sobie Tutaj pełnią dnia codziennego .
---
Zarobki Moje , tak wtedy jak i teraz , są na podobnym poziomie ... .
Tylko kierunek konsumpcji zmieniłem , z chińskich zupek , na normalne .
---
Co prawda podstawowe koszty wzrosły ... czynsz...prąd... jednak , to przede wszystkim Normalna żywność ..."bije po kieszeni"... .
---
CO DO TEGO NIESZCZĘSNEGO PODATKU ...
Uczepiłeś się tej polskiej skarbówki jak... rzep.......
---
TU PAŃSTWO , TEŻ ZABIERA 1/4 ZAROBKU...!!!
...I TO BEZ ZBYTNIEGO KOMBINOWANIA ...
---
...A PRYWACIARZ PŁACI PRAWIE POŁOWĘ TEGO CO UCZCIWIE ZAROBI...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
19% +zus minimum chyba teraz 1200/nie wiem dokladnie ile teraz wynosi/
czyli jezeli bedziesz mial obrot miesieczny 1200,to zaplacisz 100%, +vat od wystawionych faktur
przy obrocie ponizej 4 tys,5tys to lepiej dac sobie spokoj,czlowiek tyra i gowno ma jesli nie kombinuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Krzysiek .
(VendetaJ85)
Wiking
kryss napisał:
19% +zus minimum chyba teraz 1200/nie wiem dokladnie ile teraz wynosi/
czyli jezeli bedziesz mial obrot miesieczny 1200,to zaplacisz 100%, +vat od wystawionych faktur
przy obrocie ponizej 4 tys,5tys to lepiej dac sobie spokoj,czlowiek tyra i gowno ma jesli nie kombinuje

Ot i to. Teraz jestem na ulgowym ZUS, ale niedługo wchodzę na pełny. Mimo obrotu okolo 5 000 zl,
ciężko jest, uwierz mi. Przechodzi przeze mnie troszkę więcej. I tylko przechodzi, bo nic nie zostaje
Przeżyć można, ale te ceny w Polsce do zarobków nijak sie maja. Klasa średnia zanika, z tendencją w dół. Firma musi naprawdę dobrze działać, żeby się utrzymać. A gdzie w tym wszystkim rodzina, własny kąt...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok